Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRIMELE şarje de CĂPŞUNI... brăilene

Publicat: 05 iunie 2017 - 09:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă în extremul occident al ţării, la Halmeu, în judeţul Satu Mare, cultivatorii de căpşuni s-au întrecut într-un festival al căpşunilor, devenit tradiţional, „pe diagonală”, în judeţul Brăila, un cunoscut fermier, care se ocupă de această îndeletnicire de 17 ani, a ieşit pe piaţă cu prima tonă de trufandale pe data de 15 mai.

„Am în cultură o suprafaţă de 5 hectare, ceva mai mult decât avusesem anul trecut. Am dus primele cantităţi de căpşuni la pieţele din Brăila, Galaţi, Focşani, Slobozia”, ne-a declarat Petre Constantin, fermierul brăilean. Acesta are căpşunăria undeva în imediata vecinătate a municipiului Brăila, la Vărsătura.

Vremea capricioasă a întârziat recoltarea primelor fructe
Din câmp, la primele „şarje”, kilogramul de fructe zemoase a plecat de la 8 lei, iar pe piaţă, la tarabă, sunt ceva mai scumpe. „Am întârziat cu circa trei zile recoltatul din pricina vremii nefavorabile. Dar, nu ne grăbim să ieşim repede pe piaţă, aşteptăm ca fructele să ajungă la maturitatea optimă de coacere. În zilele următoare vom ajunge la un ritm de recoltare/livrare zilnic de circa 3-4 tone. Nu avem contracte de livrare, avem un portofoliu de clienţi, oameni care vin, cumpără şi distribuie marfa în judeţele limitrofe”, ne-a declarat vestitul căpşunar.

Petre Constantin a ţinut să precizeze faptul că „la recoltare trebuie avută mare grijă; la început am lucrat cu angajaţii mei, vreo 4-5, dar acum am suplimentat numărul culegătorilor. La căpşună e vorba mai ales de calitatea culesului, e investiţie mare şi trebuie mare atenţie, că este un fruct destul de perisabil”.

Material săditor românesc
Fermierul brăilean ne spunea cu... patriotică mândrie că are în câmp căpşună românească; stolonii sunt procuraţi în bună parte de la Institutul de la Mărăcineni, numărul 1 în ţară în producerea materialului săditor. Dar, recunoaşte că a adus şi ceva-ceva din străinătate.
„În zona noastră, cumpărătorul îi place să-şi aleagă singur marfa, aşteaptă să o vadă pe tarabă, răsturnată, nu preferă să cumpere de la supermarket lustruită, vopsită. Au mai multă încredere în marfa noastră tradiţională, românească şi nu preferă să cumpere căpşuni la lădiţe”, a susţinut cultivatorul brăilean.

Aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, Petre Constantin nu concepe să iasă în pierdere, întotdeauna căpşuna a scos şi va scoate în continuare... sărăcia din casă. Este o cultură profitabilă, dar îi trebuie suficientă atenţie!

Vizualizat: 1579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!