Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PORUMBUL va da 150.000 DE TONE, în IMB!

Publicat: 22 iunie 2017 - 10:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Insula Mare a Brăilei, cultura porumbului este una de bază ce ocupă 21% din structura de producţie. În această primăvară s-au semănat 11.207 ha cu porumb boabe şi 500 ha cu porumb pentru însilozare. 

Hibrizii folosiţi în marea lor majoritate provin de la compania DuPont Pioneer şi aparţin grupelor de maturitate cuprinse între FAO 470 şi FAO 600.
„Ca noutate, avem 2.000 ha însămânţate în rânduri dese, la 50 cm, o tehnologie nouă de semănat care ne asigură un apreciabil spor productiv. În ultimii doi ani, am constatat că folosind aceleaşi inputuri, am obţinut un spor de producţie de aproximativ 1.000 kg/ha, doar prin reducerea distanţei dintre rânduri de la 70 la 50 cm. Prin aceasta, se măreşte distanţa dintre plante pe rând, cum este cazul de aici, în această solă, ceea ce dă şanse plantei de porumb să valorifice mai bine solul şi nutrienţii , asigurându-se un spaţiu vital de hrănire din toate punctele de vedere. Am constatat, de asemenea, formarea unor ştiuleţi şi boabe mai uniforme, dar şi MMB mai mare. De aceea, decizia unitară este ca de la anul toate culturile de prăşitoare să fie însămânţate la 50 cm”, a declarat Mihai Solomei, directorul tehnic al Agricost, cel care a prezentat lotul demonstrativ de la ferma Filipoiu, de „Ziua Câmpului” ediţia 2017.

mihai-solomei-imb_b

Optimizarea fertilizării
În expunerea sa, Mihai Solomei a insistat asupra optimizării fertilizării, asupra aplicării cât mai corecte a îngrăşămintelor chimice. Spre exemplu, odată cu semănatul, a fost administrată întreaga cantitate de fosfor de 60 kg s.a., din cauză că pe terenurile din Insulă cu pH de 7,5 -7,8, după două-trei luni de la aplicare, fosforul devine insolubil şi se blochează. În aceste condiţii doar 10-12% mai pot fi preluate de plante. Aşa că specialiştii au hotărât să aplice tot fosforul odată cu semănatul ca acest element chimic să fie valorificat de plantă ca atare.
„Totodată, important pentru noi este aplicarea îngrăşământului cu azot şi de aceea procedăm la patru fertilizări faziale. Nutriţia cu nitrogen riguros realizată aduce sporuri de producţie şi conferă plantelor rezistenţă mai bună la secetă. La porumb, ca starter, avem 50 kg de azot s.a., imediat până la răsărire aplicăm a doua tranşă de 43 kg/ha, o facem cu îngrăşământ lichid pe care-l punem în sprayere, la maşinile John Deere, şi-l aplicăm”, a explicat directorul tehnic.

Şi a continuat: „Totodată, aplicăm încă două fracţii cu azot să asigurăm porumbului până în faza de 10 frunze suficient nitrogen pentru a se dezvolta normal. De asemenea, utilizăm fazial 100 kg/ha de UAN, îngrăşământ lichid, ceea ce înseamnă 43 kg azot s.a. Este un moment important pentru porumb, în faza de 8- 10 frunze el îşi defineşte numărul de plante şi numărul de rânduri, de aceea trebuie să aibă aprovizionare suficientă cu azot, astfel încăt să producă maxim, cât permite hibridul. Şi bineînţeles, după faza de înflorit, iar intervenim cu a patra doză de azot (30-34 kg s.a); facem aprovizionarea pentru finalizarea producţiei”.

porumb-imb_b

Reducerea dozelor de pesticide prin folosirea apei dedurizate
O altă noutate introdusă anul acesta în Insula Mare a Brăilei este reducerea cantităţii de soluţie în ceea ce priveşte tratamentele fitosanitare, inclusiv erbicidări, întreţinere. Astfel, s-a aplicat 100 l de soluţie la ha şi, totodată, s-a redus cantitatea de s.a. de la substanţele chimice cu 15-20 la sută, folosindu-se apă dedurizată de la staţia de la ferma Lunca.
„La fema de la Lunca, avem o staţie de dedurizarea apei, apă ce o folosim pentru toate tratamentele la cele cinci culturi: orz, grâu, porumb, floare şi soia. Şi tot la platforma la Lunca, sunt utilajele din noua gamă de semănat cu minimum tillage. Este vorba de Joker şi semănătoarea care seamănă în rânduri rare la grâu, culturi de toamnă la 25 cm şi dese la culturile de primăvară, la de 70 la 50 cm. De la anul, o să avem toată suprafaţa semănată cu culturi de toamnă la 25 cm şi culturi de primăvară la 50 cm”, a menţionat Mihai Solomei.

