Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PREMIERĂ. Tabăra tematică a liceelor agricole (I)

Publicat: 20 septembrie 2019 - 14:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

24-30 iunie 2019 a fost săptămâna în care zece licee agricole din toate colţurile ţării au participat la prima tabără tematică a liceelor agricole, găzduită de Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, judeţul Hunedoara.

A fost o săptămână plină şi antrenantă pentru elevii de la agricol. 50 de liceeni însoţiţi de cadre didactice şi echipa Revistei Ferma (coordonatori ai proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol"), în total un grup frumos de aproape 70 de persoane.
Ce am făcut? Am vizitat trei ferme (Ferma Crăciunescu de la Romoşel, Ferma familiei Voina de la Pricaz, Ferma de măgăriţe "Asinia Farm" din Orăştie), am făcut excursii în judeţul Hunedoara (Sarmizegetusa, Castelul Huniazilor, Cetatea Deva, Rezervaţia de zimbri de la Haţeg, Barajul "Gura apelor" din Retezat) şi am participat, în 29 iunie, la "Ziua rozelor" de la Ciumbrud, un eveniment de anvergură care a încununat eforturile noastre, ale tuturor, de a împlini un vis...

Tabăra tematică a liceelor agricole_b

Dulceaţa, file de poveste
Aceasta a fost tematica principală a taberei noastre: dulceaţa de trandafiri. Am cules petale, o parte le-am uscat şi le-am pus în săculeţi coloraţi din organza iar din restul am făcut dulceaţă. A fost o premieră pentru cei mai mulţi dintre noi. Însă dulceaţa noastră de trandafiri a ieşit atât de parfumată şi de gustoasă, precum sufletele curate şi inimile uriaşe ale taberiştilor. O super echipă formată din elevi, profe, profi, doamnele bucătărese, fermieri şi prietenii noştri care cu toţii au muncit pentru împlinirea unui vis. Un vis care a fost curmat de o tragedie s-a împlinit în tabăra de la Geoagiu, cu ajutorul atâtor mâini harnice şi inimi de copii minunaţi, pentru care există proiectul "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol". Banii pe care i-am strâns din comercializarea dulceţii şi a petalelor de trandafir, gălbenele şi lavandă i-am dăruit mamei tâânărului care a plantat trandafirii culeşi de noi şi care a decedat în urma unui cumplit accident, la începutul anului. Acesta era visul lui. A reuşit să planteze trandafirii ale căror petale le-am cules noi şi am făcut din ele dulceaţa cea mai bună! Din o sută de borcane nu a rămas niciunul! Toţi cei 3.000 de lei obţinuţi din vânzare au fost donaţi mamei îndoliate şi unuia din cei doi nepoţi rămaşi orfani de tată. A fost un moment emoţionant, însă din care cu toţii am învăţat câte o lecţie: umanitatea, munca în echipă, compasiunea şi faptul că orice gest, oricât de mic ar fi el şi care nu ne costă decât puţin efort fizic, pentru cei de lângă noi, aflaţi în nevoie, înseamnă atât de mult!

Tabăra tematică a liceelor agricole_b

Reporteri Ferma pentru o zi
Un moment important al taberei noastre a fost ziua dedicată fermelor, pentru că elevii de la liceele agricole au devenit reporteri pentru revista Ferma şi Satul hunedorean, emisiunea colegilor noştri. În prealabil, împreună cu realizatorul Mihai Feier, le-am prezentat liceenilor ce înseamnă viaţa de jurnalist agricol, cum abordăm o ştire din domeniu, cum ne documentăm pentru realizarea unui reportaj. A fost antrenant şi tinerii s-au descurcat surprinzător de bine. Mi-au şi trimis câteva texte şi le-am promis că cele mai bune vor fi publicate în revista Ferma. Mă ţin de cuvânt şi redau în continuare primul dintre ele, cu menţiunea că nu am intervenit deloc în articolul Alexandrei.

Tabăra tematică a liceelor agricole_b

Alexandra Natalia Ignat, Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta, jud. Bihor: Încep acest articol prin a mă prezenta. Mă numesc Alexandra Natalia Ignat. Locuiesc în judeţul Bihor, localitatea Ciumeghiu. Sunt elevă la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta, profil Industrie alimentară, în clasa a X-a. În primul rând pot spune că această experienţă acumulată în tabără m-a făcut să-mi deschid ochii şi să-mi dau seama de faptul că noi, elevii de la liceele agricole, avem o importanţă! Să fiu sinceră, înainte de a participa la tabăra organizată în Geoagiu, nu ţineam atât de mult la ,,Viaţa de fermier” , însă această experienţă mi-a schimbat cu totul gândirea!
Am avut parte de momente superbe, alături de oameni superbi pe care am avut norocul de a-i cunoaşte. Marţi, 25 iunie, o parte dintre noi am fost să culegem petale de trandafiri pentru dulceaţă şi sirop. Am asistat la împlinirea unui VIS, pentru cineva care, din păcate, s-a stins din viaţă...
Prima vizită a fost la Ferma Crăciunescu, în localitatea Romoşel, la 15 km de la Geoagiu. Acolo am văzut locul de procesare a laptelui de la ferma de vaci a familiei, care respectă toate regulile de igienă. Am văzut, de asemenea, păşunea unde erau ţinute vacile fermei, care produc aproximativ 18 litri pe zi, laptele fiind folosit atât pentru produsele alimentare livrate pe piaţă, cât şi pentru creşterea viţeilor. A doua vizită a fost la ferma familiei Voina din Pricaz - fermă zootehnică (ovine, taurine) şi fermă vegetală, unde am avut de asemenea ocazia de a vizita păşunea, acolo unde păşteau libere bovinele şi oile. Am vizitat şi adăpostul animalelor şi camera de depozitare a laptelui/brânzeturilor. La cină am degustat brânză proaspătă de la fermă. A treia vizită a fost la Ferma de măgăriţe ,,Asinia Farm”, la 5 km de la Orăştie. A urmat vizita pe păşune, acolo unde erau animalele blânde de la fermă. Am avut ocazia de a degusta laptele de măgăriţă, despre care am fost informaţi că este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E . Este un lapte uşor de digerat.

Tabăra tematică a liceelor agricole_b
Sâmbătă, 29 iunie, la ,,ZIUA ROZELOR” de la Ciumbrud, banii strânşi din vânzarea dulceţii de trandafiri făcută de noi şi din sirop, au fost donaţi familiei care a suferit cumplita pierdere a unei persoane dragi!
Acestă tabără m-a făcut să mă gândesc la faptul că ELEVII DIN LICEELE AGRICOLE POT SCHIMBA VIAŢA OMENIRII!
Mi-a făcut plăcere să particip la această tabără care susţine învăţământul agricol, să cunosc oameni frumoşi şi buni, care nu vor uita niciodată de unde au plecat! P.S.: Vă pupăm de la Bihor, doamna Nicoleta! Vă mulţumim pentru clipele minunate şi pentru prieteniile pe care le-am creat datorită dumneavoastră!

Parteneri Tabăra tematică a liceelor agricole_b

VA URMA

Nicoleta DRAGOMIR
Leonard STAFIE


Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 2621 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?