Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pro Agro şi LAPAR vor fond mutual

Publicat: 16 octombrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi-au prezentat interesul pentru constituirea unui fond mutual, a anunţat Mihaela Ciuciureanu, consilier MADR

Click pe poza pentru galerie!

Aceasta a precizat că încă mai trebuie lămurite „foarte multe aspecte de ordin financiar şi ca model de organizare”, dar estimează că până la finalul lui 2013 unul din dosare va fi acreditat, „în funcţie şi de strategia de business şi de puterea economică”.

„Cine va prezenta dosarul iniţial, acea asociaţie trebuie să reprezinte cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării şi, dacă aplicăm formula, ar trebui să existe maximum trei fonduri mutuale în România. Noi, ca minister, agreăm şi vrem să fie doar unul, pentru a avea o putere financiară mare.

De asemenea, trebuie să reprezinte toate sectoarele agricole şi să aibă reprezentare în toate judeţele. Ne vom îndrepta atenţia ca acest fond să aibă opt centre regionale, iar puterea financiară a acestuia va fi reflectată în asigurarea pe care o vor avea fermierii”, a spus Mihaela Ciuciureanu, citată de Agerpres.

Pentru constituirea fondului mutual, fermierii vor contribui cu 35% din fonduri, iar contribuţia publică va fi de 65%: 75% fonduri europene, iar 25% din bugetul naţional. „Va fi o contribuţie comună obligatorie şi, ulterior, consiliul director al fondului va decide câte secţiuni de specialitate vor exista.

Intenţiile fermierilor sunt de a se înfiinţa o secţie separată pentru secetă, dar acest lucru depinde de caietul economic prezentat Ministerului Agriculturii în momentul în care se solicită acreditarea. (...) Nu ştiu dacă se va ajunge la risc zero în agricultură, dar este important că este susţinut din fondurile europene într-un procent foarte mare, inclusiv cheltuielile de funcţionare şi de constituire, timp de trei ani, iar cheltuielile cu dobânzile bancare sunt decontate tot din fonduri europene”, a explicat Ciuciureanu.

Secretarul de stat în MADR Achim Irimescu susţine că fondul mutual îi va forţa pe fermieri să se afilieze, pentru că altfel riscă să piardă 80% din subvenţiile naţionale.

 

Fermierii propun un PNDR cu 15 măsuri

14 asociaţii profesionale din România - constituite în Alianţa RO PAC, au propus MADR propria variantă pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. La eveniment au participat şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sectretar de stat MADR, senatori şi deputaţi. Proiectul a fost prezentat de Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, şi de Avram Fiţiu, secretar general Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică.
Daniel Constantin a precizat că apreciază iniţiativa, însă proiectul primit din partea fermierilor nu a luat în calcul anumite condiţii prevăzute de PAC.

Propunerea Alianţei RO PAC pentru noul PNDR vizează 15 măsuri şi 2 subprograme: instalarea tinerilor fermieri (0,927 mld. euro) şi programul pentru zona montană (0,585 mld. euro).
LAPAR: „Pentru noi e mai favorabil PNDR-ul Ministerului”

LAPAR, membră a Alianţei RO PAC, a transmis, în ultimul moment, că „nu participă şi nici nu este de acord cu varianta propusă de Alianţa RO-PAC privind PNDR 2014-2020, întrucât lucrarea respectivă are un caracter populist, nereal şi care se opune performanţei şi dezvoltării”. „Am participat la patru runde de negocieri şi nu am ajuns la nici un numitor comun în ceea ce priveşte subvenţiile din sectorul vegetal. Nu mi se pare normal să luăm bani de la producţia vegetală ca să dăm la infrastructură sau în altă parte. Programul RO PAC este în contradictoriu şi cu ce s-a obţinut ieri (24 sept. 2013 - n.red.) la Bruxelles”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu.

MADR va prezenta până la finalul lunii octombrie 2013 un prim proiect pentru PNDR 2014-2020, ce va fi discutat cu potenţialii beneficiari, a anunţat ministrul Agriculturii.

 

INFO

FLOAREA SOARELUI
România ocupă locul I în UE

România este, pentru prima dată, lider european la producţia de floarea-soarelui, cu o recoltă record de 1,9 mil. tone (+60% faţă de 2012). Fermierii români au cultivat 1,1 mil. ha cu floarea soarelui în 2013, arată datele Coceral, organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole, citate de Agerpres. Recolta totală se datorează şi unei productivităţi cu 62% mai mari. În 2012, producţia medie a fost de 1,3 tone/ha.

ALEGERI UE
Olanda, la preşedinţia COPA

Olandezul Albert Jan Maat este noul preşedinte al COPA pentru 2013-2015, ales în 20 septembrie a.c.. Matt este, din 2007, preşedinte al Uniunii Fermierilor Olandezi LTO, a fost europarlamentar în perioada 1999-2007 şi vice-preşedinte COPA timp de patru ani.

Noii vice-preşedinţi ai COPA pentru următorii doi ani sunt din Franţa, Irlanda de Nord, Spania, Ungaria, Polonia şi Letonia.

România, prin Federaţia Pro Agro, membru deplin COPA-COGECA din 1 iulie a.c., l-a susţinut la preşedinţia COPA pe contracandidatul lui Matt, polonezul Wiktor Szmulewicz, preşedintele Camerei Agricole poloneze.

Vizualizat: 791 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!