Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătiri pentru culturile de primăvară

Publicat: 06 mai 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă, fermierii analizează rezultatele speciilor de cultură din loturile experimentale, fac comparaţii între produse, estimează evoluţia pieţei, apoi dau startul la însămânţat

Click pe poza pentru galerie!

Alegerea tipului de sămânţă sau dimensiunea şi tipul culturilor sunt doar câteva dintre aspectele privind înfiinţarea culturilor de primăvară asupra cărora fermierii trebuie să ia decizii importante în această perioadă.

Toate aceste probleme le-am propus pentru dezbatere câtorva fermieri din diverse colţuri ale ţării, pentru a afla, unii de la alţii, ce decizii, investiţii şi măsuri agrotehnice sunt decisive pentru a avea recolte bogate.

 

BRĂILA
Piaţa cere mai mult porumb


„Însămânţarea o facem concomitent cu fertilizarea
Lucian Buzdugan, director general SC TCE 3 Brazi Brăila

La SC TCE 3 Brazi Brăila, întreaga bază materială pentru demararea campaniei de primăvară e pregătită, suprafaţa planificată fiind gata de însămânţat, după cum ne spune Lucian Buzdugan, director general al societăţii. „Am renunţat la prelucrarea de primăvară a solului, la pregătirea patului germinativ, la fertilizare şi la erbicidarea înainte de semănat”, spune Buzdugan.

Una dintre cele mai importante decizii în această fază a lucrărilor este alegerea seminţei.

„Sămânţa ( hibrizi - soiuri) am ales-o pe baza rezultatelor obţinute în anii anteriori în loturile demonstrative, micro şi macro, precum şi în cultura mare, având la bază următoarele criterii: capacitatea mare de producţie, calitatea producţiei (procent mare de proteină, ulei, amidon etc.), toleranţa la boli şi la dăunători, toleranţa maximă la secetă şi la arşiţă, sistem radicular puternic dezvoltat, rezistenţă la frângerea şi căderea plantelor, toleranţa la temperaturi scăzute de primăvară, pierderea rapidă a apei din bob la maturarea fiziologică etc.”, a enumerat acesta.

Lucian Buzdugan ne mai dezvăluie un secret privind modul de executare a unor lucrări: erbicidarea se execută numai post-emergent şi substituie în totalitate lucrările de întreţinere a culturilor de floarea soarelui şi de porumb, respectiv prelucrarea cu sapa rotativă şi prăşilele mecanice şi manuale.
La fel de importantă este şi planificarea suprafeţelor care se vor însămânţa.

„Evoluţiile pieţei privind preţurile produselor agricole ne-au determinat să creştem cu 30 la sută suprafaţa de porumb şi cu 12 la sută cea de soia, în detrimentul florii soarelui, al cărui nivel de producţie răspunde mai puţin la o tehnologie intensivă faţă de porumb şi soia”, declară Lucian Buzdugan.

Societatea 3 TCE Brazi exploatează 66.000 ha, dintre care 7.831 cu porumb şi 7.361 cu floarea soarelui.

 

GALAŢI
Precipitaţiile sunt vitale

„Pentru noi, cel mai rentabil este porumbul
Ion Bujor, director al SC Agrocov SRL Galaţi

Pentru Ion Bujor, directorul SC Agricov SRL Galaţi, unul dintre cele mai importante criterii în alegerea soiurilor la culturile de primăvară este rezistenţa la secetă. „Suntem nevoiţi să ţinem cont extrem de mult de lipsa precipitaţiilor, astfel că acest lucru este un criteriu vital pentru noi, deoarece poate compromite întreaga recoltă.

Deci, pentru a reduce riscurile suntem nevoiţi să cultivăm suprafeţe mai mari de păioase în detrimentul porumbului şi florii soarelui”, spune acesta.

În alegerea soiurilor de porumb şi de floarea soarelui, gălăţenii apelează la mai multe metode: analiza mai multor hibrizi specifici zonei, consultări cu fermierii din judeţ şi discuţii cu firmele distribuitoare de seminţe.

