Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătiri de PRIMĂVARĂ

Publicat: 19 martie 2018 - 01:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu apropierea desprimăvărării, fermierii se pregătesc să iasă în câmp la primele lucrări ale campaniei din noul sezon agricol. 

Vremea bună de lucru de la sfârşitul lunii februarie a permis aprovizionarea cu îngrăşămintele minerale pe bază de azot şi potasiu a culturilor înfiinţate în epoca optimă, întrucât la pornirea în vegetaţie plantele au nevoie hrană.

Totodată, specialiştii recomandă verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), iar acolo unde au mai rămas restanţe, trebuie efectuate arăturile, dar şi pregătirea patului germinativ în vederea semănatului culturilor din prima urgenţă.
De asemenea, în sectoarele mecanice ale fermelor sunt în plină desfăşurare verificarea şi reglajele la utilajele şi maşinile care vor intra eşalonat în lucru.

În aşteptarea campaniei, revizia utilajelor agricole

La jumătatea lunii februarie, inginerul Constantin Manta şi-a chemat angajaţii la sediul fermei pentru a începe pregătirea campaniei de primăvară. „Noi facem revizia generală de dinaintea lucrărilor agricole de sezon. Am hotărât să luăm la verificat fiecare utilaj şi maşină, cu precădere cele de fertilizat şi de prelucrarea solului, să gresăm părţile şi organele active, să schimbăm filtrele şi uleiul... De asemenea, ne preocupăm să completăm necesarul de îngrăşăminte, seminţe sau pesticide, studiem ofertele companiilor de profil, vedem ce ne convine mai mult şi ce nu!”, ne-a declarat fermierul.
Constantin Manta spune că nu se grăbeşte să fertilizeze semănăturile de toamnă înainte de 1 martie, fiindcă există riscul să vină un front de precipitaţii abundente, cum a şi fost anunţat, şi să spele azotul aplicat. „Am prevăzut prin programul de fertilizare o dozare diferenţiată de la solă la solă, în funcţie de cum promite starea vegetativă a culturii şi de plantele premergătoare. La cerealele păioase, eu administrez în primă fază uree, în jur de 150 kg/ha, şi apoi vin cu azotat de amoniu în a doua fază”, a precizat agricultorul.

aratura-de-primavara_b

„Nu am riscat să pun rapiţă!”

În ferma specialistului brăilean, semănăturile de toamnă ocupă 200 de hectare, însămânţate cu grâu şi orz. „Eu sunt producător de sămânţă, cumpăr soiuri şi hibrizi din categoria biologică Bază, le înmulţesc şi vând producţia C1 firmelor interesate. Am achiziţionat în urmă cu un an un selector de seminţe cu o capacitate de lucru de 15 tone pe oră. În general, producţia de sămânţă pe care o obţin este de 7-8.000 kg pe hectar, pentru că utilizez soiuri de mare productivitate. De mai mulţi ani îmi fac loturi cu seminceri şi vând pe piaţa de sămânţă”, a explicat Constantin Manta.
Agricultorul brăilean nu are cultivată rapiţă în acest sezon, deoarece nu a vrut să rişte; pregătise agronomic patul germinativ pe o suprafaţă de 130 ha de teren, dar a renunţat în favoarea culturilor de prăşitoare de primăvară.

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 311 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?