Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRIMĂVARA AGRICOLĂ. Lucrări în luna porumbului

Publicat: 19 aprilie 2017 - 13:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CAMPANIE LA FINAL. A doua jumătate a lunii lui Prier, denumită generic şi „luna porumbului”, este hotărâtoare pentru finalizarea însămânţării culturilor din epoca a doua de semănat, şi anume floarea-soarelui, porumb, soia, fasole ş.a.

În paralel cu însămânţarea, agricultorii au în atenţie şi protecţia culturilor de toamnă care necesită tratamente fitosanitare împotriva complexului de boli foliare şi ale spicului, dar şi pentru controlul dăunătorilor care încep să-şi facă apariţia.

Campanie la final în Câmpia Brăilei. După ce au terminat de semănat floarea-soarelui, fermierii din Bărăganul brăilean au trecut din mers la pregătirea patului germinativ pentru cultura porumbului. „Avem senzaţia că e umiditate în sol, dar poate să fie o capcană, aici, în Bărăgan. Se usucă pământul în urma rafalelor de vânt”, ne-a declarat Tudorel Mancă, producător agricol din satul Dudescu, comuna Zăvoaia. În ferma lui Mancă, însămânţările la floarea-soarelui au durat fix trei zile bune de lucru. Nici nu a avut o suprafaţă mare, doar 60 de hectare. (…)
De asemenea, ca în fiecare primăvară, însămânţarea porumbului în ferma lui Tudorel Mancă durează cel mult două săptămâni pline.

floare si porumb_b

În acelaşi timp, în sudul Mehedinţului, inginerul Cornel Stroescu a încheiat campania de însămânţări într-un timp extrem de scurt. În prima jumătate a lunii aprilie era cu totul gata. Însă, pentru a pregăti patul germinativ la parametrii agronomici corespunzători, a trebuit ca utilajele să facă două treceri în plus faţă de un sezon agricol obişnuit. “Seceta ne-a impus un ritm greu de lucru şi costisitor; consumuri suplimentare de motorină şi de lubrifianţi, la care se adaugă uzura prematură a utilajelor agricole; toate acestea vor creşte, în final, costurile de producţie cu circa 20 la sută”, ne-a declarat, uşor nemulţumit, liderul producătorilor agricoli mehedinţeni.

Pe larg despre campania de primăvară aflată la final, în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2017!

Vizualizat: 2835 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!