porumb-imb-2_b

DuPont, programe de combatere integrată
Tehnologia de protecţie a porumbului, aplicată şi recomandată fermierilor de specialiştii companiei DuPont, priveşte, în principal, erbicidul... Principal, practic amestecul cel mai performant dintre două substanţe destinate combaterii monocotiledonatelor, din această cultură. Pentru dicotile soluţia tehnologică performantă cu trei substanţe active este Principal Plus, erbicid selectiv pentru combaterea în postemergentă a buruienilor graminee şi buruienilor cu frunză lată, anuale şi perene la porumb, ce conţine 9,2% nicosulfuron + 55% dicamba + 2,3% rimsulfuron. Se aplică la fenofaza de 0 şi 6 frunze. Pentru cultivatorii care nu au reuşit să facă erbicidarea, există cea de a treia soluţie extrem de utilă - Arigo, erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţa timpurie a buruienilor graminee şi cu frunză lată, anuale şi perene. Produsul îngemănează cele mai performante s.a. la nivel mondial: 12% nicosulfuron + 3% rimsulfuron + 36% mezotrione.
De asemenea, pe partea de insecticide, DuPont are în portofoliu două produse de extremă eficacitate. Este vorba de Avaunt 150 EC, recomandat pentru folosirea in programele de combatere integrată şi programele de combatere a rezistenţei dăunătorilor, nefiind influenţat de temperaturile ridicate din momentul aplicării. Produsul lucrează foarte bine la temperaturi înalte, atunci când insectele termofile au curba de zbor maximă. Avaunt opreşte zborul insecteleor, reduce populaţia şi este o investiţie în viitor.

Al doilea produs este Coragen, cel mai vândut insecticid pe plan mondial astăzi; ajută foarte mult la înlăturarea femonenului de rezistenţă, asigurând o combatere totală.

Elemente de tehnologie în lotul demo de porumb
În lotul demonstrativ de porumb de la ferma Filipoiu, a fost ales hibridul Pioneer P1114, tardiv, Grupa III, FAO 510 (141-146 zile), cu capacitate de producţie excelentă. Ca plantă premergătoare a fost grâul. Fertilizarea a însumat o cantitate totală de 276 kg/ha, s.a., din care: N 168 kg/ha + P 60 kg/ha + K 20 kg/ha + S 28 kg(ha. Ca îngrăşământ starter s-a aplicat un complex 20 20 0 9 S. În doză de 250 kg/ha. În preemergenţă s-a administrat UAN 100 kg/ha. De asemenea, pe vegetaţie s-a fertilizat cu complex NPK 5 10 20; 100 kg/ha, apoi prin fertirigare s-a aplicat în două tranşe de câte 170 l/ha. Ca biostimulator a fost utilizat produsul Terra Sorb Complex 1,5 l/ha.

Pentru a avea o cultură, de porumb curată şi sănătoasă programele de protecţie au inclus erbicidări cu Glifosat 0,9 kg/ha, apoi S-Metolaclor + Terbutilazin + Mesotrione 1,88 kg/ha şi Principal; tratamente boli cu Epoxiconazol (0,05 kg/ha) + Piraclostrobin (0,13 kg/ha), iar pentru controlul dăunătorilor s-au utilizat Avaunt 150 EC (0,25 l/ha), Coragen (0,15 l/ha) şi Hexithiazon 40 g/ha. Ca adjuvant s-a apelat la produsul Trend (0,2 l/ha).
În această toamnă, în Insula Mare a Brăilei se aşteaptă producerea a 45.500 tone de porumb. Anul trecut au fost obţinute o medie de 13.223 kg/ha, faţă de recolta meie pe ţară de 4.014 kg/ha porumb boabe de consum.

Vizualizat: 4096 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?