Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Producţia mondială de cereale 2010/2011

Publicat: 17 ianuarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se estimează că producţia mondială de cereale, conform ultimului raport dat publicităţii de Consiliul Internaţional al Cerealelor, va ajunge la 1.725 milioane tone, cu 3,5 la sută mai puţin decât în 2009/10

Click pe poza pentru galerie!

Această scădere este cauzată în principal de reducerea producţiei de porumb. Consumul mondial de cereale în 2010/11 se estimează că va creşte cu 1,6 la sută, ajungând la 1.786 milioane tone, în condiţiile în care se prevede o utilizare mai redusă pentru hrana animalelor, ce va fi însă compensată de creşterea consumului pentru uz uman şi industrial.

Pentru producerea de etanol se estimează că vor fi folosite 144 milioane tone cereale, cu aproape 7% mai mult decît în anul precedent.

Ca urmare a previziunilor privind scăderea producţiei şi creşterea consumului, proiecţia globală a stocurilor de cereale, în 2010/11, este estimată la 340 milioane tone (faţă de 401 milioane tone anul trecut). Evident, cel mai mare declin al stocurilor (31 milioane tone) se va înregistra la porumb.
Volumul exportului de cereale al principalilor exportatori (Argentina, Australia, Canada, UE, Kazakstan, Rusia, Ucraina, SUA ) se estimează că va scădea la 105 milioane tone, cel mai mic volum înregistrat din 2003/04 până în prezent.

Comerţul mondial cu cereale în 2010/11 va fi de cca 241 milioane tone, ceva mai ridicat decât anul trecut. O scădere importantă, de 29 milioane tone, se va înregistra la exporturile statelor din regiunea Mării Negre, dar vor fi compensate de alţi exportatori, în special SUA, Brazilia, Argentina, Australia şi UE.

Prognoza privind producţia mondială de grâu (644 milioane tone) este cu aproximativ 5% mai mică faţă de producţia înregistrată anul trecut. În emisfera sudică sunt perspective bune pentru producţia din Brazilia şi Argentina, unde se vor recolta probabil circa 13 milioane tone, cu 5 milioane de tone mai mult decât în 2009. Consumul mondial de grâu este apreciat la 660 milioane tone.

În ceea ce priveşte producţia mondială de porumb în 2010/11, se estimează că aceasta va fi de 810 milioane tone. Consumul global va fi de circa 840 milioane tone porumb.

Stocul de la sfârşitul sezonului (121 milioane tone) va fi mai mic cu 20% faţă de sezonul precedent şi cel mai mic din ultimii patru ani. Volumul comerţului internaţional este de aşteptat să crească cu 9 procente în 2010/11, cele mai mari creşteri ale importurilor înregistrându-se în UE, China şi Rusia.

Bursa agricolă
preţuri Futures la 30 noiembrie 2010

Tabel bursă agricolăClick pe poza pentru galerie!


Producţia mondială de cereale (milioane tone)

 

Tabel producţie cereale 2010Click pe poza pentru galerie!

 

Creşte preţul uleiului vegetal

Preţul uleiului vegetal de floarea soarelui şi de rapiţă a crescut în ultima lună pe plan internaţional, ca urmare a cererii în continuă creştere şi mai ales ca urmare a unei producţii reduse. Această piaţă este influenţată la nivel internaţional de creşterea preţului la uleiul de palmier şi la uleiul de soia. Preţul uleiului de palmier a crescut din cauza unei producţii mai mici decât se aştepta în Malaezia, iar uleiul de soia din cauza cererii sporite de pe piaţa Chinei.

Cererea puternică din partea producătorilor europeni de biodiesel a stimulat creşterea preţurilor la uleiul de rapiţă, în condiţiile în care producţia de rapiţă de anul acesta a fost mai mică decât se prognoza.
Preţul uleiului de floarea soarelui a crescut uşor în ultimele trei luni şi puternic în primele săptămâni ale lunii noiembrie, mai ales ca urmare a estimării privind producţia scăzută de floarea soarelui din Rusia şi a disponibilităţilor reduse de export din Ucraina şi Argentina.

Astfel, exportul de ulei de floarea soarelui din Argentina este de aşteptat să fie de 640 mii tone, cu 13 la sută mai puţin decât în sezonul precedent, iar exportul Ucrainei va fi de cca 2,5 milioane tone, cu 2-3 la sută mai puţin decât în urmă cu un an. Este de aşteptat ca Uniunea Europeană să importe mai mult ulei de floarea soarelui pentru a suplini producţia mai mică de ulei de rapiţă de pe piaţa internă.

Producţia mai mică realizată anul acesta la rapiţă şi floarea soarelui are ca efect reducerea stocurilor şi ca urmare va exista o presiune puternică asupra recoltei de anul viitor.

 

Producţia mondială de orez

Se estimează că producţia mondială de orez va ajunge, în sezonul 2010/2011, la 449 milioane tone, valoare record, susţinută mai ales de evoluţia culturii de orez în India. O creştere importantă va înregistra şi consumul total de orez, de 446 milioane tone. Pentru finalul sezonului 2010/2011 se aşteaptă ca stocurile de orez să ajungă la 96 milioane tone, cea mai mare valoare din ultimii opt ani.

Creşteri mari ale stocurilor se vor înregistra la principalii furnizori, în special în India şi Thailanda.
Volumul comerţului mondial, în 2011, va fi de cca 30,8 milioane tone. Cele mai mari livrări se vor înregistra către Extremul Orient, Asia şi Africa subsahariană.

Producţia mondială de orez (milioane tone)


Tabel producţie mondială orezClick pe poza pentru galerie!

 

STIRI

BRAZILIA

Soia, în grafic
Până la data de 19 noiembrie, fermierii din Brazilia au semănat 75% din suprafaţa planificată a fi cultivată cu soia. Campania de semănat la soia a fost amânată în multe regiuni, în luna octombrie, din cauza lipsei precipitaţiilor.

Fermierii din statul Mato Grosso, cel mai mare producător de soia, au întârziat semănatul, numai 91% din suprafaţă fiind însămânţată, comparativ cu 98% în 2009. În Brazilia, campania de recoltare la soia începe în februarie şi se încheie în luna mai.

MAREA BRITANIE

Exporturile de grâu
Exportul de grâu al Marii Britanii va ajunge, până la sfârşitul anului, la cca 2 milioane tone, astfel că stocurile interne se vor reduce considerabil. În primele trei luni ale sezonului 2010/11 exportul de grâu a fost aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în perioada septembrie-noiembrie au fost exportate 854,316 tone grâu, comparativ cu numai 386,057 tone în aceeaşi perioadă a anului trecut.

RUSIA

Stocuri mici de cereale
Stocurile de cereale ale Rusiei vor fi aproape epuizate până la sfârşitul anului de comercializare în curs (30 iunie 2011). Consumul intern de cereale va fi de cca 77-78 milioane tone de cereale, iar recolta de anul viitor nu este promiţătoare, deoarece în această toamnă s-au semănat cu 3,5-4 milioane ha mai puţin decât era aşteptat. Ca urmare, Rusia ar trebui să importe cel puţin 5 milioane tone de cereale.

Vladimir Putin a declarat că o suprafaţă mai mare (49,8 milioane ha) va fi semănată cu cereale de primăvară. În acest an, Rusia a fost grav afectată de secetă iar producţia de cereale a fost de cca 60,3 milioane de tone, faţă de 97 milioane tone în 2009.

Vizualizat: 1358 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?