Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Produse noi de la Azomureş

Publicat: 04 februarie 2019 - 21:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Azomureş a lansat oficial trei noi tipuri de îngrăşăminte complexe pe bază de azot şi fosfor. Două dintre acestea sunt îmbogăţite cu magneziu şi sulf extrase din Kieserit, o rocă naturală, şi au fost deja testate de fermieri din România, cu rezultate satisfăcătoare. Al treilea tip de fertilizant, mai nou, este îmbogăţit cu zinc şi a fost creat special pentru cultura de porumb.

Departamentul intern de Cercetare-Dezvoltare al Azomureş, împreună cu echipa de specialişti agronomi şi în colaborare cu specialişti din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a dezvoltat noi produse din gama îngrăşămintelor complexe:
• NPK 14:14:14 + Kieserit (4MgO+7SO3)
• NP 18:18 + Kieserit (5MgO+10SO3)
• NP 20:20 + Zinc (0,05Zn)
Cele două produse îmbogăţite cu magenziu (Mg) şi sulf (S) au deja o oarecare notorietate în piaţă. Noutatea absolută pentru România este însă faptul că Mg şi S sunt extrase din Kieserit, o rocă naturală pe care Azomureş o importă din Maroc. Roca de tip Kieserit este un produs 100% natural, ce are în compoziţie 32% SO3 solubil în apă şi 16% MgO. Fertilizanţii îmbogăţiţi cu Kieserit sporesc efectul şi valorificarea elementelor esenţiale (NP şi NPK) şi manifestă superioritate faţă de introducerea sulfului din sulfatul de amoniu cu efecte acidifiante pentru soluri. Magneziul este responsabil pentru procesele de fotosinteză. Testele au dovedit faptul că lipsa acestuia poate duce la scăderi de producţie de până la 10-15%, din cauza obstrucţionării fotosintezei.
„Avantajul Kieseritului este, în primul rând, că dă mai multe sortimente de îngrăşăminte, deci oferă o flexiblitate mai mare în realizarea programelor de fertilizare şi are o foarte bună solubilitate în sol şi accesibilitate la plantă.
Este deosebit de important în special pentru culturile tehnice, pentru că se utilizează în general fertilizant complex la culturile de bază de toamnă sau de primăvară timpurie, iar pornirea în vegetaţie, inclusiv răsărirea, este foarte uniformă, ceea ce este un mare atu pentru intervenţiile ulterioare mecanice şi chimice. La plantele tehnice, efectul este de stabilizare a producţiilor, pe termen lung, şi de modificare favorabilă a solului”, ne-a spus Mihai Rusu, prof. dr. la Facultatea de Agricultură din USAMV Cluj-Napoca.

Produse noi de la AzomureÅŸClick pe poza pentru galerie!

Îngrăşământ cu zinc, special pentru porumb
Din luna martie 2018, Azomureş a început să producă un nou sortiment de îngrăşământ complex cu azot şi fosfor îmbogăţit cu zinc (NP 20:20+0,05Zn). Această formulă a fost concepută special pentru cultura porumbului, o plantă mare consumatoare de zinc, mai ales în cazul hibrizilor performanţi. Zincul este esenţial pentru activarea enzimatică a proceselor de creştere ale porumbului, determinate prioritar de azot şi fosfor.
Produsul a fost deja testat în mai multe loturi amplasate în diferite regiuni ale ţării, iar rezultatele au fost semnificative, atât din punct de vedere cantitativ, dar şi economic. Sporurile de producţie înregistrate sunt peste 1 tonă/ha, susţine producătorul.

Reţete de complexe la cerere
În portofoliul Azomureş sunt zece produse principale de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi complexe, însă, la cerere, combinatul poate produce îngrăşăminte complexe şi pe baza unor reţete personalizate, solicitate de către fermieri. Face deja asta pentru CAI Curtici, de exemplu, precum şi pentru unele pieţe de export.
Îngrăşămintele complexe reprezintă însă doar o treime din vânzările Azomureş. 65% din vânzări sunt azotat de amoniu, uree şi nitrocalcar. Restul de 3% este tot un îngrăşământ mineral pe bază de azot, cu denumirea comercială UAN, o soluţie din azotat de amoniu şi uree, ne-a spus Liviu Bădărău, director de vânzări Azomureş.

Singurul producător de uree granulată din Sud-Estul Europei
Azomureş este singurul producător de uree granulată din regiune. Peste 90% din cantitatea de uree folosită în România este produsă la combinatul din Tîrgu-Mureş. Livrează atât pentru agricultură, cât şi pentru fabricile care produc pal melaminat (uree lichidă). Modernizarea fabricii de uree a costat 85 de milioane de euro.
Din 2012, când combinatul a fost preluat de grupul elveţian Ameropa Holding, până în 2016, peste 250 de milioane de euro au fost investiţi la Azomureş în măsuri de reducere a impactului asupra mediului, de creştere a capacităţii de producţie, modernizare a instalaţiilor şi a condiţiilor de lucru.

