Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Problemele crescătorilor de bovine îşi caută rezolvare la Bruxelles

Publicat: 27 mai 2010 - 10:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Principalele probleme ridicate în cadrul Adunării Generale a Federa]iei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) au constituit şi teme de discuţie între reprezentanţii crescătorilor de bovine şi cei ai Ministerului Agriculturii la întâlnirea din data de 4 martie a.c., de la sediul ministerului.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit lui Dorel Secară, preşedintele FCBR, acestea au vizat necesitatea întocmirii unei notificări către Bruxelles pentru a creşte bugetul alocat pentru acordarea subvenţiei de 0,3 lei pe litru pentru calitatea laptelui şi notificarea către Bruxelles privind sprijinul pentru junincile la prima fătare, document care se află, la ora actuală, în dezbaterea Ministerului Agriculturii, urmând ca reprezentanţii ministerului, cei ai Federaţiei Naţionale a producătorilor Agricoli din România (FNPAR), care este corespondentul COPA-COGECA în România şi cei ai FCBR să se deplaseze la Bruxelles pentru a susţine aceste solicitări.

„Prima pentru calitatea laptelui pentru ultimul trimestru al anului trecut este singura restanţă de plată către crescătorii de bovine şi în momentul de faţă poate fi achitată doar în proporţie de 80 la sută, însă noi vom face presiuni asupra Ministerului Agriculturii ca aceasta să fie achitată integral”, ne-a spus Dorel Secară, preşedintele FCBR.

„Suplimentarea de fonduri necesară se poate face din bugetul naţional, însă numai cu aprobare de la Bruxelles. Din punctul nostru de vedere, aici este o problemă de consecvenţă şi de continuitate în gândire: dacă proiectul iniţiat de minister în colaborare cu noi a fost de stimulare a producţiei de lapte conform, pentru ca, în final, să ajungem ca toţi producătorii să producă numai lapte conform, prin acest mod de sprijin cu un buget fix se fac lucrurile doar pe jumătate”, a mai spus Secară.

Acesta a mai spus că circa 65-70 la sută din laptele produs în România în momentul de faţă este lapte conform.
Tot legat de problemele din sectorul laptelui, preşedintele FCBR a mai precizat că se fac, în prezent, demersuri pentru prelungirea cu un an, până la finele lui 2010, a derogării referitoare la procesarea laptelui neconform.

Schema de ajutor propusă de FCBR - „Susţinerea creşterii efectivului de bovine”, având ca bază legală Legea Zootehniei nr.72/2002, are drept obiectiv menţinerea femelelor în fermă până la prima fătare, în scopul creşterii efectivului de bovine pentru realizarea producţiei de lapte necesară consumului populaţiei şi prevede acordarea unui sprijin financiar de 860 de lei (200 euro)/cap de animal, acordat în două tranşe: 258 de lei (60 euro) la vârsta de 6 luni şi 602 lei (140 euro) la prima fătare, pentru femelele provenite din mame cuprinse în controlul oficial al producţiei de lapte, dacă gestaţiile mamelor şi fiicelor sunt obţinute prin însămânţare artificială.

Un subiect important a fost cel legat de alocarea cotelor de lapte din cota naţională de rezervă, Ordinul privind stabilirea condiţiilor de acordare a cotei individuale de lapte din rezerva naţională (O nr. 83 din 24 februarie 2009) fiind deja publicat la sfârşitul lunii trecute, ceea ce înseamnă că fermierii vor putea intra în posesia cotelor într-un timp foarte scurt. În legătură cu acest subiect, Federaţia a venit cu propunerea de a se putea realiza transferul cotelor de lapte între diferitele regiuni ale ţării.

O altă problemă discutată cu reprezentanţii ministerului a fost cea legată de preluarea Registrului Genealogic de către asociaţiile de crescători, având deja loc, în data de 10 martie a.c., o întâlnire pe probleme tehnice între membrii Comisiei tehnice din cadrul Federaţiei şi reprezentanţii ANARZ.

Celelalte probleme abordate au vizat consultarea fermierilor cu privire la reglementările ANSVSA privind normele de autorizare pentru amplasarea automatelor de lapte în spaţii publice la nivelul întregii ţări, Federaţia dorind să dezvolte un proiect de finanţare adresat fermierilor pentru achiziţia de astfel de aparate.

