Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul şi floarea soarelui, sub soarele verii

Publicat: 25 iulie 2011 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de primăvară intră într-o perioadă de acalmie în ceea ce priveşte lucrările agricole, însă acest răstimp este foarte important pentru soarta viitoarelor producţii

Click pe poza pentru galerie!

În timp ce supraveghează dezvoltarea culturilor, sub soarele verii, fermierii continuă să-şi facă socotelile de rentabilitate. În 2011, costurile de producţie per hectar sunt mai mari cu circa 10-20 la sută, în funcţie de mai mulţi factori. Pe de altă parte însă, din piaţă vin semnale că şi preţurile vor fi mai mari faţă de anul trecut.

 

Costuri mai mari

„Costurile au crescut cu circa 10-15 la sută. Per total, depăşim 2.000 de lei pentru hectarul de porumb. Sperăm însă că vom avem preţuri bune, peste cele de anul trecut
George Soare

În opinia lui George Soare, director Agricover, în momentul de faţă, culturile de porumb şi floarea soarelui se prezintă într-o stare de vegetaţie bună, corespunzătoare acestei perioade.

„Pot să vă spun că, la momentul actual, atât porumbul, cât şi floarea soarelui arată bine, neexistând deviaţii de la normal. La floarea soarelui deja a apărut butonul floral, începând fenomenul de înflorire. De asemenea, ultimele inspecţii în câmp scot în evidenţă o cultură de porumb bună”, susţine George Soare, director Agricover.

Spre deosebire de alţi fermieri din zonă, care sunt îngrijoraţi cu privire la evoluţia condiţiilor meteo, George Soare declară că în exploataţiile Agricover administrate de el, situaţia este sub control. „Noi nu avem probleme cu apa.

La noi a plouat chiar şi aseară, dar şi zilele trecute, deci există apă suficientă în sol. Desigur, o să mai avem nevoie de apă pe când va începe să se formeze bobul. Deocamdată, repet, suntem liniştiţi şi din acest punct de vedere”, declară George Soare.

În ceea ce priveşte evoluţia costurilor de producţie, reprezentantul Agricover afirmă că, faţă de anul trecut, asistăm la o creştere cu circa 10-15 la sută. „Putem să facem un mic calcul. De exemplu, la materialele directe avem circa 1.200-1.300 de lei pe hectar, la porumb şi floare. Aici mai adăugăm, desigur, salariile, amortismentele etc., şi ajungem la peste 2.000 de lei hectarul”, explică directorul Agricover.

Pe de altă parte, George Soare ne mărturiseşte că Agricover şi-a efectuat o parte din achiziţii încă de anul trecut, deci asta conduce la o scădere a cheltuielilor. „Cel mai mult au crescut preţurile la îngrăşăminte şi motorină. Numai că noi am cumpărat anul trecut îngrăşămintele, de exemplu, cu 800 de lei tona”, declară George Soare.

Agricover deţine în exploatare 172 hectare cu floarea soarelui, 313 hectare cu porumb, în comuna Căldăraru, judeţul Argeş.

 

O singură dorinţă: apă pentru culturi

„Dacă ar ploua, noi am fi cei mai fericiţi fermieri. Dacă însă nu va ploua, posibil să avem mari pierderi. Vedeţi ce înseamnă să nu ai sisteme de irigat?
Marcel Corbu

Marcel Corbu, administrator Lemagro SRL, Negru Vodă, judeţul Constanţa, spune că, în momentul de faţă, starea de vegetaţie a porumbului şi a florii soarelui este corespunzătoare. „Pot să afirm că acum porumbul arată bine, are talie, a avut o evoluţie bună, iar floarea soarelui arată excepţional. Chiar m-am mirat că de mulţi ani n-am mai avut o floare aşa de frumoasă”, susţine Marcel Corbu.

Pe de altă parte însă, Marcel Corbu nu-şi poate ascunde temerea cu privire la posibila evoluţie a condiţiilor meteorologice în ceea ce priveşte precipitaţiile. El îşi exprimă îngrijorarea faţă de viitorul stării hidrice a porumbului şi a florii soarelui, ţinând cont mai ales de specificul zonei. „Problema mare la noi rămâne apa.

Atât la porumb, cât şi la floarea soarelui, pentru a se dezvolta bine în continuare, avem mare nevoie de apă. Cu încă circa 20-25 de litri de apă pe metru pătrat am fi fericiţi. Dacă însă nu va ploua, atunci nu ştiu cum va fi...”, declară Marcel Corbu.

