Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prima campanie fără insecticide neonicotinoide

Publicat: 14 martie 2014 - 18:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Putem controla cei mai de temut dăunători ai culturilor de primăvară?

Click pe poza pentru galerie!

Ion Voinea, product manager KWS Seminţe, consideră că interdicţia folosirii celor trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam) va fi o mare problemă în culturile de primăvară.

“N-aş vrea să fiu pesimist, dar sunt zone în vestul ţării în care Diabrotica (Viermele vestic al rădăcinilor de porumb) e o mare problemă. Sunt zone pe tot teritoriul ţării în care Agriotes spp. (viermele sârmă) e o mare problemă. Sunt zone, în special în sudul şi sud-estul ţării, în care Tanymecus (răţişoara) este o foarte mare problemă”, ne-a indicat specialistul dăunătorii cei mai de temut în lipsa acestor soluţii de tratament.

Ion Voinea este de părere că factorii de decizie ar fi trebuit să cunoască foarte bine efectele negative ale acestei hotărâri şi să fi luat măsuri astfel încât fermierii să fie protejaţi măcar până în momentul în care apăreau alte soluţii de combatere. “Nu ştiu să existe studii care să confirme că tratamentul la sămânţă la porumb sau chiar şi la floarea soarelui influenţează habitatul albinelor. Cred că se puteau găsi alte soluţii. Dar e o directivă europeană pe care trebuie să ne-o asumăm, deşi la orice măsură de acest gen mai există şi excepţii şi amânări şi poate că acum ar fi fost momentul ca fermieirii să fie ajutaţi”, ne-a declarat Ion Voinea.


Dăunătorii de sol sunt de necombătut

Întrebat dacă intervenţiile în vegetaţie ar putea suplini suficient tratamentul seminţei, Ion Voinea ne-a răspuns că “dacă la porumb ai şansa prin insecticide de contact să ai un oarecare control pe dăunători, la floarea soarelui este aproape imposibil, pentru că aici insecta retează coleoptilul şi în momentul acela, a dispărut planta.

Soluţiile acestea cu tratament direct cu insecticide sunt poziţionări strict punctuale. Pentru că, Tanymecus de exemplu, dacă-i vânt stă sub bolovan şi nu atacă, dacă nu e suficientă insolaţie iar nu atacă, dar atunci când are condiţiile optime, atacă în masă. Exact acele condiţii optime trebuie urmărite şi atunci trebuie intervenit. Or în ferme în care suprafeţele cultivate cu aceste culturi sunt foarte mari va fi foarte greu de intervenit într-un timp foarte scurt şi foarte rapid”, a adăugat Ion Voinea.


Rezistenţa plantelor la insecte

“Nu există o plantă rezistentă la insecte, decât plantele modificate genetic. Dar şi acestea sunt punctual rezistente la un tip de insectă. La noi e permis doar MON 810 cu rezistenţă numai la Ostrinia nubilalis, nicidecum la dăunătorii care fac obiectul tratamentului de sămânţă. Nu cred că o altă modificare genetică ar putea să pătrundă în Europa pe această linie”, ne-a spus Ion Voinea.

 

INFO

VOCEA FERMIERULUI
„Răţişoara frunzelor ne bagă în faliment!”

Tudorel Mancă, fermier din Brăila, susţine că în afară de Orobanche cumana, cel mai mare „terorist” al culturii florii-soarelui, răţişoara frunzelor (Tanymecus dilaticollis) rămâne un mare pericol. “În zona Bărăganului ne confruntăm cu o invazie masivă a acestui dăunător care omoară planta când este în faza de două frunze. UE a luat decizia ca timp de doi ani de zile să nu mai putem trata seminţele cu insecticidul Cruiser 350 care combătea eficient răţişoara şi viermii sârmă. În condiţiile astea se va constata un recul în cultivarea florii soarelui”, ne-a declarat fermierul.

Tudorel Mancă este de părere că despre ambiţiosul obiectiv de a mări suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în ţara noastră de la circa 500 de mii de hectare la 1 milion nici nu mai poate fi vorba. „Iarna a fost cu temperaturi relativ ridicate şi răţişoara a iernat excepţional. Am vrea să se găsească o soluţie politică şi tehnologică pentru a salva culturile de floarea-soarelui şi de porumb. În aceşti doi ani de interzicere a tratării seminţelor putem intra în faliment. Am aflat că Alcedo vrea să susţină deplasarea a 6-700 fermieri români la Bruxelles pentru a ne susţine cauza acolo în faţa celor care ne-au hotărât soarta”, a susţinut Tudorel Mancă

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1140 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
BORA WP
|
03. 28, 2014. Friday 06:39
Diabrotica,Agriotes,Tanymecus sunt combatute cu produsul BORA WP. WWW.PROTECTIEPLANTE.RO
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?