„Automatele de lapte montate până în prezent în câteva judeţe din ţară s-au bucurat de mare succes printre consumatori şi considerăm că o astfel de investiţie din partea producătorilor de lapte le-ar putea da şi o oarecare independenţă financiară faţă de procesatori şi i-ar ajuta să îşi recupereze mai rapid o parte din bani”, a precizat Secară.

Potrivit vicepreşedintului FCBR, Claudiu Frânc, „principala acţiune pe care Federaţia trebuie să o aibă în vedere în perioada imediat următoare este stabilirea modului de acordare şi a sumelor aferente subvenţiilor pe care le dorim pentru crescătorii de bovine din România în perioada 2010-2013, cu termen de finalizare obligatoriu 30 iunie 2009, pentru a putea fi apoi discutate cu Ministerul Agriculturii şi cu Comisia Europeană, astfel încât să fie operaţionale la 1 ianuarie 2010.

Una dintre propuneri vizează reducerea celor 12 forme de sprijin care există în prezent, la maxim trei sau patru. Dacă nu vom fi în stare să realizăm aceste obiective, vom continua să ne plângem că lucrurile nu sunt aşa cum vrem noi. ”

 

Procesatorii, din „cuiul lui Pepelea”, parteneri

În data de 6 martie a.c., reprezentanţii crescătorilor de bovine s-au întâlnit la Alba-Iulia cu cei ai APRIL. „Discuţiile au fost purtate, de această dată, pe un ton amiabil, în vederea dezvoltării unui parteneriat prin înfiinţarea acelei organizaţii interprofesionale de care s-a mai vorbit, care să ne ajute să stabilim o serie de practici clare între noi, producătorii de materie primă, şi procesatori.

Una dintre acestea ar fi ca procesatorii să nu mai poată să decidă unilateral scăderea preţului laptelui către furnizori, măsura de reducere a preţului trebuind să fie, aşa cum este normal, rezultanta dezbaterilor dintre cele două părţi contractante”, ne-a spus Dorel Secară.

O altă dorinţă exprimată de fermieri a fost aceea ca procesatorii să procedeze, în perioada imediat următoare, la o stabilizare a preţului laptelui. „Referitor la preţul laptelui, am criticat atât Ministerul Agriculturii, cât şi membrii APRIL, pentru faptul că nu au făcut raportarea lunară a preţului mediu al laptelui, România fiind singura ţară care nu a realizat această raportare către Bruxelles, motiv pentru care noi nu putem dezvolta un program clar, după modelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană, pentru acordarea preţului de intervenţie în cazul în care preţul laptelui scade dramatic la producător, cum este situaţia în momentul de faţă”, a adăugat Secară.

„Încercăm o colaborare în folosul ambelor părţi şi am hotărât că ne vom adresa împreună Ministerului Agriculturii referitor la o serie de probleme comune care vizează sectorul laptelui şi tot împreună dorim să susţinem continuarea programului „Cornul şi laptele”, lăsat în derizoriu de actuala conducere a Ministerului Educaţiei”, a concluzionat preşedintele FCBR.

Tabel bovine 2009Click pe poza pentru galerie!

 

Fonduri alocate în trimestrul I

Pentru specia bovină, până la data de 31 martie a.c. vor fi alocate fondurile reprezentând sprijinul acordat pentru îmbunătăţirea calităţii producţiei de carne de bovine prin susţinerea implementării sistemului de clasificare a carcaselor (100 lei/carcasă) aferent deconturilor depuse de APIA în perioada 1 februarie -12 martie 2009, în sumă totală de 55.300 lei.

Ministerul Agriculturii va aloca 40.443.036 lei în trimestrul I al anului 2009 pentru sprijinirea producătorilor agricoli din sectorul zootehnic, în baza programelor de susţinere financiară cuprinse în bugetul pe acest an. Din suma totală, 4.160.563 lei reprezintă fonduri alocate până la data de 12 martie 2009, restul de 36.282.473 lei reprezentând fonduri ce se vor aloca până la data de 31 martie 2009.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Vizualizat: 791 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?