Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Porumbul - sub ameninţarea continuă a dăunătorilor

Publicat: 15 august 2017 - 00:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când ne gândim la vestul ţării, avem în minte doi dăunători mai periculoşi ai porumbului: sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) - cunoscut în toată ţara, şi al doilea „musafir nepoftit”, sosit de două decenii în ţară, Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al rădăcinilor de porumb). Insecta este din aceeaşi familie cu gândacul de Colorado (Fam. Chrysomelidae). 

Până acum a fost un an cu multe provocări pentru cultura porumbului. După o perioadă călduroasă sau chiar foarte călduroasă la sfârşitul lui martie - început de aprilie, a urmat o revenire neaşteptată a iernii după Sărbătorile Pascale. Suprafeţe semnificative de porumb au fost întoarse din cauza frigului şi semănate din nou. Astfel au reînceput controversele legate de semănatul mult prea timpuriu al acestei culturi. După valul de frig, cantitatea de precipitaţii înregistrată în luna mai a depăşit mediile multianuale în majoritatea regiunilor ţării.

Simptom caracteristic al atacului larvelor ră, plante cu „gât de lebădă”

Provocările entomologice nu s-au lăsat mai prejos...
Deşi la prima vedere nu ar fi trebuit să fie anul răţişoarei porumbului, în perioadele calde, survenite brusc după vremea rece şi ploioasă, insectele şi-au făcut de cap, iar în unele zone fermierii au reînfiinţat cultura de porumb distrusă în urma atacului adulţilor de Tanymecus. Surprinzător este că şi fermierii din zona de vest a ţării (jud. Timiş) au semnalat probleme mai mari cu răţişoara în acest an. Bănăţenii ştiu foarte bine insecta, dar de obicei densităţile sunt mult mai mici comparativ cu cele din zonele de maximă favorabilitate a atacului (sud, sud-est, est). Iată că anul acesta, fermierii timişeni au semnalat probleme neaşteptat de mari cu acest dăunător.
Acum, culturile sunt puse în pericol de viermele vestic al rădăcinilor de porumb.

Adult de Diabrotica virgifera virgifera

Răspândire rapidă şi rezistenţă crescută la pesticide
Diabrotica provine din America Centrală sau de Sud. În SUA a fost semnalată după al Doilea Război Mondial (deşi insecta era prezentă de mai mult timp). În Europa a ajuns prima oară în 1992, în fosta Iugoslavie, într-un câmp de porumb din apropierea aeroportului internaţional din Belgrad. De acolo insecta s-a extins rapid, fiind semnalată în ţările din fosta Iugoslavie, în partea de nord-vest a Bulgariei, în Ungaria, Slovacia, sudul Poloniei, jumătatea estică a Cehiei şi a Austriei, în nordul Italiei, Elveţia şi în estul Franţei şi la graniţa dintre Franţa şi Germania. În România, insecta a fost semnalată pentru prima oară în anul 1996 în judeţul Arad. De atunci s-a răspândit spre estul ţării.
Care sunt „atuurile” acestei specii? De ce ocupă areale noi într-un timp aşa de scurt? În primul rând, adulţii au o capacitate mare de zbor, arealul acestei specii se extine în medie cu 20-25 de kilometri anual. De asemenea, insecta are o capacitate foarte mare de înmulţire, o femelă poate să depună între 400 şi 1000 de ouă (limita maximă este de 1087) în primii 15-20 cm ai solului (uneori la 35 cm adâncime). Dar cel mai important şi mai ales îngrijorător pentru fermieri este faptul că aceste insecte pot dezvolta rezistenţă la pesticide (la fel ca şi gândacul de Colorado).

