Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

PRIORITĂŢI LA RECOLTARE. Ce face Raul Mărunţoiu ca să meargă treaba ca pe roate?

Publicat: 21 iulie 2021 - 15:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ferma lui Raul Mărunţoiu recoltarea se face CA LA CARTE. Care sunt CELE MAI IMPORTANTE acţiuni?

Dobrogeanul Raul Mărunţoiu are 330 de hectare cultivate cu orzoaică de toamnă care primește, în prezent, „botezul” combinelor.Cultura arată bine, dar nu extraordinar; în urma secetei din toamnă, patul germinativ nu a fost atât de bine pregătit, iar răsărirea plantelor s-a produs  în decembrie.

„Cultura e verde, întârziată, cu ceva probleme: a fost culcată în ultimul episod de vreme rea cu ploi şi vânt. Însă cu multă atenţie, cu viteză mică de înaintare, cu hederele lăsate cât mai jos şi prin folosirea ridicătorilor de plante, o să reuşim să o treierăm într-o săptămână bună de lucru”, şi-a afişat optimismul, în luna iunie, când am stat de vorbă.

raul maruntoiu ok_b

Acesta preconiza să intre în lan cu o formaţie de patru combine: trei Claas Avero 240 şi un Massey Ferguson Centura.

„Reparaţiile nu a fost atât de costisitoare pentru că anul trecut combinele nu au avut ce recolta şi nu s-au uzat! Sunt costuri curente cu spray-uri, uleiuri, lanţuri, rulmenţi, bucşe, curele... Avem o echipă de combainieri de elită cu care lucrez de foarte mulţi ani: Adrian Constantin Cuculeac, Ionuţ Maxim, Dănuţ Albu şi Mihai Tilichigiu”, susţine Raul Mărunţoiu.

 recoltare maruntoiu 2_b

Transportul, „cheia” unei activităţi pe flux

 

Din vreme, a tocmit trei transportatori pentru căratul producţiei din câmp, pentru că „experienţa ne-a arătat că se produc blocaje şi atunci prefer să-mi asigur eu transportul şi nu angajez traderii. Mie îmi trebuie 6-8 transporturi zilnic şi dacă traderul nu mi le poate asigura, atunci stă combina în câmp!”

Raul Mărunţoiu se îngrijeşte ca pe timpul verii să asigure fiecărui salariat un minim de 4 litri de apă pe zi. „De trei ani de zile lucrăm cu o firmă de catering care asigură la prânz meniuri complete pe durata campaniei. În plus, cu un comerciant local am convenit să vină în câmp cu o gustare suplimentară, după orele 16,00”, precizează dobrogeanul.

 recoltare maruntoiu 1_b

 

ATENŢIE LA INCENDII!

 

Lucrând pe mirişte, cu paie, fermierul ştie că oricând se poate întâmpla o tragedie. „Întotdeauna, angajez un operator cu un tractor cu plugul aferent care să acţioneze în caz de incendiu. În plus, am tocmit încă un auxiliar cu o cisternă de 6 tone cu apă, cu spumă, dotată cele necesare pentru a interveni în caz de incendiu! Seara, după treierat, sola se împachetază cu 2-3 brazde.

De asemenea, avem asigurate combustibilul şi paza la arie pe timpul nopţii, iar echipa tehnică stă cu «arma la picior», gata să intervină când se impune”, explică Raul Mărunţoiu.

Vizualizat: 1580 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?