Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PORUMBUL ÎN 2014

Publicat: 16 noiembrie 2014 - 15:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recoltă mănoasă, preţ păgubos!

Click pe poza pentru galerie!

Porumbul a dat roade bogate anul acesta. Ploile din timpul verii au fost de bun augur pentru fermierii care au mizat pe prăşitoare. Preţul este însă prea mic, iar profitul rămâne, şi de data asta, în buzunarul comercianţilor!

 

ALBA

„Tehnologia îşi spune cuvântul în producţie...”

... spune Nicu Opriţa, fermier din Sebeş, judeţul Alba, care a înţeles că şi în agricultură, ca în orice domeniu, fără investiţie nu există profit. Producţiile obţinute vorbesc de la sine. „Recoltarea la floarea soarelui am încheiat-o de mai bine de o lună, am avut 100 ha şi am obţinut 3.200 kg/ha în medie. La porumb sunt pe finalizare, aş mai avea nevoie de trei zile bune ca să termin, dar au venit ploile şi am sistat lucrările; pe 100 ha am recoltat în medie 9 t/ha. Sunt producţii destul de bune, dar am avut şi o cheltuială mai mare la hectar faţă de anul trecut, aportul de îngrăşăminte a fost mai mare; am semănat hibrizi verificaţi ani de zile şi lucrările au fost făcute cu utilaje bune. În cocluzie, am aplicat corect tehnologia, care, până la urmă, îşi spune cuvântul în producţie. Şi, ne-a ajutat şi clima, de ce să nu recunoaştem, au fost ploi la timp”, ne-a spus Nicu Opriţa. 

 

BOTOŞANI

Zăpada a prins porumbul pe câmp

În nord-estul ţării, iarna a dat deja primele semne de instalare. Mare parte din recolta de porumb era încă pe câmp, atunci când primii fulgi s-au grăbit să cadă peste ogoare. „Totul este semănat, grâul şi rapiţa au răsărit, dar problema este că porumbul încă nu este recoltat. A venit zăpada şi la noi în zonă cred că nici 10% din total nu este recoltat. Sperăm ca de săptămâna viitoare să se îndrepte vremea şi să terminăm şi noi”, ne-a spus Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani. Acesta a precizat că „ploile şi ninsoarea din ultimele zile vor afecta recolta din punct de vedere al calităţii, pentru că de acum nu ne mai aşteptăm la căldură, temperaturi prea mari, ca să se poată usca bine, şi asta înseamnă costuri în plus cu uscarea”, a precizat agricultorul. 

 

Preţul a coborât până la 0,30 lei/kg

Doru Andrici consideră că deşi producţia este una bună, preţul este prea mic pentru a se gândi la câştiguri. „Păcat că preţul este dezarmant de mic; în jur de 94 -95 euro/tonă la start, şi dacă scazi transportul, uscatul şi depozitarea, ajungi la vreo 0,30 lei/kg, un preţ foarte mic. Nu cred că vor creşte prea mult preţurile în ianuarie -  februarie, din ce se vede pe burse şi la cei care fac contracte cu livrări la termen prin februarie - martie, aşa că depozitarea nu mai e o afacere. Dar ne-am obişnuit: rolul fermierului este să producă mult şi bun, iar al comerciantului să facă speculaţii şi să câştige”, explică fermierul din Botoşani.

 

OLT

Excesul de umiditate a redus recolta

Ilie Popescu, preşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli Olt, ne-a spus că în zona sa de activitate lucrările de recoltare sunt la final. Producţiile ar fi putut fi foarte bune, dar ploile au venit într-un moment nepotrivit. „Am terminat recoltările la porumb şi floarea soarelui, am arat şi am semănat culturile de toamnă, suntem în grafic am putea spune. La porumb şi floare producţiile au fost sub aşteptări; ploile ne-au încurcat, iar excesul de umiditate a redus recolta. La porumb am obţinut puţin peste 7 tone/ha, iar la floare, circa 2.500 kg/ha”, ne-a declarat Ilie Popescu. 

În toamna acestui an, fermierul a semănat grâu pe 1.300 ha şi rapiţă pe 560 ha. „Până acum, culturile se prezintă foarte bine, începutul este promiţător. Am făcut toate tratamentele, acum nu mai e cazul să intervenim, aşteptăm zăpada”, adaugă Ilie Popescu. 

 

 

 

 

 

SONDAJ AGROINFO 

Rentabilitatea culturii de porumb

Pe data de 14 octombrie a.c., am lansat sondajul AgroInfo referitor la producţia de porumb obţinută anul acesta. Astfel, am invitat fermierii să-şi spună părerea despre campania de recoltare, despre preţuri şi producţii, răspunzând la întrebarea “Cum a fost producţia de porumb obţinută în acest an?”

Din cei 133 de respondenţi, 35,34% au obţinut o producţie mai mare decât în 2013; 10,53% au recoltat mai puţin grâu decât anul trecut, peste 6% au avut o producţie similară cu cea din anul anterior, iar 42,86% dintre fermierii care au răspuns provocării noastre susţin că recolta lor nu a acoperit costurile de producţie. „Deşi am o producţie de 10 tone/ha, nu îmi acoperă cheltuielile”, a comentat Nagy Iuhasz Mihai, unul dintre respondenţi. 

 

Vizualizat: 745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?