Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Povestea unui fermier campion - Ştefan Ginerică

Publicat: 11 octombrie 2019 - 10:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am ajuns într-o frumoasă zi de august la ferma lui Ştefan Ginerică, fermier buzoian din Colibaşi, Râmnicelu. Omul meşterea împreună cu câţiva iscusiţi mecanici la un tractor demontat. Campania agricolă de toamnă se apropia şi tehnica de mecanizare trebuia să fie gata de start. Urma organizarea pe două fronturi: să semene rapiţa şi să recolteze floarea-soarelui, toate operaţiunile se declanşau la sfârşitul lunii lui Gustar.

În sezonul de producţie trecut, inginerul Ştefan Ginerică nu a putut păstra rapiţa în cultură, deoarece nu a trecut peste iarnă. Acum şi-a propus să încerce din nou, nu vrea să renunţe la a cultiva rapiţă. Se pregăteşte să semene 200 hectare „în uscat”. Îşi asumă riscul! Pentru că merită. Rapiţa este o cultură pe care ştie să o facă şi-i aducătoare de profit. Avea pregătit foarte bine patul germinativ (ca pentru… rapiţă!), în care urma să semene cu o maşină de precizie o colecţie de hibrizi cu maturităţi diferite din oferta celor mai reprezentative companii producătoare de sămânţă hibridă de pe piaţă!

Stefan Ginerica_tClick pe poza pentru galerie!

Doi ani la rând, Fermier Campion Pioneer
În primăvară a semănat pe 240 ha floarea-soarelui şi porumb. Lanurile, curate şi sănătoase, au parcus un stadiu normal de dezvoltare vegetativă. În curând, fermierul va da start combinei la recoltarea florii-soarelui. Acesta dispune de o maşină performantă care, în condiţii optime de lucru, în funcţie de starea vremii şi de încărcătura lanului, poate realiza un ritm de lucru de până la 25 ha la zi. La floarea-soarelui a forţat un pic, semănând mai devreme hibrizi timpurii, să nu prindă arşiţa verii. Din ultima evaluare, producţia de floare va depăşi 3.500 kg/ha. Ştefan Ginerică ştie să obţină recolte bogate care să-i aducă un profit mulţumitor în fermă. În 2017 a cultivat hibridul P64LE99 de floarea-soarelui şi a realizat o medie de 4.000 kg/ha; anul trecut cu P9911 a obţinut 12.000 kg de porumb boabe la hectar. Pentru aceste frumoase rezultate a primit titlul de Fermier Campion din partea companiei Pioneer.
“Am încheiat contracte futures pe floare şi pe porumb. Cred că am procedat bine, intuind că preţurile vor urma o curbă descendentă. Am negociat pentru floarea-soarelui 1,3 lei/kg, iar pentru porumb - 0,63 lei/kg. Recoltarea porumbului va începe mai târziu, pe la sfârşitul lunii septembrie. Sunt mândru; am muncit din greu şi se vede munca mea; am cel mai bun porumb din zonă, cu toate că anul nu a fost unul favorabil”, ne-a declarat fermierul râmnicean.

Stefan Ginerica_b

Stocat, grâul aşteaptă un preţ cumsecade
În toamna trecută, fermierul a semănat 150 hectare cu grâu (pe 50 ha plantele au înfrăţit în martie) şi mazăre pe câteva zeci de hectare. Pe o parcelă de 14 hectare a fost urgie, grindina a compromis sută la sută grâul. Prevăzător, Ştefan Ginerică şi-a asigurat culturile. “Cu toate acestea, în final, m-am închis cu o medie de 4.700 kg de grâu la hectar. La treierat am vândut un sfert din producţie la preţul de 0,65 lei/kg. Ce a rămas am depozitat în magazie, când voi prinde o conjuctură de preţ favorabilă, atunci voi valorifica grâul”, a explicat agricultorul din Colibaşi.
Lui Ştefan Ginerică, mazărea i-a oferit producţie şi profit. A obţinut peste 3.000 kg de boabe la hectar, din care şi-a păstrat o parte pentru a fi însămânţată în această toamnă, iar ce a rămas a comercializat cu mai puţin de un leu/kg.

