Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRACTICI tehnologice CONTROVERSATE în cultura GRÂULUI

Publicat: 09 octombrie 2017 - 10:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
CULTURA de BAZĂ a agricultorilor români – GRÂUL – naşte controverse. Iată ce practici tehnologice sunt puse în discuţie!

• Amplasarea în rotaţie. Unele voci susţin că soiurile actuale, bine fertilizate, pot fi semănate după orice plantă premergătoare. Unii vin şi cu argumente din cercetări anterioare care au dovedit experimental că la Rothamsted în Anglia grâul a fost cultivat după grâu timp de 104 ani, iar în Rusia, monocultura a fost experimentată 66 de ani (Mironovskii), cu recolte puţin diminuate de la an la an. Recomand să citim mai atent şi să interpretăm corect astfel de date, respectiv să vedem care a fost nivelul recoltelor obţinute şi cum au crescut cheltuielile de producţie de la an la an, prin mărirea dozelor de îngrăşăminte şi a numărului tot mai mare de tratamente fitosanitare.
În cercetările din ţara noastră s-a demonstrat că grâul pentru grâu este o premergătoare mediocră, iar în anii mai puţin favorabili pierderile de recoltă sunt mari în monocultură. Cercetările din vestul ţării efectuate la Lovrin au arătat că dacă la grâu după grâu recolta este de 100%, după mazăre producţia creşte la 132%, după cânepă şi floarea-soarelui la 129%, după porumb - 123%, iar după sfecla de zahăr - 117%. În medie pe 18 ani, pe un agrofond de N96 P64, producţia de grâu în rotaţia de doi ani (grâu - porumb) a fost mai mică cu 800 kg/ha faţă de rotaţia de patru ani (porumb, grâu, mazăre, grâu).

grau-Ciprian-SCDA_Lovrin_b

În condiţii de irigare, grâul intră în asolamente de trei ani. Pe terenurile în pantă, de până la 10%, grâul poate ocupa suprafeţe de până la 20%, procent în creştere la 25% pe pante de 35%.
În acest an, când recoltarea culturilor de toamnă s-a efectuat mai devreme şi patul germinativ s-a pregatit timpuriu, grâul poate beneficia de premergătoare foarte bune şi bune, cu efecte economice benefice pentru anul care vine.

• Perioada de semănat. Unii cultivatori din diferite zone susţin că au obţinut recolte foarte bune în culturile semănate foarte târziu, în noiembrie şi decembrie anul trecut. Fermierii respectivi au uitat să menţioneze date importante referitoare la cât a costat tehnologia aplicată, respectiv cu ce preţ au obţinut tona de grâu şi care au fost indicii de calitate ai produsului. În urma activităţii de cercetare ştiinţifică făcută în ţară zeci de ani s-a stabilit că perioada de semănat, pe zone pedoclimatice din ţara noastră, este următoarea:
- Sudul, sud-estul ţării şi Câmpia Banatului: 1 - 20 octombrie;
- Vestul ţării (Câmpia Crişanei): 25 septembrie - 15 octombrie;
- Nordul ţării: 20 septembrie - 10 octombrie;
- Estul ţării, centrul şi zona de dealuri a Transilvaniei: 1 - 20 octombrie.
În prezent, aceste perioade optime suferă modificări în funcţie de evoluţia schimbărilor climatice.

Alte recomandări de specialitate pentru lucrările prioritare ale lunii octombrie în cultura mare, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2017!

Vizualizat: 4008 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?