Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvara agricolă gălățeană la Agrimat Matca

Publicat: 18 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ba soare, ba vânt, ba câțiva stropi de ploaie care au mai alimentat speranțele agricultorilor. Ba prețuri mici ale produselor agricole, ba subvenții întârziate, față de nevoile fermierilor și promisiunile guvernanților, iar ca urmare conturi aproape goale. Peste toate, campania agricolă din primăvara 2016, cu urgențele sale fără echivoc. În aceste coordonate s-a lucrat în primăvara 2016 și la SC Agrimat Matca, din județul Galați.

Click pe poza pentru galerie!

În această unitate complexă, pe lângă ferma zootehnică în care se produce lapte și material genetic bovin, pe lângă plantația viticolă, există și o importantă componentă vegetală. Societatea exploatează aproximativ patru mii de hectare de teren. Finanțarea activității nu se realizează exclusiv din subvenții, însă în anumite momente cheie subvențiile ar fi fost nu doar binevenite, ci chiar necesare. Cum, din punct de vedere al controalelor și al plăților APIA, primăvara 2016 a avut specificul său binecunoscut de către fermieri, toate acțiunile au fost calculate și dirijate ținându-se cont de acest specific și încercând din răsputeri îndepărtarea oricăror consecințe negative.

 

Vreme bună pentru agricultură 

Norocul celor de la Agrimat a venit din două direcții importante, respectiv capacitatea de a gestiona echilibrat fondurile proprii și pe cele atrase și evoluția oarecum favorabilă a vremii. „Iarna care a trecut peste noi a fost blândă, e-adevărat, cu puține precipitații. Totuși, a existat un strat minim de zăpadă care s-a așezat la baza plantelor de rapiță, astfel încât cultura a trecut cu bine peste perioada rece, cu temperaturi care au ajuns și la minus 18 grade Celsius. Luna martie a fost, de asemenea, blândă. Am verificat permanent profilul de sol, am măsurat și temperaturile, iar atunci când am observat că temperatura din sol a depășit 8 grade, mai multe zile la rând, am declanșat semănatul. Până la data de 17 aprilie 2016, din cele 1600 de hectare programate a fi semănate în primăvară, fuseseră însămânțate 1500 de hectare. Restul suprafeței a fost ocupat cu porumb, imediat după ce am recoltat fânul de lucernă aflat pe acea suprafață, lucrarea fiind încheiată până la data de 1 mai 2016”, explica inginerul Gavrilă Tuchiluș, directorul SC Agrimat Matca. 

La jumătatea lunii aprilie, în zona Matca au căzut aproximativ 46 litri/mp, ceea ce a reprezentat un important ajutor, atât pentru culturile de toamnă, cât mai ales pentru cele însămânțate în primăvara 2016, respectiv floarea-soarelui, soia și porumb. Aceste precipitații au găsit culturile de cereale de toamnă fertilizate, erbicidate și cu tratamentele foliare executate, oferind premise foarte bune pentru o evoluție normală.

 

Program de lucrări adecvat pentru reușita semănăturilor de primăvară 

Cât privește tehnologia de cultură, pentru cerealele de toamnă au fost executate parțial arături de toamnă și parțial, folosindu-se utilaje performante, a fost realizată o afânare a solului fără întoarcerea brazdei, pentru a păstra apa în sol și pentru a reduce cheltuielile pe unitatea de suprafață, prin reducerea cantității de motorină și prin evitarea uzurii utilajelor. „Ceva special pentru noi, la păioase, am folosit un îngrășământ foarte bun, Amosulf, cu eliberare lentă. Și-a spus perfect cuvântul și a meritat cheltuiala. La prășitoare, ca program de fertilizare, am ales tot un produs care ne ajută, Novatec, 150 kg/ha odată cu semănatul (starter). Avem al cincilea an de când îl folosim, iar rezultatele sunt excepționale. În primul rând, reducem cantitatea introdusă în sol și avem o eficacitate dublă față de îngrășămintele tradiționale. În plus, am redus și cheltuielile cu manipularea și cu transportul. Ca și la păioase, la prășitoarele din primăvară, am intervenit cu un utilaj de mare performanță, în care doar am afânat solul la adâncimea de semănat, deci nu am folosit discul, astfel încât să păstrăm apa în sol și să asigurăm un pat germinativ foarte bun pentru sămânța încorporată. Printr-o singură trecere, am făcut nivelarea și am semănat, iar odată cu semănatul am executat și fertilizarea starter. Cu acest tip de lucrări, executate cu utilaje foarte performante, am reușit să obținem rezultatul ca în 7-8 zile, deja, cultura să fie afară din pământ”, preciza directorul SC Agrimat Matca.