SC Lemagro are în exploatare 120 hectare cu porumb şi 430 hectare cu floarea soarelui.

 

Rezultatele, după capriciile meteo


„Cu certitudine piaţa mondială a produselor agricole va evolua pozitiv sub semnul unei cereri crescute, ca urmare a nevoilor sporite de hrană pentru populaţia în creştere
Lucian Buzdugan

Lucian Buzdugan, director general SC TCE 3 Brazi Brăila, susţine că anul acesta a fost unul deosebit de capricios, lucru care va influenţa calitatea şi cantitatea recoltelor culturilor înfiinţate în primăvară.

„Cât priveşte comportarea culturilor înfiinţate în primăvară - floarea soarelui, soia, porumb - ne-am confruntat cu unele fenomene meteo extreme, când secetă, care s-a combătut parţial prin irigaţie, când ploi torenţiale cu debite exagerate însoţite de furtună şi grindină, când a trebuit să combatem efectul secetei cu udări, lucrări mecanice, şi chiar cu unele reînsămânţări.

În prezent, starea culturilor este promiţătoare, soia însă, cu toate erbicidările făcute, 6-7 la număr, nu este curăţată de buruieni şi este sub semnul întrebării dacă o vom mai cultiva în 2012 din sămânţă convenţională”, susţine Lucian Buzdugan.

Legat de evoluţia preţurilor la cereale, directorul SC TCE 3 Brazi Brăila consideră că acestea nu pot merge decât în sus: „Anual, în condiţii normale, creşterea cererii de cereale este de 50 milioane de tone.

Cum însă în anul 2010 pe plan mondial s-au produs mai puţine cereale decât cele prognozate, cu un deficit de 150-170 milioane de tone, rezultă că în 2011 ar fi necesar un plus de producţie de circa 200-220 milioane tone de cereale pentru a se intra în normalitate, ceea ce este puţin probabil să se întâmple”.

SC TCE 3 Brazi Brăila lucrează 66.000 de hectare din care 7.831 hectare sunt cultivate cu porumb şi 7.361 cu floarea soarelui.

 

Calendarul lucrărilor la porumb şi floarea soarelui

Nina Gheorghiţă, Director marketing-dezvoltare Caussade Semences România SRL spune că: „În perioada cuprinsă între mijlocul lunii iulie şi începutul lunii august, culturile de porumb şi de floarea-soarelui sunt în ultima parte a ciclului de vegetaţie, deci nu mai putem discuta de lucrări de îngrijire care pot fi puse în practică - poate cu excepţia lucrării de irigare la porumb cultură dublă, însă trebuie să avem în vedere câteva aspecte tehnice, pentru următorul ciclu de vegetaţie”.

Cum rotim floarea soarelui?

Porumbul, din punctul meu de vedere, nu este o cultură pretenţioasă, ca şi lucrări de îngrijire. Singura perioadă în care trebuie să-i acordăm o atenţie deosebită o reprezintă primele săptămâni ale ciclului vegetativ când, din cauza numărului mic de plante la metru pătrat, buruienilor le rămâne suficient spaţiu de dezvoltare.

Floarea soarelui este o cultură mai pretenţioasă ca şi tehnologie, pornind numai de la faptul că, în cadrul rotaţiei culturilor, aceasta ar trebui să revină pe aceeaşi suprafaţă doar după 4-6 ani. Desigur, atunci când a fost stabilită această perioadă, nu existau soluţiile tehnologice pe care le avem astăzi la îndemână.

Însă luând în considerare bolile specifice, floarea soarelui nu ar trebui să revină pe aceeaşi solă mai devreme de 3-4 ani, în funcţie de zona în care ne aflăm sau de gradul de infestare a solului cu agenţi patogeni sau Orobanche sp., una dintre cele mai păgubitoare buruieni parazite.

De asemenea, floarea soarelui nu trebuie să urmeze în succesiune după soia sau rapiţă din cauza propagării putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum); totodată, trebuie evitate cânepa şi tutunul, ca plante premergătoare, din cauza atacului de lupoaie şi cartoful sau inul, din cauza putregaiului cenuşiu (Botrytis cinerea).

Nina Gheorghiţă
Director marketing-dezvoltare
Caussade Semences România SRL

Vizualizat: 1272 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?