Larvele retează planta de la rădăcină
În câmp, cei mai vizibili sunt adulţii acestei specii, care apar de obicei în perioada iunie - octombrie (în iulie se înregistrează apariţia în masă, perioadă care coincide cu înfloritul porumbului). Adulţii sunt deosebit de activi după 2-3 ore de la răsăritul soarelui şi cu 2-3 ore înainte de apus. Adulţii care apar în câmp înainte de înflorirea porumbului se hrănesc cu frunze. Simptomele atacului sunt asemănătoare cu cele produse de gândacul bălos al ovăzului (Oulema melanopa) - dungi sub formă de rosături albicioase. Spre deosebire de gândacul bălos, dungile produse de adulţii de Diabrotica sunt mai late şi mai lungi, iar atacul apare mai târziu, de obicei în cursul lunii iulie. După înflorit, adulţii se hrănesc cu mătasea, iar mai târziu cu boabele în formare.
Dar nu adulţii sunt cei mai păgubitori pentru recoltă. Cel mai periculos este atacul larvelor. Acestea se hrănesc cu rădăcinile plantelor de porumb, cele mai mari pagube înregistrându-se la atacul larvelor aflate în ultimul stadiu de dezvoltare. Ca urmare a distrugerii ţesuturilor radiculare, are loc reducerea absorbţiei apei şi a substanţelor nutritive de către planta de porumb, intervenind stresul hidric şi nutritiv accentuat. Când mai mult de 50% din sistemul radicular este vătămat de către larve, plantele de porumb pot fi dislocate cu uşurinţă în cazul furtunilor puternice. Plantele căzute îşi pot reveni parţial, prin regenerarea sistemului radicular, dar tulpinile rămân încovoiate, în formă de „gât de gâscă”. Acesta este şi cel mai caracteristic simptom în urma atacului de Diabrotica virgifera virgifera.

Examinarea atentă şi periodică a lanului de porumb
Combaterea chimică rămâne cea mai importantă măsură de limitare a pagubelor produse, precum şi de a ţine sub control rezerva biologică. În luna iulie, înainte de apariţia mătăsii şi până când aceasta devine brună, trebuie efectuate sondaje în lanurile de porumb pentru aprecierea densităţii adulţilor. Se examinează cinci plante din cinci zone diferite. Dacă nu s-a găsit nici un adult sau nu s-au observat daune făcute de acesta, sondajul se repetă după trei zile. Pragul economic de dăunare (PED) la depăşirea căruia se recomandă efectuarea unui tratament în vegetaţie este cuprins între 5 şi 10 adulţi/plantă (în funcţie de linia sau de hibridul de porumb cultivat). Tratamentele se efectuează când polenul paniculului începe să se scuture şi se înregistrează atac la mătase (rămâne mai puţin de 1,5 cm de mătase). În practica agricolă, combaterea adulţilor nu se face an de an. Problema trebuie tratată cu seriozitate, de aceea sondajele în lanul de porumb, în zonele în care dăunătorul este prezent, ar trebui făcute cu conştinciozitate.

Text şi foto: Emil GEORGESCU
INCDA Fundulea

 


ÎN SUA, DIABROTICA PRODUCE PAGUBE ANUALE DE UN MILIARD DE DOLARI
La Congresul Internaţional de Entomologie, desfăşurat în septembrie anul trecut la Orlando (Florida), Diabrotica virgifera virgifera a fost menţionată în multe comunicări ştiinţifice. Pagubele anuale produse în SUA se ridică la aproximativ un miliard de dolari, în ciuda faptului că în această ţară culturile de porumb modificate genetic, rezistent la atacul larvelor acestui dăunător, ocupă suprafeţe însemnate iar în cazul culturilor clasice, se practică tratamentul generalizat al seminţelor şi tratamente la sol sau în vegetaţie.
În ultimii 15 ani, în SUA s-au lansat mai mulţi hibrizi de porumb modificat genetic pentru managementul rezistenţei la acest dăunător. Cu toate acestea, s-au înmulţit fenomenele rezistenţei larvelor la toxinele din porumbul modificat genetic, cu consecinţe nefaste asupra producţiei de porumb.
Experţii entomologi au sugerat aplicarea în complex a tuturor metodelor de prevenire şi combatere a Diabrotica, una dintre cele mai importante fiind rotaţia culturilor: porumbul să revină pe acelaşi loc cel puţin după trei ani (în SUA se practică, în mod frecvent, rotaţia de doi ani porumb - soia, mai ales în zona numită „Corn belt”).

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 980 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?