Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCĂTORII de PORUMB lucrează sub PRAGUL RENTABILITĂŢII?

Publicat: 24 mai 2017 - 08:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţiile mici obţinute la porumb în 2016, precum şi preţurile slabe pe care le primesc producătorii au generat dezbateri importante la ediţia din acest an a Congresului European al Porumbului, organizat în luna februarie a.c., la Lisabona.

Din partea ţării noastre a participat Arnaud Perrein, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), care a avut o misiune destul de dificilă: să convingă reprezentanţii europeni că şi la noi sunt aceleaşi probleme privind rentabilitatea porumbului.

„Unul dintre subiectele dezbătute a fost legat de problemele cultivatorilor de porumb din UE. S-a văzut un pesimism extraordinar în ţările din Europa de Vest şi o oarecare reţinere faţă de ţările din Europa de Est, din cauza mărimii fermelor de aici (care depăşeşte cu mult media europeană), a costurilor de producţie (care sunt estimate a fi mai mici faţă de UE) şi a faptului că fermierii din Europa de Vest cred că în Est există mai puţine reguli şi reglementări comparativ cu Franţa sau Germania, lucru total neadevărat. Subiectul principal dezbătut a fost asigurarea riscurilor în agricultură, în sensul că după 2020 subvenţia se va modifica”, a declarat Alina Creţu, director executiv al APPR.

Viitorul culturii porumbului este destul de sumbru în Europa de Vest. „Atmosfera este destul de apăsătoare pentru producători. În Franţa a fost o recoltă catastrofală anul trecut şi la porumb, şi la grâu, cuplat cu nişte preţuri destul de slabe. Şi în Portugalia fermierii se plâng din cauza preţurilor. Aici, porumbul are preţuri cu 30 de euro mai mari decât în România, pentru că Portugalia este importatoare (…)”, a spus Arnaud Perrein.

Acesta este de părere că România ar trebui să facă mai mult lobby pentru producătorii ei. „Avem o prezenţă slabă la Bruxelles. Estonia, ţară foarte mică, are 2-4 reprezentanţi profesionişti. Noi suntem accidental acolo. O soluţie ca să avem o prezenţă puternică la Copa-Cogeca ar fi instituirea taxei profesionale”.

Despre subiectele discutate la Congresul European al Porumbului, citiţi pe larg în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1643 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!