Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PROBLEMELE semănatului TIMPURIU

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Constrânși de schimbările climatice să însămânțeze culturile agricole în afara epocii optime, fermierii cad în alte „capcane”., dintre care problemele entomologice le pot decima serios plantațiile.

 

În urma cercetărilor multianuale întreprinse în diferite zone ale României, s-a ajuns la concluzia că cele mai bune rezultate la semănatul grâului de toamnă se obțin atunci când de la răsărirea plantelor până la venirea iernii rămân 40-50 de zile în care plantele să vegeteze normal, în care să acumuleze o sumă de grade de 450-550oC (temperaturi mai mari de 0oC). Teoretic, perioada optimă pentru semănatul grâului de toamnă corespunde cu cea în care temperatura aerului scade la 13-15oC și se încheie atunci când se înregistrează 8-9oC.

Riscuri colaterale

În ultimii ani, toamnele au fost din ce în ce mai lungi și mai secetoase. În unele cazuri s-au semnalat variații mari de temperatură, fie a fost „vară” în mijlocul toamnei (cu peste 30oC la mijloc de octombrie), fie au fost temperaturi de iarnă și chiar zăpadă (cum s-a întâmplat în octombrie 2014 și chiar anul acesta).
În toamna acesta seceta a dat bătăi de cap fermierilor. Pe de o parte, rezerva de apă a solului, pe adâncimea 0-20 cm, a fost scăzută în multe zone, pe de altă parte nu s-a putut pregăti corespunzător terenul pentru înființarea culturilor de grâu sau orz de toamnă. Au fost situații când după secetă a venit ploaia (cu peste 100 mm înregistrați în mai puțin de două zile), întârziind și mai mult semănatul.
Fiind pățiți, mulți fermieri au început să semene grâul mai timpuriu, unii chiar cu 2-3 săptămâni mai repede față de epoca optimă. Dar semănatul prea timpuriu nu aduce întotdeauna beneficii. Toamnele fiind mai lungi și mai călduroase față de medie, există riscul ca grâul să ajungă în iarnă prea dezvoltat, cu consecințele de rigoare privind rezistența plantelor la îngheț. De asemenea, semănatul prea timpuriu crește riscul atacului muștelor cerealelor.

1_b                                                                      Larvă musca cenușie a cerealelor (sursa: www.pesticide.ro)

 Pagube între 25 și 40%

• Atacul de toamnă apare când plantele sunt în faza de 2-3 frunze. La începutul perioadei de vegetație, atacul are loc în zona unde este situat mugurele de creștere. Plantele afectate au frunza centrală îngălbenită, iar dacă aceasta este smulsă, se desprinde cu ușurință. Plantele dăunate fie pier, fie supraviețuiesc, dar sunt mai slab dezvoltate, având baza tulpinii îngroșată și prezentând o înfrățire exagerată. Între frunzele de la baza tulpinii se găsește larva.
• Primăvara, după formarea paiului (sau chiar mai târziu, la înspicare) în cultură putem observa plante albe, uscate, înconjurate de frați verzi. Dacă despicăm plantele uscate, la bază găsim larva aflată în diferite stadii de dezvoltare. Atacul este cu atât mai periculos cu cât plantele sunt mai mici. Dacă survine când plantele sunt mai avansate în vegetație, atunci consecințele sunt mai reduse. În cazul în care avem mai mult de o larvă/plantă, pagubele de producție sunt vizibile. Există situații (mai rar întâlnite în ultima perioadă) când sunt 3-6 larve/plantă, caz în care plantele se încovoaie sub formă de cârjă, frunzele atacate prezentând perforații alungite dispuse în rânduri transversale. Datele din literatura de specialitate menționează că în caz de atac ridicat pagubele de producție cauzate de larvele diferitelor specii de muște ale cerealelor sunt cuprinse între 25 și 40%.

Atacul larvelor muÈ™telor la cultura orzului de toamnă _b                                                     Atacul larvelor muștelor la cultura orzului de toamnă (goluri în cultură)

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Emil GEORGESCU
INCDA FunduleaVizualizat: 2519 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?