Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCŢII mai MARI, SUPRAFEŢE mai MICI cultivate în 2017!

Publicat: 12 aprilie 2018 - 14:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţia agricolă vegetală a crescut, în 2017, faţă de 2016, la principalele culturi, însă suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, cartofi şi legume a fost mai mică.

Asta arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la finalul lunii martie 2018.

Suprafaţa cu cereale: 47% porumb, 40% grâu

Porumb_bAstfel, la cereale pentru boabe, producţia a crescut cu 12,4% faţă de anul precedent, până la 24,464 mil. tone, în principal datorită creşterii productivităţii la hectar. Pe culturi, producţia totală a crescut cu 33,3% la porumb boabe, 17,2% la grâu, 7,1% la ovăz şi cu 2,2% la orz şi orzoaică.

Pe de altă parte, suprafaţa cultivată cu cereale a scăzut cu 6,9%, la 5,107 mil. ha. Cultura de porumb boabe a reprezentat, anul trecut, 47% din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe, iar grâul - 39,7%.

Potrivit INS, producţia de leguminoase pentru boabe s-a triplat în 2017 (99.000 tone), faţă de 2016. În acest caz, a crescut atât productivitatea, cât şi suprafaţa cultivată, care a fost aproape dublă: 116.000 ha, de la 59.000 ha.

La oleaginoase, producţia a crescut cu 29,5% (până la 4,657 mil. tone), atât datorită creşterii suprafeţei cultivate (+6,9%), cât şi a randamentelor la hectar. Producţii mai mari s-au înregistrat la floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) şi rapiţă (+29,3%).

Mai multe legume, mai puţine fructe

Şi producţia de sfeclă de zahăr s-a majorat cu 10,2% (total 1,115 mil. tone), în principal ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate cu 8%, faţă de anul 2016.
La cartofi, deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu -7,7% faţă de 2016, de la 182.000 ha până la 168.000 ha, producţia a crescut cu 16,3%, până la 3,129 mil. tone, datorită randamentului mai mare la hectar.
Pentru legume, datele INS arată o majorare cu 8,1% a producţiei (3,631 mil. tone), datorită creşterii productivităţii.

Tot în 2017, producţia de struguri a crescut cu 45,7%, ca urmare a majorării cu 45,7% a randamentului la hectar, în timp ce producţia de fructe din livezi a scăzut 25,6%, deşi suprafaţa cultivată a fost aceeaşi ca în 2016.

Unde suntem în UE

Floarea soarelui_bÎn 2017, România a fost pe primul loc în UE la floarea soarelui (la suprafaţa cultivată şi producţia realizată), locul întâi la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi locul doi la producţia realizată, după Franţa.

De asemenea, la grâu am ocupat locul cinci, atât la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania, cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia.

La cartofi, România a fost pe locul patru în UE la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania şi Franţa, şi pe locul şase la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda şi Marea Britanie.

Vizualizat: 1194 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?