Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primii DĂUNĂTORI de primăvară la cultura RAPIŢEI

Publicat: 07 martie 2017 - 11:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O dată cu reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă, în luna martie, ne aşteaptă o perioada incărcată în fermă, cu multe lucrări în câmp. Primăvara devreme, doi dăunători ai rapiţei se trezesc la viaţă. Aceştia sunt Ceutorhynchus napi şi Ceutorhynchus quadridens.

Ca o scurtă descriere, adulţii sunt relativ asemănători, cu corpul de culoare neagră-cenuşie şi lungime de 3,5-4 mm. Se recunosc cu uşurinţă în câmp datorită prezenţei rostrului (ca un cioc), un caracter specific tuturor curculionidelor.

Gărgăriţele tulpinilor sunt unuii dintre cei mai periculoşi dăunători ai acestei culturi. Iernează sub formă de adult în stratul superficial al solului. Insecta prezintă o generaţie pe an, În mod normal, la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie, când temperatura aerului depăşeşte valoarea de +9 ºC iar temperatura solului în primii 2 cm depăşeşte +5 ºC, adulţii ies din hibernare, urmând o periodă de zbor, hrănire şi copulaţie, care durează aproximativ 25-30 de zile. Femelele depun ouăle în măduva tulpinilor de rapiţă sau alte crucifere. De obicei, o femelă depune între 15 şi 60 de ouă, dar, dacă condiţiile de mediu sunt favorabile, poate să depună până la 150 de ouă. Perioada de incubaţie durează între 6 şi 20 de zile. Larvele ajung la completa dezvoltare după 30-40 de zile, ceea ce corespunde, calendaristic, cu sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie. La completa dezvoltare, larvele părăsesc planta, pătrund în stratul superficial al solului şi se împupează. După aproximativ o lună de zile apar adulţii noii generaţii care rămân în hibernare până în primăvara anului viitor, când îşi reiau ciclul de dezvoltare.

larve-gargarita-tulpinilor_bClick pe poza pentru galerie!

Pagubele foarte mari le produc larvele. Atacul acestora nu se observă întotdeauna cu uşurinţă. Larvele rod galerii ascendente sau descendente în măduva tulpinii, ca urmare se stânjeneşte sau chiar întrerupe circulaţia sevei. Tulpinile atacate se pot răsuci în forma literei S iar în unele cazuri pot crăpa. Uneori apar umflături (gale). La plantele atacate se poate observa o ramificare mai abundentă, o stagnare în creştere (dar nu e regulă generală). Acestea formează silicve mici, fără seminţe sau cu seminţe de calitate mai slabă. Efectele atacului acestor gărgăriţe se vede cel mai bine...la cântar, pagubele pot ajunge la 30-50 % din recoltă, dar în unele cazuri s-au raportat şi pagube de 100 %.

Combatere: se recomandă monitorizarea dăunătorilor în câmpurile de rapiţă prin amplasarea capcanelor galbene adezive sau a capcanelor de tip Barber. Se recomandă efectuarea tratamentului în vegetaţie la 8 zile de la apariţia în capcane a primelor gărgăriţe.

În nici un caz nu trebuie efectuat tratamentul la apariţia primelor insecte în câmp, deoarece există riscul să nu combatem valul al doilea de dăunători, dar nici efectuarea tratamentelor după depunerea pontei, deoarece larvele aflate în interiorul tulpinilor sunt aproape imposibil de combătut. De asemenea trebuie ţinut cont de faptul că plantele de rapiţă care au tulpina mai mică de 20 de centimetri sunt cele mai sensibile la atacul acestui dăunător.

Vizualizat: 2745 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?