Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRIMUL BILANŢ al verii - Dan Ilie a strâns ROADE BOGATE şi PROFITABILE

Publicat: 27 august 2019 - 14:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Economistul Dan Ilie, specializat în economia agrară, are o mare experienţă în activitatea de câmp. De aproape o jumătate de veac lucrează în agricultură, transformându-şi pasiunea într-o afacere de succes.
Imediat după Revoluţie, şi-a luat în mâini propriul destin, dezvoltând un business de familie.

„După cum a început în toamna anului trecut noul sezon de producţie şi când am văzut că grâul începe să înfrăţească spre sfârşitul lunii februarie, iar rapiţa e foarte slabă, am spus că va fi cel mai dezastruos an agricol pe care urma să-l parcurg. Am sperat şi, într-un final, cu ajutorul Celui de Sus, au venit ploi şi în zona noastră, dar am avut şi norocul că nu ne-a bătut grindina şi nu au fost vijelii, aşa cum s-a întâmplat în jurul nostru, la Cernica, Bălăceanca, Popeşti Leordeni, unde au fost necazuri”, ne-a declarat fermierul.

Producţii bune, preţuri în câştig
Dan Ilie lucrează circa 550 ha de teren, preluat în arendă în zona Vărăştilor, judeţul Giurgiu. Din cauza condiţiilor nefavorabile, a fost nevoit să întoarcă o solă de 32 ha cu rapiţă. Aşa că a rămas în cultură cu 93 ha. „M-am închis la una dintre societăţi pe 2.670 kg/ha şi la cealaltă pe 3.150 kg/ha. Adică bine. Producţie bună am făcut şi cu grâul, cultură la care am obţinut o medie la hectar de 6.650 kg boabe. Deci destul de bine! Toată recolta am valorificat-o la furnizorul de inputuri cu care am dezvoltat un solid parteneriat. Contractul pentru grâul de panificaţie a fost semnat la preţul de 675 lei tona, şi cel furajer la 646 lei/tonă. În principiu, cred că am câştigat bine. Rapiţa am dat-o cu 1710 lei tona”, a susţinut fermierul.
Dan Ilie a fost mulţumit de soiul de grâu franţuzesc pe care-l cultivă de patru ani la rând. În primele sezoane de producţie a obţinut şi 8.200 kg/ha. Cumpără sămânţă din categoria biologică bază de la producător şi o multiplică în fermă.
În primăvară a însămânţat 54 ha de porumb şi 32 ha cu floarea-soarelui (pe suprafaţa de pe care a întors rapiţa). A semănat de timpuriu, astfel încât pe 30 martie era gata campania de semănat. Pentru prima dată a ales să pună floare high oleic şi are tot mai mult certitudinea că va fi o reuşită. Fermierul a semnat contract de vânzare la preţul de 1.600 lei tona, în timp ce preţul la floarea convenţională scăzuse la 1.150 lei/tona. La ultima evaluare făcută în lan, analizând capitulele şi seminţele lor, a apreciat că va obţine în jur de 3.500 kg la hectar. La porumb, genetică Pioneer din grupa de hibrizi AQUAmax rezistenţi la secetă, este sigur că va depăşi 9.000 kg de boabe la hectar.
Dan Ilie este mulţumit de faptul că se dezvoltă bine culturile de primăvară, acestea răsărind foarte repede în urma unui front de ploi, şi că nu au fost probleme cu dăunătorii.

În curând, semănăturile de toamnă
„Tot terenul este arat şi discuit de către băiatul meu Constantin Ovidiu Ilie, care a lucrat la volanul noului tractor de 250 CP cumpărat în toamnă. Intenţionăm ca în jurul datei de 25 august să însămânţăm rapiţa. Campania de recoltare se apropie cu repeziciune. În ultima decadă a lunii vom intra cu combina în lanul de floarea-soarelui, iar din 5-10 septembrie vom culege hibrizii timpurii de porumb. La circa 10 tone pe hectar, vom atinge un ritm de 10 hectare la zi, adică patru autocamioane încărcate”, a precizat cultivatorul.
Fermierul Dan Ilie are utilaje noi, datorită unui efort investiţional considerabil. În urmă cu doi ani a cumpărat în leasing o combină Deutz Fahr, iar din toamna anului trecut un tractor de la acelaşi producător german. Numai aceste două maşini au costat aproape 350.000 de euro.

Ilie Dan_b
Dan Ilie: „Băiatul meu a preluat din mers afacerea; eu mă mulţumesc să consiliez din spate. Are liceul agricol şi o facultate făcute. Mă bucur că vine din urmă şi nepotul meu Daniel Ilie, care a intrat la Liceul Agricol Băneasa. Aşadar, avem continuitate în afacerea de familie”.


TOATE CULTURILE SUNT PE PROFIT
Pentru fermierul Dan Ilie, anul agricol este unul bun, salvat de producţii şi de preţuri ceva mai... răsărite. La rapiţă a obţinut un profit destul de bun; comercializată la 1.710 lei/tonă, la 3 tone pe hectar, câştigul este de peste 5 mii lei/ha. Sigur, din această sumă se vor reduce cheltuielile de producţie. La porumb, cu ceva mai mult de 9 tone/ha, la 630 lei tona, cât este perfectat contractul, de asemenea, profitul va fi destul de evident. La fel şi la floarea-soarelui, cu 3.500 kg la hectar la preţul de 1.600 lei tona, va ieşi pe plus. Toate culturile se vor încheia cu profit, la care se adaugă subvenţia.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 467 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?