„Ţinem cont atât de sfaturile altor specialişti, dar şi de experienţa dobândită de noi în anii anteriori. Folosim produse marca Pioneer, Monsanto, Syngenta şi altele. Ideea este ca riscul să fie cât mai mic posibil, că nu-l putem diminua în totalitate oricum…”, declară Ion Bujor.

SC Agricov SRL Galaţi urmează să înfiinţeze 1100 ha cu porumb şi tot atâtea cu floarea soarelui.

 

ARAD
Rotaţia culturilor, după experienţă şi posibilităţi


„Rotația culturilor o facem după cărţi, dar și din experienţă
Mihai Kozstka, preşedinte al SC Agrovictoria Nădlac, jud. Arad

Mihai Kozstka, preşedinte al Agrovictoria Nădlac, spune că selectează întotdeauna din 10-15 oferte asemănătoare, dar se bazează în aceeaşi măsură şi pe rezultatele obţinute în loturile experimentale: „prima dată, colectăm cât mai multe oferte de la firmele consacrate, cam între 10 şi 15 oferte. În acelaşi timp, ştim şi ce producţii am avut anii anteriori de pe loturile experimentale. Mai ţinem cont şi de ce se cere pe piaţă şi, în funcţie de toate cerinţele, decidem ce şi cât semănăm”.

Un alt factor important în luarea deciziei privind suprafeţele care vor fi însămânţate în primăvară îl reprezintă rotaţia culturilor. Pe lângă tehnologia de specialitate, administratorul Agrovictoria Nădlac susţine că se ţine cont şi de performanţele anilor anteriori. „Există unele culturi care nu se pot însămânţa sub nici o formă câţiva ani consecutivi.

Astfel, floarea soarelui nu e voie să revină patru, cinci ani pe aceeaşi suprafaţă, grâul nu se poate repeta doi, trei ani, în timp ce cu porumbul, de exemplu, putem fi mai toleranţi din acest punct de vedere. O facem în funcţie de mai mulţi factori, dar şi de suprafaţa deţinută.

Anul acesta micşorăm una şi mărim alta, iar anul viitor rotim alte culturi, după cum putem pentru că nu întotdeauna facem la modul ideal”, explică Mihai Kozstka. Societatea nădlăcană va însămânţa 220 ha cu porumb şi 150 ha cu floarea soarelui.

 

IAŞI
Combinatoare moderne la pregătirea solului

„Orice întârzieri,  fie și de câteva zile, ne pot costa extrem de mult
Constantin Aniculăiesei, director al SC Agrocop Unirea, din localitatea Scânteia, jud. Iaşi

Potrivit directorului SC Agrocop Unirea, Constantin Aniculăiesei, toate resursele societăţii sunt canalizate în pregătirea terenului pentru însămânţările de primăvară. „Executăm lucrări pregătitoare, precum scormonirea şi nivelarea terenului.

În acest scop, folosim un tip de combinatoare moderne prin care, în acelaşi timp scormonim, dar și nivelăm solul. Astfel că printr-o singură trecere facem două lucruri şi economisim importante cantităţi de combustibil”, spune Aniculăiesei.

Starea vremii în perioada imediat următoare, atât pentru pregătirea terenului cât şi pentru lucrările de însămânţare propriu-zise, are o importanţă crucială pentru fermieri. „Sperăm că timpul ne va permite intrarea în câmp.

Altfel, putem avea mari neplăceri. În ceea ce priveşte lucrările de semănat, noi avem o capacitate de a face în mod obişnuit 60 ha/zi. La nevoie putem suplimenta utilajele şi personalul şi facem între 70 şi 80 de ha zilnic, dar acest lucru nu e chiar aşa uşor de decis. Trebuie să ținem cont de costuri, nu putem angaja oameni peste noapte doar pe o anumită perioadă…”,

Planurile SC Agrocop prevăd însămânțarea a 300 ha cu porumb, respectiv 250 ha cu floarea soarelui.

Vizualizat: 647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?