Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Premise pozitive în agricultura nemţeană

Publicat: 24 martie 2019 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Judeţul Neamţ deţine 1,9% din suprafaţa agricolă naţională, cu cele aproximativ 283.000 hectare exploatate, din care terenul arabil reprezintă 171.000 hectare. Condiţiile meteorologice din toamna anului trecut au făcut ca fermierii nemţeni să lucreze greu terenul şi, chiar dacă au înfiinţat culturile de toamnă conform planificărilor, să se aştepte la o iarnă cu mari emoţii şi cu preocupări majore pentru identificarea celor mai potrivite soluţii de a ieşi din impas. Din fericire, până la începutul lunii februarie a.c. s-au înregistrat precipitaţii însemnate, predominant sub formă de ninsoare, ceea ce a adus bune speranţe.

”Dacă ar fi să ne luăm strict după modul cum arătau culturile semănate în toamnă, ar trebui să fim trişti. Dar văd că anul calendaristic 2019 a început cu premise bune. Cea mai afectată este cultura de rapiţă. Luând în calcul mediile ultimilor ani, aveam în program să realizăm 8.500 de hectare cu rapiţă. Au fost semănate 5.800 de hectare, ceea ce a însemnat o reducere cu aproximativ 31,8% a suprafeţei programate. Încă din toamnă, aproximativ 400 de hectare de rapiţă au fost întoarse. Potrivit stării de vegetaţie de la finalul lunii ianuarie, vă pot spune că doar pe aproximativ 1400 de hectare cultura de rapiţă este răsărită”, sublinia Marcel Tălmăcel, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Neamţ.
Din fericire, pentru cereale, precipitaţiile căzute în această iarnă au reprezentat o adevărată mană cerească. Pe de o parte, stratul de zăpadă care s-a format protejează culturile, iar pe de altă parte se acumulează umiditate. Astfel, există speranţa că inclusiv culturile nerăsărite până acum, în primăvară vor ieşi cel puţin satisfăcător de sub stratul de zăpadă.

Cum şi-au salvat culturile de păioase?
Măsura agrotehnică la care au apelat fermierii nemţeni cu mai multă experienţă în agricultură, văzând condiţiile din toamna anului trecut, a fost creşterea normei de sămânţă la hectar. Această creştere a cantităţii de sămânţă folosită la înfiinţarea culturii poate conduce la posibilitatea de a asigura densitatea culturii din plante principale, fără să mai aibă nevoie de înfrăţire. Asociat faptului că, în ultimii ani, fermierii caută cele mai performante soluţii tehnologice, de protecţie a sănătăţii culturii, de asigurare a tuturor elementelor nutritive necesare dezvoltării plantelor, există speranţa ca 2019 să fie, totuşi, un an bun pentru păioase.

Judeţ fruntaş la producţia de sfeclă de zahăr
În funcţie de tipurile de culturi existente, conform datelor Direcţiei Regionale de Statistică, judeţul Neamţ deţine o pondere importantă la suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr (locul 2 la nivel naţional, cu 13,7% din suprafaţă); secară (locul 7, cu 4,6% din suprafaţa naţională); rădăcinoase pentru nutreţ (4,4% din suprafaţa naţională şi locul 7 la nivel naţional) etc. Acest lucru se reflectă în producţia diferitelor tipuri de culturi, astfel încât judeţul Neamţ se află pe primul loc la producţia de sfeclă de zahăr (13,2% din producţia naţională de sfeclă de zahăr), secară (5,4% din producţia naţională - locul 6) şi rădăcinoase furajere (4,7% din producţia naţională - locul 6).
În ceea ce priveşte producţia medie vegetală, judeţul Neamţ se află în primele zece judeţe din ţară.
Din păcate, cădere drastică este la cultura de cartof, regăsită mai mult în gospodăriile populaţiei. Marii fermieri nu mai cultivă cartof decât pe suprafeţe neînsemnate, de până la 10-20 hectare fiecare, faţă de 2-500 de hectare, altădată. “Cauzele renunţării sunt mult legate de raportul costuri/preţ de valorificare, în mod constant în defavoarea producătorului. La sfecla de zahăr, suprafaţa programată pentru anul 2019 este de aproximativ 2850 de hectare”, arăta Marcel Tălmăcel.
Pentru primăvara 2019 este preconizat ca pe aproximativ 10.000 de hectare să fie înfiinţate culturi de plante furajere.
“Consider că va fi o etapă cu succes garantat. Culturile din urgenţa întâi, datorită aportului de apă de până acum, au premise bune din punct de vedere climatic. Chiar dacă va fi o evoluţie capricioasă a vremii în primăvara 2019, lucrurile tot bine vor merge. Dotarea tehnică pe care o au astăzi fermele nemţene permite aplicarea rapidă a celor mai potrivite lucrări pentru pregătirea solului, astfel încât să asigure un pat germinativ corespunzător şi, din primăvară, să fie o pornire bună a culturilor”, este optimist directorul Direcţiei Agricole Judeţene Neamţ.

2,2% din valoarea producţiei agricole naţionale
În judeţul Neamţ, păşunile şi fâneţele ocupă aproximativ 110.000 ha, iar livezile 3.100 ha de teren. Judeţul Neamţ deţine 4% din suprafaţa fondului forestier naţional şi este al doilea judeţ din ţară la volumul de lemn recoltat (s-a exploatat 6,5% din volumul total naţional).
Potrivit datelor făcute publice în anul 2018 în ceea ce priveşte creşterea animalelor, judeţul Neamţ are 71.660 bovine (3,5% din numărul total de bovine), 109.896 porcine (2,3% din numărul total de efective), 195.825 ovine (2% din numărul total) şi 34.547 caprine (2,3% din numărul total). Producţia animală poziţionează judeţul Neamţ între primele judeţe (locul 7) la laptele de vacă şi de bivoliţă.
Valoarea totală a producţiei agricole judeţene reprezintă 2,2% din valoarea totală a producţiei agricole naţionale şi plasează judeţul Neamţ pe poziţia 23 în clasamentul judeţelor.

Marcel Talmacel_b
Marcel Tălmăcel: ”În judeţul Neamţ, suprafaţa ocupată cu culturi de grâu, triticale şi secară este de aproximativ 24.000 de hectare. Din datele culese până acum (1 februarie a.c. - n.r.) din teren, cam pe 50-60% din suprafaţă cultura era răsărită. Dar, inclusiv din experienţa mea, fiindcă am fost fermier zeci de ani, grâul va avea un viitor bun dacă în continuare vremea va evolua favorabil”.


PORUMB ŞI FLOAREA-SOARELUI ÎN LOC DE RAPIŢĂ
”Cu toate dificultăţile climatice, în judeţul nostru producţia medie la porumb a fost de 8376 kg/ha, mai mare decât în anul 2017. Ca suprafaţă, de regulă, porumbul predomină, cu aproximativ 57.000 de hectare. Anul acesta, din cauza evoluţiei nefavorabile a planurilor fermierilor legate de rapiţă, este posibil să observăm o creştere a suprafeţei de porumb, dar şi a celei de floarea-soarelui. La aceste două culturi, porumb şi floarea-soarelui, creşterea suprafeţei va fi cu aproximativ 4-5.000 hectare”, preconiza Marcel Tălmăcel.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 759 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?