Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primele recolte la grâu, orz şi rapiţă

Publicat: 19 iulie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apa face legea în 2011. Calitatea recoltelor de grâu, orz şi rapiţă depinde direct proporţional de nivelul de apă de care au beneficiat plantele în ultima perioadă înainte de recoltare

Click pe poza pentru galerie!

Lipsa apei din ultimele luni îşi face acum simţite efectele. Din plin. Interesant este şi faptul că, în timp ce unii fermieri plâng după apă, alţii, dimpotrivă, se tem că o cantitate prea mare de precipitaţii, în perioada imediat următoare, le-ar putea compromite producţiile de păioase.

Ce dificultăţi întâmpină producătorii agricoli şi cum încearcă să le facă faţă, am aflat direct de la aceştia.

 

Secetă în sud


„În toată primăvara, în zona noastră n-a plouat decât circa 40-42 de litri de apă pe metru pătrat
Cornel Stroescu, fermier Mehedinţi

Conform lui Cornel Stroescu, preşedinte Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, zona din sudul judeţului a fost afectată puternic de secetă. „Practic, este vorba de circa 30 de mii de hectare, suprafaţa aferentă de pe cursul Dunării, de la Turnu-Severin la Calafat, unde lipsa precipitaţiilor îşi spune cuvântul. Deocamdată, la rapiţă, grâu şi orz, avem un bilanţ foarte trist.

Rămâne de văzut ce va fi şi cu porumbul şi floarea soarelui, unde încă este prematur să ne pronunţăm”, declară Cornel Stroescu. Reprezentantul fermierilor din Mehedinţi afirmă că toate culturile agricole resimt acut lipsa apei. „De trei săptămâni, la noi n-a mai plouat deloc. Vă daţi seama, culturile de grâu şi orz vor fi afectate şi calitativ, acestea nu vor mai îndeplini indicii de calitate.

Din martie 2011 până acum, apreciem că în zonă au căzut până la 40-42 de litri de apă pe metru pătrat. În acest moment, necesarul de apă al plantelor se ridică la peste 100 de litri de apă pe metru pătrat”, explică Cornel Stroescu.

Estimările actuale arată cât de mult sunt afectate culturile. Cornel Stroescu detaliază: „Potrivit unor analize, culturile au fost afectate după cum urmează: rapiţa în proporţie de 50 la sută, iar grâul şi orzul în proporţie de 40 la sută fiecare. Fermierii care avut posibilităţi financiare au întos rapiţa distrusă încă din primăvară, însă nu toţi şi-au permis acest lucru”.

Cornel Stroescu deţine în administrare, în ferma proprie, 410 hectare cultivate cu grâu şi 120 de hectare cu rapiţă.

 

Prea cald pentru grâu


„Ne-am confruntat cu secetă din încă luna iunie, iar acest lucru şi-a pus amprenta pe cultura de grâu
Cosmin Micu, fermier Arad

Cultura de grâu deţinută de Cosmin Micu, administrator Procereal Agrosan, Mănăştur, judeţul Arad, a avut de suferit, într-o oarecare măsură, din cauza temperaturilor prea mari. „La această dată (n.r. - mijlocul lunii iunie) cultura de grâu se apropie de maturitate, probabil că vom începe recoltatul la începutul lunii iulie.

Starea actuală de vegetaţie este mai puţin bună din cauza secetei care persistă de la începutul lunii iunie a.c. Ultima perioadă de vegetaţie a culturii de grâu a fost îngreunată din cauza temperaturilor ridicate din perioada înfloritului şi a lipsei de apă. Referitor la deviaţiile de la normal, acestea sunt cauzate de temperaturile ridicate în ultima perioada de vegetaţie şi a lipsei de apă”, explică Cosmin Micu.

În ceea ce priveşte rapiţa, fermierul spune că aici lucrurile stau mai bine. „Producţia de rapiţă nu este atât de afectată ca şi producţia de grâu, datorită perioadei de înflorit mai timpurii, când au fost temperaturi adecvate. Eu estimez o producţie cuprinsă între 4,5 până la 6 tone grâu la hectar, iar la rapiţă de la 3 până la 3,5 tone la hectar.

