Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRIMELE RECOLTE în luna lui Cireşar. Începe SECERIŞUL!

Publicat: 07 iunie 2017 - 12:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prima lună a verii este solicitat întregul parc de tractoare şi de maşini din dotarea fermei, cu chibzuinţă şi multă stăruinţă. Fermierii îngrijesc culturile de primăvară şi, în acelaşi timp, pornesc la seceriş!

Recoltare cereale_b

Cum prioritizăm lucrările?
• Rapiţa pentru ulei. Această cultură valoroasă şi rentabilă pentru fermieri, în acest an cu importante abateri climatice (la semănat - secetă, iarnă cu temperaturi scăzute, primăvară capricioasă, dificultăţi la efectuarea la timp şi în bune condiţii a lucrărilor de îngrijire, până la grindină şi inundaţii), a ajuns la momentul recoltării.(...) Lucrarea se poate realiza în condiţii bune dacă umiditatea seminţelor a ajuns la 16%, în timp foarte scurt şi cu combine bine reglate. Întârzierea poate duce la pierderi de recoltă de 30-50%.
• Recoltarea orzului se face la maturitatea deplină a boabelor, la umiditatea acestora de 16-17%, în timp foarte scurt, deoarece la supracoacere pierderile de recoltă - prin ruperea şi căderea spicelor - sunt foarte mari.
• Orzoaica destinată fabricării berii se recoltează numai după ce umiditatea boabelor a scăzut la 14%, pentru a obţine un malţ de bună calitate, cu energie germinativă mare şi cu un conţinut de extractive neazotate ridicat.
• Coacerea secarei este mai uniformă, deoarece plantele îşi încheie faza de înfrăţire din toamnă, astfel că în primăvară toţi fraţii formaţi deja cresc în ritm rapid şi uniform. Secara ajunge la maturitate cu circa zece zile mai devreme decât grâul. Pericolul de scuturare a boabelor este foarte mare, deoarece ele nu sunt bine îmbrăcate în palee. Recoltarea cu combina se face când umiditatea boabelor a scăzut sub 15%.

Detalii privind recoltarea triticalelor şi lucrările de îngrijire la culturile de primăvară, în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Vizualizat: 855 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?