Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvară pretenţioasă pentru agricultură

Publicat: 14 aprilie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă până acum riscul major a fost acela al unui îngheţ brusc care ar fi putut compromite culturile de toamnă, menţinerea acestora într-o stare de sănătate bună va fi una din marile provocări pentru fermieri în această primăvară

Click pe poza pentru galerie!

Condiţiile climatice ale anului agricol 2013-2014 sunt total diferite de cele ale anilor anteriori, în primul rând prin temperaturile nefiresc de ridicate din iarnă. Sunt regiuni în care cerealele de toamnă şi chiar rapiţa nu au avut repaus hibernal, vegetând aproape întreaga iarnă. Este important să urmărim starea fitosanitară a culturilor agricole cu o creştere vegetativă prea intensă.

 

Tratamentele, în primă urgenţă

Prin efectuarea tratamentelor fungice se vor ţine sub control bolile favorizate de suprapopulare, de creşterea vegetativă prea intensă şi, nu în ultimul rând, de evoluţia condiţiilor climatice.
În ceea ce priveşte protecţia împotriva dăunătorilor, în special la rapiţă, unde evoluţia climatică este favorabilă atacului de Ceutorhynchus, umezeala din câmp face aproape imposibile intervenţiile terestre. Totuşi, monitorizarea continuă a acestui dăunător şi folosirea fiecărui moment prielnic pentru intervenţia cu tratamente insecticide trebuie să fie printre preocupările fermierilor.


Asiguraţi condiţii favorabile germinării

Lansarea campaniei de semănat este momentul cel mai important pentru viitoarele recolte de porumb sau pentru alte culturi de primăvară. Fermierii s-au documentat în perioada de iarnă, au făcut analize şi au hotărât cu câţi şi cu care hibrizi să pornească această campanie. Este o realitate faptul că din punct de vedere al potenţialului de producţie al hibrizilor de aceeaşi maturitate, proveniţi de la companiile cu cel mai performant material genetic, diferenţele sunt foarte mici şi deosebirile semnificative sunt date de modul în care fermierul reuşeşte să aleagă cel mai potrivit hibrid, cel mai adaptat condiţiilor de climă, de sol şi nivelului tehnologic din fiecare fermă.

Începând din acest an, KWS Seminţe pune la dispoziţia fermierilor, prin cataloagele de prezentare şi prin alte materiale de promovare, o minuţioasă descriere a caracterelor morfofiziologice şi agronomice ale fiecărui hibrid, într-o formă sintetizată şi inovativă, astfel încât fermierul să aibă absolut toate elementele necesare pentru alegerea celui mai bun material semincer.

Ţinând cont de experienţa căpătată în ultimii ani, în care au învăţat că păstrarea apei în sol este cea mai importantă verigă pentru startul reuşit în vegetaţie al culturilor de primăvară, acum atenţia se acordă pregătirii patului germinativ, astfel încât mărunţirea solului să fie făcută cât mai bine, pentru a facilita contactul seminţei şi al tinerelor rădăcini cu granulele de sol.

Odată cu mărunţirea solului trebuie realizată şi o nivelare cât mai bună a acestuia, pentru a evita forme de microrelief care să faciliteze băltiri temporare sau care să mărească evaporaţia apei din sol, dar şi pentru a asigura uniformitatea adâncimii de semănat. Solul trebuie afânat suficient în stratul superficial, fără a-l expune la vânt, prin lucrări complexe realizate la o singură trecere sau prin scurtarea cât mai mult posibil a intervalului dintre lucrări acolo unde sistema de maşini nu permite pregătirea printr-o singură trecere.

 

Eşalonarea semănatului

Deoarece se prognozează că temperaturile din sol vor fi influenţate de intervale mai reci în unele perioade, se recomandă eşalonarea semănatului în funcţie nu doar de precocitatea hibrizilor, ci în primul rând de toleranţa la temperaturi scăzute, acest factor fiind diferit de la hibrid la hibrid.
În alegerea desimii de semănat trebuie să se treacă de la decizii bazate pe unele elemente cu caracter general, precum zona pedoclimatică şi maturitatea hibridului, la personalizarea acestei alegeri în funcţie de comportamentul individualizat al fiecărui hibrid la diverse densităţi.

 

Tanymecus - dăunător problemă

Autorizarea folosirii tratamentului seminţei cu insecticide neonicotinoidice este o soluţie care, deşi a venit târziu, va rezolva o foarte mare problemă pentru zonele cu presiune mare de Tanymecus, mai mult chiar decât în cele cu Agriotes sau Diabrotica, pentru care există şi alte soluţii de tratament chimic al seminţei sau al solului. Derogarea reprezintă şi un răgaz mai mult decât necesar pentru cei ce încearcă să găsească soluţii noi şi eficiente de luptă împotriva acestui dăunător dificil - Tanymecus.

Vizualizat: 651 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?