Faţă de producţia de anul trecut nu cred că vor fi schimbări foarte mari. Referitor la valorificarea producţiei nu am încheiat, până la această dată, nici un contract, prin urmare voi depozita toată cantitatea, iar apoi voi hotărî cât voi vinde în primă fază, în funcţie de piaţă”, declară Cosmin Micu.
Ferma arădeanului numără 290 hectare cu grâu şi 80 de hectare cultivate cu rapiţă.


Rapiţa, întoarsă

„În acest moment, în sol există apă suficientă pentru plante. Să vedem însă cum vor evolua condiţiile meteo mai departe
Cristian Ismana, fermier Călăraşi

Cristian Ismana, fermier din localitatea Dragalina, judeţul Călăraşi, apreciază că, în momentul de faţă, culturile de orz şi grâu au o stare de vegetaţie corespunzătoare acestei perioade. „La grâu şi orz, avem culturi dezvoltate corespunzător. Iar în privinţa recoltelor estimate, aşteptăm ca acestea să fie mai mari cu circa 10-20 la sută comparativ cu anul trecut.

Din punct de vedere calitativ, până acum considerăm că vom fi la nivelul aşteptărilor, mai ales că n-am avut lipsă de apă în sol. Mai tare ne temem că pe când ajunge bobul la maturitate să nu plouă prea mult, ca anul trecut, când grâul a încolţit din cauza ploilor”, explică Cristian Ismana.

În timp ce la grâu şi orz lucrurile au decurs normal, fermierul nu poate spune acelaşi lucru, din păcate, şi în privinţa rapiţei, cultura fiind compromisă în proporţie de circa 50 la sută. „Am fost nevoit să întoarcem rapiţa pe întreaga suprafaţă.

Cultura a început rău din cauza lipsei apei la semănat, ceea ce a făcut să intre mică în iarnă. Apoi, a fost afectată puternic de ger şi de vânt, care a scos-o pur şi simplu din pământ”, susţine Cristian Ismana.

Fermierul deţine în administrare 200 de hectare, din care a cultivat 70 de hectare cu grâu, 30 de hectare cu orz şi 30 de hectare cu rapiţă, diferenţa fiind porumb şi floarea soarelui.


Ce trebuie să facem după recoltare?

Ceea ce le recomand tuturor fermierilor este ca imediat după recoltarea culturilor de toamnă sau de primăvară (mazăre, orzoaică, rapiţă de primăvară etc.), să nu lase terenul fără să-l lucreze. Această lucrare poate fi direct o arătură de vară, dacă umiditatea solului permite, urmată de o grapă stelată pentru mărunţirea bulgărilor.

În cazul în care umiditatea solului este scăzută şi nu permite o arătură de calitate, atunci se recomandă o lucrare cu grapa cu discuri, numită dezmiriştire, urmând apoi să se facă arătura după căderea primei ploi.

Terenul nu trebuie lăsat nelucrat indiferent dacă urmează pe acea suprafaţă o cultură de toamnă sau una de primăvară. De ce? Răspunsul este unul foarte simplu: toate buruienile prezente pe suprafaţa respectivă îşi vor continua ciclul de vegetaţie, vor ajunge la maturitate iar seminţele acestora vor mări şi mai mult rezerva de seminţe de buruieni a solului, iar anul următor vom avea o problemă şi mai mare cu privire la combaterea acestora.

De asemenea, capilaritatea solului, formată pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturii, va permite în continuare pierderea apei din sol, prin evaporare.

Indiferent de zona în care ne aflăm, conservarea apei în sol trebuie să fie o prioritate pentru oricine face agricultură, iar această conservare nu se poate face decât aplicând o agrotehnică corectă.

Nina Gheorghiţă (foto)
director marketing-dezvoltare
Caussade Semences România SRL

Vizualizat: 724 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?