Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PORUMBUL - sub AMENINŢAREA continuă a DĂUNĂTORILOR!

Publicat: 06 iulie 2017 - 17:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când ne gândim la vestul ţării, avem în minte doi dăunători mai periculoşi ai porumbului: sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) - cunoscut în toată ţara, şi al doilea „musafir nepoftit”, sosit de două decenii în ţară, Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al rădăcinilor de porumb). Insecta este din aceeaşi familie cu gândacul de Colorado (Fam. Chrysomelidae). 

Răspândire rapidă şi rezistenţă crescută la pesticide
Diabrotica provine din America Centrală sau de Sud. (…) În România, insecta a fost semnalată pentru prima oară în anul 1996 în judeţul Arad. De atunci s-a răspândit spre estul ţării.

diabrotica-01_b

Care sunt „atuurile” acestei specii? De ce ocupă areale noi într-un timp aşa de scurt?

În primul rând, adulţii au o capacitate mare de zbor, arealul acestei specii se extine în medie cu 20-25 de kilometri anual. De asemenea, insecta are o capacitate foarte mare de înmulţire, o femelă poate să depună între 400 şi 1000 de ouă (limita maximă este de 1087) în primii 15-20 cm ai solului (uneori la 35 cm adâncime). Dar cel mai important şi mai ales îngrijorător pentru fermieri este faptul că aceste insecte pot dezvolta rezistenţă la pesticide (la fel ca şi gândacul de Colorado).

pagube-diabrotica_b

Larvele retează planta de la rădăcină
În câmp, cei mai vizibili sunt adulţii acestei specii, care apar de obicei în perioada iunie - octombrie (în iulie se înregistrează apariţia în masă, perioadă care coincide cu înfloritul porumbului). Adulţii sunt deosebit de activi după 2-3 ore de la răsăritul soarelui şi cu 2-3 ore înainte de apus. Adulţii care apar în câmp înainte de înflorirea porumbului se hrănesc cu frunze. Simptomele atacului sunt asemănătoare cu cele produse de gândacul bălos al ovăzului (Oulema melanopa) - dungi sub formă de rosături albicioase. Spre deosebire de gândacul bălos, dungile produse de adulţii de Diabrotica sunt mai late şi mai lungi, iar atacul apare mai târziu, de obicei în cursul lunii iulie. După înflorit, adulţii se hrănesc cu mătasea, iar mai târziu cu boabele în formare.
Dar nu adulţii sunt cei mai păgubitori pentru recoltă. Cel mai periculos este atacul larvelor. Acestea se hrănesc cu rădăcinile plantelor de porumb, cele mai mari pagube înregistrându-se la atacul larvelor aflate în ultimul stadiu de dezvoltare. (…)

Cum să faceţi examinarea atentă şi periodică a lanului de porumb, dar şi ce metode de combatere există, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 2254 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?