O zi în fabrica Azomureş
În noiembrie 2018, în apropierea datei de aniversare a 56 de ani de existenţă, Azomureş şi-a deschis porţile în cadrul unei conferinţe la care a invitat reprezentanţi ai presei, ai instituţiilor din judeţul Mureş, parteneri şi colaboratori.
Ovidiu Crăciun, director uzină chimică, a fost ghidul nostru, care ne-a condus prin noua cameră de control centralizat, prin depozitul de uree granulată şi prin secţia de ambalare a îngrăşămintelor complexe.
Pentru siguranţa în proces, la Azomureş s-a implementat un sistem de control automatizat al producţiei, cu o compenentă numită ESD (Emergency Shutdown System), care permite ca orice deviaţie de la parametrii normali de proces să oprească instalaţia automat, în condiţii de maximă securitate. În prezent, doar instalaţiile de producere a amoniacului şi a ureei sunt monitorizate şi controlate astfel, însă planurile Azomureş includ implementarea acestui sistem şi pentru celelalte staţii de pe platforma industrială, am aflat de la Ovidiu Crăciun.
„Inima” combinatului sunt staţiile de producere a amoniacului şi a acidului azotic, din care se obţin îngrăşămintele pe bază de azot.
Pentru producerea azotatului de amoniu, există două instalaţii cu tehnologii diferite de granulare. Pentru a reduce gradul de detonabilitate, la azotatul de amoniu pentru agricultură se adaugă aditivi. Regulamentele europene fac, în prezent, distincţie clară între azotatul de amoniu tehnic, folosit în mine, şi cel pentru agricultură.
Cea mai mare unitate de producţie, ca suprafaţă, este fabrica de îngrăşăminte complexe. Materia primă de bază, roca fosfatică, este importată din Maroc. La Azomureş se pot depozita maxim 50.000 tone de rocă fosfatică, iar depozitul de NPK are o capacitate de 60.000 tone.
Pe platforma Azomureş mai există reţea de căi ferate, secţii de utilităţi pentru producerea de abur, secţia hidroenergetică pentru rafinarea apei din Mureş, folosită apoi pentru răcirea tuturor instalaţiilor.

Conceptul 4C şi aplicaţia pentru mobil Fertassist
Împreună cu Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, cu care Azomureş are un parteneriat începând din 2012, au lansat conceptul 4C (preluat de la Institutul American pentru Fertilizanţi), care se referă la 4 alegeri „corecte” pe care trebuie să le facă fermierii în aplicarea îngrăşămintelor: tipul de îngrăşământ, doza aplicată, modul şi momentul de aplicare, a explicat Liviu Bădărău.
Tot împreună cu Facultatea de Agricultură din USAMV Cluj-Napoca a fost dezvoltată aplicaţia pentru telefonul mobil Azomureş Fertassist, care permite fermierilor să îşi calculeze doza de fertilizant. Specialiştii Azomureş recomandă ca fermierii să realizeze înainte o cartare chimică. Aplicaţia permite şi localizarea tuturor distribuitorilor autorizaţi Azomureş.

 

AZOMUREŞ: 1,6 MILIOANE TONE ÎNGRĂŞĂMINTE PRODUSE ÎN 2018

• 15 noiembrie 1962 - data în care a fost emis decretul de înfiinţare a Azomureş, de către Gheorghe Gheorghiu-Dej. Primele angajări au fost făcute la 1 decembrie 1962, iar construcţia instalaţiilor s-a desfăşurat în mai multe etape;
• 4.500 - 4.700 tone îngrăşăminte produse zilnic. Capacităţile maxime de producţie sunt de 2.000 tone/zi pentru azotat de amoniu, uree - 1.400 tone/zi şi îngrăşăminte complexe - 1.800 tone/zi;
• Producţia estimată pentru pentru 2018: 1,6 milioane tone îngrăşăminte (necesarul intern al României este de cca. 2,5 milioane tone pe an);
• 85% din producţie este vândută pe piaţa internă prin 38 de distribuitori. Exportă în Ungaria, Serbia, Ucraina, Cehia, dar şi pe pieţe mai îndepărtate, precum Kenya, Vietnam, China, pentru care produc reţete de îngrăşăminte complexe personalizate;
• 45% cotă de piaţă în România;
• Platforma industrială: 100 ha;
• 2.600 de angajaţi pe platformă, însă doar 1.250 dintre aceştia sunt angajaţii Azomureş.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Vizualizat: 212 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?