Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PROCERA: „E păcat că nu se aduc în câmp rezultatele cercetării româneşti”

Publicat: 11 octombrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul calendaristic al toamnei, compania Procera a organizat o demonstraţie în câmp pentru prezentarea hibrizilor de floare şi de porumb, pe terenurile proprii de lângă Fundulea

Click pe poza pentru galerie!

La demonstraţie au venit mulţi fermieri şi specialişti, care au apreciat saltul calitativ al celor două culturi rezultate din laboratoarele de cercetare ale Procera.

Daniel State, directorul general al companiei, a declarat: „Mă bucur că la acest eveniment al nostru am reuşit să atragem o audienţă selectă şi vectori de imagine ai agriculturii noastre, mai ales prin prezenţa lui Adrian Rădulescu şi a lui Lucian Buzdugan.

Am organizat special acest eveniment dus spre toamnă, a treia ediţie a lui, pentru că am vrut să se vadă şi roadele. Evenimentele din anii anteriori au avut loc în mai şi în iunie, dar atunci nu se putea vedea decât un eventual potenţial, ori acum se poate remarca producţia exactă.

În România există o problemă de cercetare: nu se foloseşte material genetic propriu, ci numai de import. Iar pentru caracteristici precum pierderea de apă, este păcat că nu se aduc în câmp cercetările româneşti.

Atunci când facem comparaţia între cercetarea autohtonă şi cea a companiilor multinaţionale nu cred că mai se poate face o separare, deoarece în laboratoarele româneşti folosim genetică la fel ca toate ţările considerate avansate în domeniu.

Pentru cultura porumbului am realizat ceva nou: haploizii. Procera are o colaborare cu Valeriu Rotarenco din Republica Moldova, care a lucrat într-un sistem similar nouă. Am pus la dispoziţia acestuia condiţiile de lucru pe care le-a cerut şi am dezvoltat împreună această tehnologie, care a produs patru varietăţi de porumb pentru FAO diferit.

Prin această tehnologie am reuşit să realizăm o polenizare mai mare. Cu alte cuvinte, dacă la anumite soiuri, prin tehnologie convenţională se obţin 10 boabe, prin aceşti haploizi putem obţine cel puţin 50 de boabe. Cu alte cuvinte, planta devine de cinci ori mai productivă. Această tehnologie am omologat-o în ţări precum China şi Japonia, Argentina şi SUA. Acum avem o solicitare din Franţa pentru a face acest lucru şi acolo.

Noi facem două lucruri: ameliorare pornind de la haploizi dar şi dezvoltăm inductorul care produce modificările de tehnologie. În acest moment, companiile care au pierdut pasul în crearea unei linii proprii, pot cumpăra inductorii de la noi. Aceasta devine pentru noi o nişă de afacere. Avem cultură proprie pe o suprafaţă de 1200 de hectare, pe care producem liniile genetice.

Lotul de astăzi se întinde pe 40 de hectare pentru culturi comparative, pentru partea de inducţie şi pentru haploizi, pentru cea de selecţie şi de încrucişare. Într-un cuvânt, tot ceea ce este necesar unei activităţi de cercetare”.

Vizualizat: 1009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!