Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRIMĂVARA AGRICOLĂ sub auspiciile COVID-19. Sunt fermieri care RISCĂ FALIMENTUL!

Publicat: 15 martie 2020 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu siguranţă agricultorii noştri îşi făcuseră planul de culturi înainte de criza provocată de CoVid-19. Însă, chiar dacă şi-au asigurat în mare parte stocurile, cel puţin pentru perioada de debut a campaniei agricole de primăvară, sigur mai sunt multe nevoi în fiecare fermă românească.

Mulţi însă au făcut comenzi externe, dar nu îşi vor primi produsele la timp întrucât livrările au fost amânate pe perioade de până la 60 zile. Ce mai faci cu un anumit erbicid după două luni? Sau cu un insecticid, când cultura deja îţi este distrusă complet de dăunători.

Vom vedea ce soluţii vor apărea între timp, dar până atunci, avem soluţia economiei de la gura sacului şi nu de la ultimele boabe rămase. Să lucrăm eficient, să limităm pierderile pe cât posibil.

Secetă 2011_b

„Vin din câmp acum. Este secetă mare, pământul este uscat, bolovănos, cu greu se pot face lucrări de primăvară. Patul germinativ nu poate fi pregătit optim, de aici va rezulta răsărire neuniformă, goluri, densitate slabă. Chiar dacă se va interveni cu aceleaşi tratamente fitosanitare şi îngrăşăminte, vom avea un cost mare de producţie, o recoltă slabă cauzată de pierderile de calitate şi cantitate”, ne-a spus specialistul agricol Aurel Pană.

În contextul actual, cu criza provocată de CoVid şi accentuată de condiţiile de lucru vitrege, timpul extrem de limitat, inginerul agronom a mai spus că în cazul în care nu vom avea precipitaţii în curând şi sunt fermieri care au mizat pe culturile de primăvară pot ajunge în pragul falimentului. „Să sperăm că va ploua. Altfel, ideal este ca în planul de culturi al fiecarui agricultor sp fie o proporţie de 70% culturi de toamnă. Astfel, dacă ai o rapiţă cu densitate slabă, aşa cum este cea de acum, sub 4 plante pe metrul pătrat, o poţi întoarce. Dar dacă ai 50% culturi prăşitoare, o primăvară secetoasă şi nu mai poţi întoarce cultura, poţi ajunge foarte uşor la faliment”, a explicat agronomul.

Aurel Pană recomandă efectuarea lucrărilor minime, treceri cât mai puţine, economisind combustibil, dar şi atenţie sporită la fitotoxicitate!

Ce alte măsuri puteţi lua pentru a limita pierderile şi a maximiza şansa profitului, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2020!

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.


Vizualizat: 1202 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?