Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul susţine exporturile non-UE

Publicat: 09 mai 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La 306,3 mil. euro se ridică valoarea totală a porumbului exportat în 2011 în afara Uniunii Europene de traderii de materii prime agricole din România

Click pe poza pentru galerie!

Această valoare reprezintă o treime din totalul exporturilor făcute de firmele româneşti pe pieţele extracomunitare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor INS, comentate de cotidianul Ziarul Financiar şi citate de Agerpres, exporturile româneşti de produse agroalimentare au adus, anul trecut, încasări totale de 3,9 mld. euro. 72% din aceste exporturi au mers către pieţe din UE, iar restul, în valoare totală de 1,1 mld. euro, au ajuns în spaţiul extracomunitar.


Orientul Mijlociu a crescut cererea de porumb românesc

Cea mai importantă zonă pentru exporturile extracomunitare de porumb românesc a fost, în 2011, spaţiul arab. Statele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii au plătit anul trecut 118 mil. euro pentru porumbul importat din România, pentru comenzi duble faţă de cele din 2010.

Cel mai mare importator extracomunitar de porumb românesc a fost Egiptul, care a făcut achiziţii de 45,5 mil. euro, pentru o cantitate de peste şase ori mai mare decât cea din 2010. În topul primelor cinci destinaţii de export a fost şi Siria, cu achiziţii în valoare totală de 45,1 mil. euro, în creştere cu 72% faţă de anul precedent.

O altă destinaţie pentru porumbul românesc au fost, în 2011, pieţele din Orientul Îndepărtat. Coreea de Sud a importat porumb din România în valoare de 37,6 mil. euro, iar exporturile către Japonia s-au ridicat la 18 mil. euro. Livrări similare cu cele de pe piaţa niponă au fost făcute şi către Africa de Sud.

 

Cât valorează recolta de porumb?

Producătorii români au recoltat anul trecut 11,4 mil. tone porumb, cu 21% mai mult decât în 2010. În bani, recolta de porumb valorează cca. 2,5 mld. euro, potrivit calculelor ZF, bazate pe cotaţiile de pe pieţele internaţionale. În 2011, traderii au exportat fiecare tonă de porumb pentru un preţ mediu de cca. 250 euro.

În prezent, pe piaţa românesacă, porumbul este vândut pentru 176 euro/tonă, în timp ce pe pieţele internaţionale cotaţia variază între 200 şi 245 euro/tonă, potrivit ZF.
Exporturile de materii prime agricole din România sunt controlate de marile case de comerţ printre care Cargill, Ameropa, Alfred Toepfer, Nidera şi Bunge.

 

Grâu din Marea Neagră pe Bursa Chicago

Operatorul bursei de cereale de la Chicago, CME Group Inc., a anunţat că, pe 6 iunie 2012, va lansa la tranzacţionare un contract futures pentru grâu provenit din zona Mării Negre, cu livrare fizică în porturile din Rusia, Ucraina şi România. Contractul va fi listat la Chicago Board of Trade şi tranzacţionat electronic şi va avea un volum de 5.000 busheli (136 tone).

Va fi vorba de un contract denominat în dolari, tranzacţionarea va începe la 6 iunie 2012, iar primul contract va fi cu livrare în iulie 2012.
Traderii europeni, citaţi de Agerpes, susţin că noul contract ar putea îmbunătăţi transparenţa preţurilor în regiune, însă va fi “dificil de înfiinţat, în condiţiile în care, deseori, preţurile reale nu sunt dezvăluite”.

Traderii şi-au exprimat îngrijorări şi privind diferenţele dintre cele trei ţări implicate, dintre care România este o ţară membră UE, cu reglementări complet diferite. “Nu va fi posibil să schimbi uşor şi la momentul oportun livrările fizice între cele trei ţări”, a declarat un alt trader, citat de Agerpres. Un alt motiv de îngrijorare sunt intervenţiile politice în oferta de cereale, fiind menţionate restricţiile la exporturile de cereale impuse de Rusia în 2010.

Regiunea Mării Negre a fost responsabilă pentru peste 20% din exporturile mondiale de grâu în ultimii ani.


ŞTIRI


Sub 300 ha în România

Mai puţin de 300 ha vor fi cultivate cu porumb modificat genetic (MG) în România în 2012, iar suprafeţele cu acest tip de culturi sunt în scădere, a declarat, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea noului sediu al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti, la sfârşitul lunii aprilie 2012.

EFSA: MON810 e sigur pentru om şi mediu

Tot la sfârşitul lunii aprilie a.c., Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a stabilit că porumbul MG MON810 nu prezintă nici un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu, concluziile fiind bazate pe date ale sezonului agricol 2010. EFSA a afirmat că ultima sa opinie ştiinţifică, emisă cu privire la Raportul de Monitorizare depus de compania Monsanto pentru cultivarea porumbului MG MON810, confirmă evaluarea sa anterioară privind cultivarea porumbului MON810 în sezonul 2009.

Polonia va interzice MON810

Polonia va interzice complet cultivarea porumbului MON810 pe teritoriul său, a anunţat, la începutul lui aprilie 2012, ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, motivând că polenul acestei culturi ar putea afecta negativ populaţiile de albine.

La 9 martie a.c., Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia, Irlanda, Slovacia şi Bulgaria au blocat o propunere a preşedinţiei daneze a UE privind cultivarea OMG în spaţiul comunitar. Şapte zile mai târziu, Franţa a interzis temporar cultivarea MON810.

Cele 27 de state membre ale UE nu au ajuns încă la un consens privind motivele pe care un stat le poate invoca pentru autorizarea sau interzicerea culturilor MG pe teritoriul propriu.

Vizualizat: 599 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?