Proiect pentru înzestrarea fermei
“Am depus un proiect în valoare de 400.000 de euro. La începutul lunii august m-au anunţat că a fost declarat eligibil la plată. Aşa că în curând voi cumpăra maşini şi utilaje absolut necesare în fermă: un tractor de 160 CP, o semănătoare de păioase Horsch, remorcă de transport, maşină de administrat îngrăşăminte şi un microFNC tractat. Faptul că am studii superioare şi am prins în proiect microFNC-ul mi-a ridicat punctajul la evaluare”, a precizat bucuros cultivatorul.
Apoi a continuat susţinând că în anii următori va solicita finanţare europeană printr-un nou proiect pentru o nouă combină, o maşină autopropulsată pentru tratamente fitosanitare, încă un tractor şi un cultivator multifuncţional.

O prioritate: comasarea terenurilor
“Vreau să mă dezvolt şi să cresc randamentul la hectar. Acum doi ani am preluat o exploataţie de 60 hectare, să-mi fac treaba cât mai bine. E foarte greu de comasat terenul. Am 83 ha în vreo 40 de locuri. Pe bucăţele, se lucrează extrem de greu. Îmi pare râu că s-au oprit lucrările la amenajările pentru irigaţii. Canalul Siret Bărăgan trebuia să treacă la 500 m de sat, puteam să asigurăm apa pe terenurile cultivate”, a rostit cu amărăciune Ştefan Ginerică.

 Stefan Ginerica_b

Ştefan Ginerică: “La început agricultura a fost un hobby. Mi-am luat un tractoraş 445 viticol şi am început să lucrez cu el primele suprafeţe de teren. Îmi pare rău că l-am vândut unui podgorean care lucrează o mică suprafaţă de vie; e funcţional, face treabă şi acum cu el. Dar am să-l răscumpăr, să-l am drept amintire în fermă”.

Stefan Ginerica_b


DE LA DOI CAI, LA O HERGHELIE ÎNTREAGĂ!
“De mic copil am avul căruţă cu cai, mi-a plăcut fierăria, ştiam să potcovesc. Acum patru ani am pus ultima potcoavă, să mă verific dacă am uitat meşteşugul, şi mi-am risipit îndemânarea. În sat nu mai este nici un atelier de fierărie. Mai găseşti doar ocazional, la oborul de animale. Acasă la bunici aveam toate uneltele necesare, cleşti, ilaie, foale, cuţitoaie, raşpile, pile, caiele de la Ductil Buzău. Cele mai bune erau caielele pentru boi, mai subţiri şi prindeau mai bine. Când eram mic, era la Puieşti de Sus un fierar, Dumnezeu să-l odihnească, nea Grigore; de la el am învăţat multe”, şi-a depănat din amintiri Ştefan Ginerică.

Stefan Ginerica_b
MARIETA, “MINISTRUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR” DIN FERMĂ
Fermierul ştie să se chivernisească. În firma lui, “ministrul economiei şi finanţelor” este Marieta, soţia sa; ea ţine în frâu cheltuielile, contabilitatea. În unii ani, câştigul pe hectar nu este mare, dar e sigur! Niciodată nu a ieşit pe pierdere. Un câştig de câteva sute de lei pe hectar, la care se adaugă subvenţiile pentru 520 ha, tot se cunoaşte!
“Îmi place să merg pe câmp, în roua dimineţii ori seara, după o zi de muncă istovitoare, să simt plantele, să le văd cum cresc; atunci mă încarc cu energie şi mă bucur ca un copil. Nici nu visam să lucrez împreună cu familia într-o afacere agricolă. Mi-am dorit de mult lucrul ăsta! Anul viitor, Cristian, băiatul cel mare, va absolvi liceul şi va împlini vârsta majoratului. Îşi doreşte să urmeze Agronomia, văd că-i place să muncească în campanile agricole sau în atelierul mecanic. Mă va ajuta în businessul familial”, a susţinut fermierul.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 6025 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?