Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Preveniţi riscul de îngheţ!

Publicat: 02 mai 2017 - 01:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Temperaturile scăzute, în unele zone sub limita de îngheţ, şi ninsorile abundente manifestate la începutul ultimei decade a lunii aprilie au afectat major culturile agricole. Există soluţii pentru salvarea acestora?
Specialiştii Naturevo recomandă tratamente preventive care pot limita efectele negative ale fenomenelor meteorologice nefavorabile asupra culturilor şi soluţii de refacere a plantelor afectate parţial de stresul climatic.

 

Pentru a limita efectele negative ale brumei şi îngheţului în culturile agricole, în special la rapiţă şi la livezile care sunt la înflorit sau în faza de fructe abia formate, Naturevo recomandă aplicarea urgentă a următorului tratament: Kerafol 2 l/ha & Algobor sau Boro-ET 0,5 - 1 l/ha & Finalevo 2 - 2,5 l/ha. Acelaşi tratament se poate aplica şi la alte culturi horticole sau de câmp, dar care nu au fost deja distruse. În cazul culturilor afectate de grindină, pentru reluarea vegetaţiei şi pentru refacerea ţesuturilor, adăugaţi în reţetă produsul Copfort în concentraţie de 0,3%.

attention-signmi1_t


Tratamentul trebuie făcut înainte de îngheţ pentru a da timp plantelor să asimileze produsele respective. În cazul culturilor ale căror flori/fructe au fost afectate în totalitate, soluţia propusă nu mai poate rezolva nimic.

Specificităţi ale produselor recomandate:
• Algobor - suspensie de îngrăşământ pe bază de borat de sodiu şi extract de alge - măreşte rezistenţa la ger şi diminuează atacul de bacterii;
• Kerafol grăbeşte refacerea ţesuturilor afectate mecanic şi chiar a celor care au arsuri solare în faze incipiente, precum şi pentru grăbirea formării de noi ţesuturi. Kerafol are efecte foarte bune pentru a cicatriza şi reface plantele după grindină (fenomen care a lăsat deja urmări în zone din sudul ţării). Creşte rezistenţa naturală a plantelor la stresul abiotic şi la infestări cu viroze, bacterioze, micoze. Kerafol poate salva culturile dacă se intervine la timp;
• Fertilizantul foliar special Boro-ET corectează deficienţa de bor şi creşte rezistenţa la factorii de stres. Reduce influenţa negativă a temperaturilor extreme, mai ales în perioada de înflorire şi fecundare. Diminuează populaţiile de bacterii patogene;
• Fertilizantul foliar Finalevo corectează deficienţele sau carenţele de nutriţie, îmbunătăţeşte absorbţia potasiului şi stimulează absorbţia specifică a elementelor şi microelementelor. Măreşte concentraţia sucului vacuolar, crescând rezistenţa la temperaturi extreme şi la secetă;
• Copfort (numai 6 % cupru şi 2% acid gluconic) pătrunde în ţesuturi şi acţionează în direcţia diminuării proceselor oxidative, crescând astfel rezistenţa la stresul abiotic (temperaturi extreme, secetă), precum şi a prevenirii şi combaterii infecţiilor micotice şi bacteriene.
• În cazul culturilor horticole, în lipsa unor produse speciale, pentru creşterea cu 3-4 grade a rezistenţei la temperaturi negative, un rol important îl au produsele Copfort, Algobor şi Kerafol.
Algobor şi Copfort sunt certificate pentru agricultura ecologică.

Foto 2 CHENAR Avort Rapita afectata de frigClick pe poza pentru galerie!

Florian LAZĂR
Director tehnic Naturevo România

 

ÎNTOARCEM RAPIŢA? CE PUNEM ÎN LOCUL EI?
În anumite zone, rapiţa a avortat deja din cauza frigului (foto 2 - zona Brăneşti, jud. Dâmboviţa - 18 aprilie 2017). Dacă se impune întoarcerea culturii de rapiţă, recomandăm însămânţarea cu porumb MT 261 de la Dow Seeds, care are perioadă scurtă de vegetaţie şi maturare foarte rapidă. MT261 este un hibrid extratimpuriu, de tip dentat, ce se pretează semănatului timpuriu atunci când temperatura în sol la adâncimea de semănat este de peste 5oC.
• Are o vigoare germinativă excelentă şi un potenţial de producţie foarte ridicat;
• Evită perioadele de secetă şi arşiţă;
• Are o răsărire rapidă şi creştere în timp scurt;
• Asigură greutate hectolitrică bună şi o calitate superioară a boabelor.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 383 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?