Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvara agricolă sub impactul COVID-19

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu siguranţă, agricultorii noştri îşi făcuseră planul de culturi înainte de criza provocată de CoVid-19. Odată instalată pandemia, au apărut temerile...

Chiar dacă şi-au asigurat în mare parte stocurile de inputuri, mulţi au făcut comenzi externe şi se întreabă dacă vor mai primi produsele la timp, întrucât livrările au fost amânate pe perioade de până la 60 zile, ne spune specialistul Aurel Pană.
Între timp, seceta şi dăunătorii creează probleme. „Vin din câmp acum. Este secetă mare, pământul este uscat, bolovănos, cu greu se pot face lucrări de primăvară. Patul germinativ nu poate fi pregătit optim, de aici va rezulta răsărire neuniformă, goluri, densitate slabă. Chiar dacă se va interveni cu aceleaşi tratamente fitosanitare şi îngrăşăminte, vom avea un cost mare de producţie şi o recoltă slabă, cu pierderi de calitate şi cantitate”, ne-a spus agronomul.

Primăvara agricolă sub auspiciile COVID-19_b

Prăşitoarele sunt riscante

În contextul actual, cu criza provocată de CoVid şi accentuată de condiţiile de lucru vitrege din câmp şi de timpul extrem de limitat, inginerul agronom a mai spus că acolo unde nu sunt precipitaţii în primăvară, fermierii care au mizat pe culturile de primăvară pot ajunge în pragul falimentului. „Ideal este ca în planul de culturi al fiecarui agricultor să fie o proporţie de 70% culturi de toamnă. Astfel, dacă ai o rapiţă cu densitate slabă, aşa cum este cea de acum, sub 4 plante pe metrul pătrat, o poţi întoarce. Dar dacă ai 50% culturi prăşitoare, o primăvară secetoasă şi nu mai poţi întoarce cultura, poţi ajunge foarte uşor la faliment”, a explicat Aurel Pană.

Aurel Pana_b

3 măsuri eficiente

1. Fermierii să facă un minimum tillage, mai ales pentru culturile de primăvară, aşa încât să aibă grijă să nu piardă apa din sol.
2. Să ţină cont de costul de producţie, acesta să fie cât mai mic. La o trecere să facă mai multe operaţiuni, să folosească utilaje complexe, pentru a economisi motorină, şi să facă tratamente preventive.
3. Să aibă grijă la fitotoxicitate: dacă e secetă, să facă o diluţie mai mare şi să meargă pe doze optime, ca să nu streseze planta.

Seceta_b
IMPORTANT!

„Este extrem de important ca în calculele fermierilor să intre costurile de producţie, pentru că sunt zone în care se mai şi întorc culturi de rapiţă şi atunci automat cheltuielile cresc substanţial, iar la un cost mare de producţie, trebuie să vezi dacă piaţa îţi permite să mai vinzi în profit”, avertizează Aurel Pană.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 380 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!