Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prăşitoarele pe câmp, sămânţa încă în sac

Publicat: 22 noiembrie 2021 - 17:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Moldova, îndeosebi în jumătatea de nord a regiunii, campania agricolă de toamnă s-a prelungit semnificativ, fermierii întâmpinând probleme atât la recoltatul culturilor de primăvară, cât şi la însămânţările de toamnă.

În ultima decadă a lunii octombrie 2021, fuseseră strânse de pe câmp doar circa 20% din recolte.

 

3 factori au împiedicat recoltatul la timp


Foto 3 Canva_b

În judeţul Neamţ, cele mai mari probleme au fost la culturile de porumb, floarea soarelui, soia şi sfeclă de zahăr. De ce s-a întârziat recoltarea?

1. În primăvară, însămânţările s-au efectuat treptat, unii fermieri trebuind să se strecoare printre ploi, alţii alegând din start să înfiinţeze culturile agricole mai târziu, după ce s-a mai adunat o anumită rezervă de apă în sol. Culturile nu au răsărit în mod corespunzător şi au fost necesare completări.

2. Pe de altă parte, nu toţi agricultorii au folosit soiurile sau hibrizii adecvaţi ca timpurietate şi, ca urmare, recoltarea s-a prelungit până toamna târziu. ”De exemplu, dacă altădată recoltarea florii soarelui era finalizată la data de 15 septembrie, în toamna 2021, abia la 10 octombrie s-a finalizat campania de strângere a producţiei din câmp. La 20 octombrie, atunci când trebuia ca terenurile să fie pregătite pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, din cele aproape 57.000 de hectare cu porumb, erau eliberate doar aproximativ 17.000 ha, ceea ce reprezenta aproximativ 30% din suprafaţă. Arăturile noi erau executate doar pe 5% din suprafaţa destinată semănăturilor de toamnă”, preciza Marcel Tălmăcel, Director DAJ Neamţ.

3. Întârzierea strângerii de pe câmp a porumbului a avut drept cauză persistenţa unei umidităţi în boabe de peste 24-25%, în ultima decadă a lunii octombrie.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1195 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?