Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Producătorii de cereale au rămas cu marfa în stoc!

Publicat: 20 februarie 2023 - 20:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vin scadenţele de plată, fermierii trebuie să vândă, chiar şi la preţuri joase, dar nu au cui! Pe pieţele bursiere preţul grânelor va evolua pe un trend descendent! Portul Constanţa este blocat.

În anul recent încheiat, producătorii agricoli au suportat costuri de producţie mai mari din cauza secetei pedologice, dar şi a creșterii prețurilor atât la îngrăşămintele chimice, cât și la celelalte tipuri de inputuri agricole.

De asemenea, au făcut faţă cu greu unei concurenţe generate de cerealele ucrainene care au intrat în România la un preţ extrem de jos, determinând blocaje logistice care au pus presiune pe costurile de transport și depozitare.

 

DUMITRU ENE: „AM FOARTE MULTĂ MARFĂ PE STOC!”


La această dată, mulţi fermieri au rămas cu producţia agricolă 2022 pe stoc. Ei nu pot vinde fiindcă vor fi în pierdere, deoarece costurile cu care au realizat producţia 2022 au fost destul de mari.  

Unul dintre aceştia este Dumitru Ene, care lucrează circa 1.700 de hectare în judeţul Galaţi.   

„Nu prea am vândut nimic şi am foarte multă marfă pe stoc: aproximativ 3.000 tone de porumb, vreo 2.000 de tone de grâu şi 1.000 de tone de rapiţă. Aşteptăm vremuri mai bune dar, din păcate, nu se întrevede o situaţie mai bună”, remarcă gălăţeanul.

Fermierul crede că faţă de cum sunt preţurile la aceasată dată, ar merita să mai crească cu 200-300 de lei pe tonă.

 

„SECETA E LA UŞĂ, COSTURILE CRESC, PIAŢA NU-ŞI REVINE!”

 

grau achim_b

Ştefan Năsase, fermier dobrogean, a declarat, la B1Tv, că are depozitate la Hârşova peste 800 tone de grâu pentru a-şi asigura resursele financiare ca să-şi dezvolte un sistem de irigaţii cu pivoţi.

„Am sperat într-o stabilizare a pieţei şi să vând la momentul când voi contracta echipamentele de udare. Piaţa a luat-o în jos brusc, în vară. Se întâmplă în fiecare an ca, până la momentul recoltării, preţurile să fie undeva sus, după care, cum începe recoltarea, piaţa se prăbuşeşte. Anul acesta trendul de prăbuşire în campania de recoltare a fost dublat de această maree de cereale care a intrat în România şi a creat probleme uriaşe fermierilor. Seceta bate la uşă, costurile cu depozitarea cresc, nu se vede o revenire a preţului...”, a punctat cultivatorul dobrogean. 

Fermierul din zona Hârşovei a susţinut că în Portul Constanţa este un adevărat haos: „Sunt cozi uriașe, acolo se realizează o selecție pe baza analizelor de la intrarea în silozuri, se găsește marfă așa-zis contaminată, produse modificate genetic care se dau deoparte, produse non-OMGcare se dau în altă parte, este o întreagă bulibășeală, iar oamenii stau și așteaptă”.

 

PORTUL CONSTANŢA, BLOCAT DE AFLUXUL DE GRÂNE


Acelaşi lucru îl susţine şi un alt fermier. “Am vândut circa 1.000 tone de porumb şi a durat vreo două săptămâni ca să fie transportată această cantitate, lucru care se derula, în alte situaţii în două zile. Este un exces de cereale, ceea ce a dus la scăderea preţului cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat producătorul de cereale Marian Popa la realitatea.net.

Acesta a susţinut că fermierii au avut creditare favorabilă anul trecut, n-au vândut, o mare cantitate de marfă se află pe stoc, iar acum vine scadenţa acelor credite. Ei trebuie să vândă, chiar şi la preţuri mult mai mici, dar nu au cui.

 

MARFA MODIFICATĂ GENETIC A CONTAMINAT SILOZURILE


“Există marfă stocată la fermieri membrii cooperativei, nu s-a vândut tot. Avem peste 5mii de tone de grâu, orzul l-am vândut săptămâna trecută, rapiţă mai avem 2.000 de tone. Am dat din rapiţă la 500 euro tona, în pierdere, dacă ne raportăm la cotaţiile de peste 800 euro/t cât au fost în momentul recoltării”, ne-a declarat ing. Ionuţ Lungoci, director executiv Cooperativa Dobrogea Sud.

Acesta a explicat: “Problema e că a venit enorm de multă marfă din Ucraina şi feroviar, şi rutier şi a creat blocaje. Zilele trecute în Portul Constanţa erau un rând de camioane încărcate de peste trei km. Şi încă ceva: din păcate a intrat marfă modificată genetic, nu s-a verificat aşa cum trebuie, şi autorităţile s-au trezit cu magaziile contaminate. Asta înseamnă că România va trebui să exporte în alte destinaţii decât cele tradiţionale (Argentina, Brazilia sau Uruguai), la un cost de transport mai mare şi un preţ al grânelor mai mic”. 

 ionut-lungoci 01_b

Fermierii noştri încă nu au învăţat că trebuie să vândă producţia obţinută în trepte: 30% înainte de recoltă, 40% la recoltare şi cu încă 30% din marfă pot aştepta să vadă ce se întâmplă în piaţă!  

IONUŢ LUNGOCI

Director executiv Cooperativa Dobrogea Sud

Opinia lui Ionuţ Lungoci este că până la sfârşitul lunii stocul la nivelul cooperativei trebuie valorificat, indiferent de preţ!

 

FLUCTUAŢII ŞI NELINIŞTE PE PIEŢELE BURSIERE


Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column, susţine că piaţa cerealelor e cuprinsă de nelinişte! ”Urcă, coboară, urcă, coboară, așa se întâmplă în ultimele zile. Semn de foarte mare neliniște, dacă ne uităm pe indicațiile bursiere. Cu alte cuvinte, fondurile speculative nu știu încotro să o ia, intră și ies la un interval de maxim 24-28 de ore”, explică în emisiunea Agrojurnal, pe 6 februarie a.c.

Expertul constată că în Portul Constanța prețul grâului a rămas plafonat în ultimele zile, însă evoluţia viitoare este în coborâre, în timp ce piața porumbului urmează cursul grâului pe burse.

”Grâul rămâne static: este grâu, trendul este descrescător iar indicațiile în Portul Constanța rămân setate în jurul valorii de 275 euro/tonă. În România sunt foarte multe stocuri de grâu. Ne aflăm în liniștea de dinaintea furtunii pentru că se așteaptă o escaladare a conflictului din Ucraina. Nu se știe încotro se vor îndrepta lucrurile, iar toți vor să profite de acel moment.”

 

COSTURI ACOPERITE CU GREU


Chiar dacă prețurile de vânzare în portul Constanța la produsele agricole au crescut în 2022 (400 euro la grâu şi 330 la porumb în luna iunie), explică APPR, în prezent ele acoperă cu greu costurile de producție pentru fermieri (la grâu circa 280 euro/tona iar la porumb 270 euro/tonă).

Din datele CE, prețul porumbului a fluctuat în 2022, o dată cu începerea războiului din Ucraina, de la 233 euro pe tonă (ianuarie 2022) la 288 de euro pe tonă (15.12.2022). 

 

S-au tranzitat circa 9 milioane de tone de cereale prin România şi o parte au fost cumpărate de traderi!

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Vizualizat: 1901 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?