Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PORUMBUL ALB are UN PREŢ de 3 ori mai MARE!

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este o adevărată provocare ca în orice afacere sau iniţiativă să găseşti acea nişă care să îţi dea şansa de a ieşi din rândul mulţimii.

Acest lucru se aplică şi în domeniul agriculturii, iar Marian Coneac este un exemplu de urmat în rândul producătorilor de cereale.

Prin cultivarea de porumb alb, cu proprietăţi nutriţionale net superioare celui galben, Marian Coneac a reuşit să pătrundă fără probleme pe o piaţă concurenţială şi să obţină un preţ cel puţin de trei ori mai mare decât cel pe care reuşesc să îl încaseze de obicei fermierii români pentru porumbul convenţional.
Marian Coneac este director tehnic la Promat Comimpex Tăşnad, societate care exploatează în prezent o suprafaţă de 6.200 de hectare, în judeţul Satu Mare, şi - după părerea mea - este unul dintre marii specialişti ai agriculturii româneşti. Bun interlocutor, mereu pregătit să-ţi dea răspunsul pe care îl aştepţi, acesta este întâi de toate un om al faptelor. Şi dacă e să vorbim despre asta, trebuie spus că 2017 a fost un an cu provocări, dar şi cu mari reuşite pentru echipa de la Promat.

Foto-3.1_b

Producţie destinată pieţei americane

„Pentru noi, porumbul a fost profitabil în 2017, indiferent de diversitatea zonelor. Am avut ceva mai mult de 2.000 de hectare cultivate cu porumb şi o producţie medie la hectar de peste 7,5 tone în cazul porumbului normal şi de aproape 9 tone la porumbul alb. Suntem printre puţinii producători din România care cultivă porumb alb. Am avut aproximativ 400 de hectare însămânţate. Îl cultivăm pentru producţia de făină din care se obţin apoi paste fără gluten, pentru piaţa americană”, ne-a explicat Marian Coneac.
Întreaga producţie obţinută este procesată în România, după care este exportată în Statele Unite sub formă de făină. Preţul de valorificare a porumbului alb este cam de trei ori peste cel al porumbului convenţional. „De patru ani am introdus în cultură porumbul alb, iniţial mai mult pentru a tatona piaţa, dar şi pentru a vedea dacă se pretează în zona noastră. Discutăm despre grupe FAO de peste 500, care comportă anumite riscuri, ţinând cont de faptul că este o suprafaţă neirigată. Din fericire pentru noi, în ultimii trei ani cantitatea de precipitaţii a fost satisfăcătoare”, susţine inginerul agronom. Hibrizii pe care îi cultivă sunt din portofoliul Maïsadour. Compoziţia chimică a porumbului alb este mult diferită de cea a porumbului convenţional. Porumbul alb este mai bogat în amidon şi în aminoacizi esenţiali, iar făina procesată din acest porumb este folosită ca ingredient în toate preparatele fără gluten din reţeaua de magazine Walmart din SUA.

porumb alb_b

Un articol semnat de LIVIU GORDEA

 Mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma, editia 1-14 februarie 2018

Vizualizat: 1857 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?