 

Prioritățile următoare - întreținerea perfectă a culturilor

Beneficiind de o evoluție normală a temperaturilor și de o rezervă satisfăcătoare de umiditate, culturile au avut un start bun în primăvară și așteaptă de-acum îngrijire din partea agricultorului. Totul, desigur, pe fondul nevoii de a fi create noi rezerve de umiditate, în special prin următoarele precipitații, problema irigațiilor rămânând încă, din păcate, fără rezolvare deplină. „Într-adevăr, de-acum încolo depinde de noi, în sensul că trebuie să intervenim asupra combaterii bolilor și a dăunătorilor. În primul rând, am în vedere acum rapița. Aceasta, deoarece rapița era foarte frumos înflorită până la jumătatea lunii aprilie. Nu am avut probleme nici cu bolile sau cu dăunătorii, deoarece biologia lor nu a coincis cu perioada în care a fost alternanță de frig și căldură. Aceasta ne-a ajutat și am redus unele cheltuieli cu substanțele pe care ar fi trebuit să le folosim dacă lucrurile evoluau altfel. De-acum, trebuie să fim foarte atenți, deoarece temperaturile mai ridicate favorizează anumite boli care s-ar putea extinde și știm ce pierderi am putea înregistra dacă am scăpa de sub control respectivele boli foliare la cerealele păioase”, mai sublinia specialistul gălățean.

 

Strategii pentru supraviețuire în anii dificili

Cât privește subvențiile, despre care am amintit la început, rămân o problemă delicată, deoarece în acest an SC Agrimat Matca a nimerit în eșantionul de teledetecție și, ca urmare, sumele respective nu au putut fi luate în calcul pentru pregătirea și desfășurarea campaniei de înființare a culturilor. Cu toate acestea, lipsa subvențiilor nu a condus la rabat în ceea ce privește tehnologiile culturilor, la reducerea volumului activităților ori, mai rău, la închiderea porților. Din fericire! Dar, nu ușor! Strategia identificată vine după 35 de ani de experiență în agricultură și este proiectată astfel încât lucrurile să meargă perfect măcar într-o perioadă de doi ani critici. „Am ales această abordare după ce practic am observat că, în zonă, din cinci ani agricoli, doi ani sunt cu precipitații la limita normalului, unul este foarte bun, unul este secetos și unul cu secetă extremă. Însă, acum, problema cea mai mare și fără un istoric semnificativ este aceea a prețurilor produselor agricole”, semnala Gavrilă Tuchiluș.

Pe tema valorificării produselor, inginerul Gavrilă Tuchiluș ne-a semnalat câteva observații de mare interes, care se vor bucura de o prezentare distinctă într-un număr viitor al revistei, fiind, în fapt, o problemă generală și deosebit de importantă pentru fermierii români. Adică, ultima resursă independentă care ar putea susține performanța și eficiența.

 

 

Petronela COTEA MIHAI

redactor Radio România Iași

 

 

 

CULTURI VERZI ÎN STRUCTURA FERMEI VEGETALE

La SC Agrimat Matca, în anul agricol 2015-2016, structura de culturi include 600 ha cu rapiță, 360 ha cu orz, 1600 ha cu grâu, 400 ha cu floarea-soarelui, 750 ha cu porumb, 125 ha cu soia și 200 ha cu lucernă. „Și soia, și lucerna sunt plante fixatoare de azot. Ne-am încadrat, prin această structură de culturi, în ceea ce este normal științific și, desigur, în coordonatele pe care le dorește Uniunea Europeană de la noi. Benefic pentru noi este faptul că terenul pe care lucerna va sta 3-4 ani se va structura, va căpăta o anumită cantitate de azot, în același timp pământul se va odihni. Astfel, următoarele culturi vor arăta mai bine și vom reduce cantitatea de azot pe care o vom administra, acolo unde au existat culturile pe care anul acesta le-am ales în structură, respectiv lucerna și soia”, explica Gavrilă Tuchiluș.


 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 1102 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?