Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul şi arşiţa verii

Publicat: 07 mai 2017 - 12:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

- genetică adaptată semănatului timpuriu 

Schimbările climatice reprezintă un proces cu o evoluţie mai mult sau mai puţin previzibilă, cu etape care, în mare, sunt prognozabile, dar la care în ultimii ani, foarte îngrijorător a devenit ritmul accelerat în care se manifestă. Eforturile tuturor trebuie concentrate în temperarea ritmului de evoluţie a acestor schimbări, în adaptarea noastră la noile condiţii şi în combaterea efectelor lor.

Porumb

Agricultorii au la îndemână oportunităţi de natură organizatorică, tehnologică şi biologică şi trebuie să se folosească de ele în mod inteligent, printr-un complex de măsuri şi activităţi curajoase şi inovative, pentru a reuşi adaptarea la noile realităţi. Organizarea activităţii în ferme în aşa fel încât fluxul tehnologic să se armonizeze cu condiţiile climatice, alegerea celei mai potrivite variante tehnologice şi, nu în ultimul rând, alegerea corectă a soiului/hibridului cel mai bine adaptat sunt măsuri care pot asigura rezultate foarte bune în condiţii climatice care nu se pot controla, dar ale căror efecte se pot preveni şi atenua.

Protejaţi porumbul împotriva caniculei încă din faza de semănat!
În vară, apariţia perioadelor caniculare din ce în ce mai devreme are un efect nefavorabil asupra fecundării, ştiută fiind sensibilitatea polenului plantelor de porumb la temperaturile ridicate. Perioadele în care canicula se instalează în mai mult de trei-cinci zile consecutive sunt din ce în ce mai multe şi mai lungi, producând efectul de arşiţă, care se manifestă prin uscarea aparatului foliar, chiar şi în codiţiile unei suficiente aprovizionări cu apă a solului.
Semănatul timpuriu, în ordinea maturităţii hibrizilor, este una din verigile tehnologice aflate la îndemâna fermierilor în încercarea de a conduce perioada de fecundaţie înaintea sau după perioada excesiv caniculară. Pentru semănatul timpuriu, este nevoie de un material biologic foarte bine adaptat şi de o intervenţie tehnologică adecvată pentru pregătirea timpurie şi în bune condiţii a patului germinativ, pentru asigurarea conservării apei în sol, dar şi încălzirea cât mai rapidă a acestuia.

Semănat la o temperatură a solului de 6oC?
De obicei, referinţele pe care le fac producătorii de seminţe privitor la adaptabilitatea hibrizilor proprii la semănatul timpuriu sunt generale şi nu se bazează pe determinări concrete. KWS Seminţe pune la dispoziţia fermierilor recomandări rezultate din teste riguroase privind comportamentul hibrizilor săi de porumb la semănatul timpuriu. Aceste teste au debutat în urmă cu şase ani la Staţiunea de Cercetare pentru Creşterea Bovinelor Târgu Mureş şi au ca scop studiul comportamentului hibrizilor de porumb KWS la semănatul în diferite epoci de semănat, începând cu momentul în care, în sol, avem temperatura de 6oC. În cei 6 ani de testare, la nici unul din hibrizii pe care KWS Seminţe îi comercializează în România nu au fost înregistrate pierderi de plante cauzate de semănatul la 6oC în sol. Au apărut diferenţieri în creşterea sau diminuarea producţiilor în funcţie de semănatul la momente diferite, iar aceste diferenţieri sunt prezente în recomandările noastre. KWS Seminţe nu a recomandat semănatul porumbului de la 6oC în sol sau la temperaturi mai joase de atât, pentru că nu vrea să incite la asumarea de riscuri, dar face, cu deplină responsabilitate, recomandări privind comportamentul hibrizilor săi în cazul semănatului la date diferite.

Factori biologici şi tehnologici cu influenţă asupra comportamentului geneticii
Comportamentul diferit al hibrizilor de porumb la semănatul timpuriu, în ceea ce priveşte fecundarea, este determinat nu doar de condiţiile climatice, ci şi de o serie de factori biologici, cum ar fi protandria sau protogenia, tipul şi viabilitatea polenului, mărimea perioadei de coincidenţă la înflorit, dar şi de factori tehnologici precum data semănatului, managementul apei, managementul buruienilor şi fertilizarea. De aceea, în alegerea sa, fermierul trebuie să se bazeze pe informaţii cât mai cuprinzătoare privind comportamentul hibridului.
Pentru optimizarea producţiei, nici materialul biologic ales şi nici una dintre măsurile organizatorice sau tehnologice tratate singular nu vor avea succes, pentru că nici o măsură organizatorică sau tehnologică nu poate suplini comportamentul genetic al unui cultivar, aşa cum nici cel mai permisiv soi sau hibrid nu performează în afara unei tehnologii de cultură adaptată şi aplicată optim. Nimeni nu se aşteaptă ca amelioratorii să dea, vreodată, o plantă care să trăiască şi să producă fără a consuma apă, fertilizanţi şi să performeze în orice regim temic. Adaptarea paletei de hibrizi cultivaţi la condiţiile concrete, sistema de maşini potrivită tehnologiei de cultură aleasă, o organizare care să permită executarea la momentul optim a lucrărilor şi, nu în ultimul rând, o pregătire agronomică temeinică şi flexibilă, mereu perfecţionată, sunt cheile succesului fermierului român în efortul său de a diminua efectele schimbărilor climatice.


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?