Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Potenţial este... Ştim. Dar ce faceţi cu el?!

Publicat: 03 noiembrie 2017 - 15:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu există sindrofie pe ţărâna patriei mumă în care să nu se bată poienile despre potenţialul neexploatat al României. 

Cu ceva atitudine de tipul „v-am spus eu că o să vă doară veşnic la mămăligă”. Ne-o spun şi străinii aceia care aproape au devenit români prin căsătorie, copii şi business, care văd uriaş cum ne complacem în extreme. De la exaltarea de genul „nimeni nu face brânza mai mare ca noi!” până la „ce mare brânză am făcut noi!”...

M-am cam săturat să aud gogoriţele cu România care poate să dea de mâncare emisferei cereşti patronate de Steaua Polară. Ba chiar am putea oferi carne de oaie, spre exemplul maxim al potenţialului mioritic, şi extratereştilor. Dar încă nu au înţeles omuleţii verzi că la noi nu există loc pentru intermediarii klingonieni. Pe când noi importăm de o juma' de milard de euroi carne de porc! Şi n-avem puncte de sacrificare pentru miei! Şi piaţa e tot în tranziţie...

Cât priveşte profesionlismul, ei bine, aici suntem la cel mai mare potenţial neexploatat vreodată. Aşa cum se ştie, din vremuri imemoriale, avem printre noi personaje care posedă cele mai vaste cunoştinţe despre cum să ridice nimicul la puterea ridicolului. Cu fraze pompoase şi autoamăgire îşi dau singuri diplome de excelenţă. Apoi se mai şi aplaudă cu toată forţa, de au palmele bătătorite precum plugarii lui George Coşbuc. (Doar că plugarii, cu tot respectul, au mâini crăpate de atâta muncă!) Sau, în cel mai bun caz, pun respectivii câţiva lătrători la lună să le binecuvânteze eforturile.

Cam aşa se perindă prin ţară cei afoni de agricultură, dar care lălăie cu jelanie despre cât de mult ne fură alţii averile şi avuţia ţării pe care, culmea, le vindem tot noi pe la diverşi muşterii. Aşa cum îşi vând unii şi sufletul la cel puţin trei divizii de draci împieliţaţi. Nu mai vorbesc că, la ceas de seară, cei care dezbat problemele acestei naţii de ciobani (nu prea ortomani şi cu baltagul nedat la tocilă şi nici la pietroi de cam multă vreme) nu mănâncă nici oaie şi nici nu consumă din brânza de burduf, dar le ştiu cel mai bine gustul. Tot felul de specialişti în nimic vorbesc axiomatic despre tot şi despre orice şi emit teoreme ale guguştiucului eunuc.

Aşa se face că în România apar tot felul de situaţii de genul moţiunii de cenzură contra propriului guvern şi tot soiul de chestiuni haioase, cum a fost recent deschiderea oficială a IndAgra abia a doua zi, din pricină că preşedintele nu putea în prima zi. E ca şi cum am atesta naşterea copilului abia după ce se trezeşte din beţie tatăl...

Potenţialul României este precum fata morgana. Sau ca balurile la care nimeni nu dansează decât, poate, cu amorul propriu. Şi, evident, acest potenţial este într-o continuă extindere spre nesfârşire. Precum o gogoaşă în faşa aluatului...
E toamnă. Miroase a campanie electorală. Între timp, agricultura noastră produce. Agricultorul ştie să folosească potenţialul. Şi o face bine!

Vizualizat: 603 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?