Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCŢII mai MARI, SUPRAFEŢE mai MICI cultivate în 2017!

Publicat: 12 aprilie 2018 - 14:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţia agricolă vegetală a crescut, în 2017, faţă de 2016, la principalele culturi, însă suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, cartofi şi legume a fost mai mică.

Asta arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la finalul lunii martie 2018.

Suprafaţa cu cereale: 47% porumb, 40% grâu

Porumb_bAstfel, la cereale pentru boabe, producţia a crescut cu 12,4% faţă de anul precedent, până la 24,464 mil. tone, în principal datorită creşterii productivităţii la hectar. Pe culturi, producţia totală a crescut cu 33,3% la porumb boabe, 17,2% la grâu, 7,1% la ovăz şi cu 2,2% la orz şi orzoaică.

Pe de altă parte, suprafaţa cultivată cu cereale a scăzut cu 6,9%, la 5,107 mil. ha. Cultura de porumb boabe a reprezentat, anul trecut, 47% din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe, iar grâul - 39,7%.

Potrivit INS, producţia de leguminoase pentru boabe s-a triplat în 2017 (99.000 tone), faţă de 2016. În acest caz, a crescut atât productivitatea, cât şi suprafaţa cultivată, care a fost aproape dublă: 116.000 ha, de la 59.000 ha.

La oleaginoase, producţia a crescut cu 29,5% (până la 4,657 mil. tone), atât datorită creşterii suprafeţei cultivate (+6,9%), cât şi a randamentelor la hectar. Producţii mai mari s-au înregistrat la floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) şi rapiţă (+29,3%).

Mai multe legume, mai puţine fructe

Şi producţia de sfeclă de zahăr s-a majorat cu 10,2% (total 1,115 mil. tone), în principal ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate cu 8%, faţă de anul 2016.
La cartofi, deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu -7,7% faţă de 2016, de la 182.000 ha până la 168.000 ha, producţia a crescut cu 16,3%, până la 3,129 mil. tone, datorită randamentului mai mare la hectar.
Pentru legume, datele INS arată o majorare cu 8,1% a producţiei (3,631 mil. tone), datorită creşterii productivităţii.

Tot în 2017, producţia de struguri a crescut cu 45,7%, ca urmare a majorării cu 45,7% a randamentului la hectar, în timp ce producţia de fructe din livezi a scăzut 25,6%, deşi suprafaţa cultivată a fost aceeaşi ca în 2016.

Unde suntem în UE

Floarea soarelui_bÎn 2017, România a fost pe primul loc în UE la floarea soarelui (la suprafaţa cultivată şi producţia realizată), locul întâi la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi locul doi la producţia realizată, după Franţa.

De asemenea, la grâu am ocupat locul cinci, atât la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania, cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia.

La cartofi, România a fost pe locul patru în UE la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania şi Franţa, şi pe locul şase la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda şi Marea Britanie.

Vizualizat: 1296 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?