Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumb semănat în pătrat

Publicat: 30 iulie 2019 - 10:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Insula Mare a Brăilei, inovaţia este ingredientul esenţial pentru asigurarea succesului şi a performanţei în agricultură. Avea dreptate Lucian Buzdugan când afirma că în incinta îndiguită există acea cultură a inovaţiei. Ei bine, în acest sezon se testează o nouă tehnologie de însămânţare a hibrizilor de porumb care, potrivit opiniei unanime a specialiştilor insulari, în urma rezultatelor încurajatoare, va fi extinsă. Este vorba despre semănatul în pătrat.

„În România se seamănă la 70 cm între rânduri, dar numai 30% din apa unei ploi e folosită de plantă. La fel se întâmplă şi cu îngrăşământul. La semănatul în pătrat fiecare plantă utilizează independent absolut tot nutrientul oferit. Apoi, acoperind mai bine terenul, nu va mai fi atât de mare procesul de evapotranspiraţie”, a explicat Ionuţ Vicliuc, inginerul şef al fermei Gemenele unde sunt în testare 100 ha: 50 ha cu porumbul semănat în pătrat, cu latura de 37,5 cm, la o densitate de 72.000 de boabe răsărite, iar restul cu porumb la 50 cm distanţă între rânduri şi la aceeaşi densitate. „Am semănat 72.000 de plante/ha pentru că nu am putut să apropiem semănătoarea mai mult. Ştim că în străinătate se lucrează la nişte hibrizi care suportă densităţi mai mari. Avem şi 10 ha semănate cu 77.000 plante/ha la hectar, chiar dacă nu s-a format pătratul perfect”, a adăugat specialistul.

Porumb semănat în pătratClick pe poza pentru galerie!

O tehnologie completă şi complexă


Tehnologia aplicată este una atent elaborată. Astfel, cultura premergătoare a fost grâul. După eliberarea terenului s-a intrat cu Jokerul - cultivatorul de mirişte, care a încorporat resturile vegetale la o adâncime de 8-10 cm. Cu semănătoarea Horsch Maestro 12 RV s-a încorporat sămânţa hibridă P1547 (FAO 600) produsă de compania Corteva. Pentru fertilizare s-au utilizat îngrăşăminte chimice complexe de la compania marocană OPC: azot (167,3 kg/ha), fosfor (70 kg/ha) şi potasiu (35 kg/h), cu aplicare localizată la semănat, odată cu nutriţia de bază şi starter, în ambele cazuri folosind NPK 14.28.14.

Programul de fertilizare a cuprins prima aplicare fazială imediat după semănat, cu UAN, (îngrăşământ lichid obţinut prin amestecarea unei soluţii de azotat de amoniu cu o soluţie de uree la care se adaugă inhibitor de coroziune), administrat cu ajutorul Sprayerului de la John Deere (100 litri/ha). Au urmat alte două aplicări pe vegetaţie în fertirigare, la stadiul de 7-8 frunze (UAN 135 litri/ha) şi în 10-12 frunze (UAN în doză de 80 litri/ha).
În preemergenţă, s-a erbicidat cu Roundup Classic Pro (2 litri/ha) şi s-a efectuat primul tratament pentru combaterea dăunătorilor cu Kaiso Sorbie (0,1 litri/ha) de la Nufarm. Pe vegetaţie au urmat alte două lucrări de erbicidare, în stadiul de 2-3 frunze, cu Lumax 537,5 SE de la Syngenta (3 litri/ha), şi în stadiul de 5-7 frunze cu Principal de la Corteva (0,070 kg/ha).

De asemenea, primul tratament fitosanitar s-a aplicat cu fungicidul Opera (0,75 litri/ha), produs de BASF, urmat de al doilea, pentru controlul dăunătorilor, cu produsul de la Summit Agro - Inazuma (0,15 kg/ha) plus biostimulatorul Terrasorb C (2 litri/ha) de la Aectra.

Ultimul tratament pentru combaterea dăunătorilor s-a realizat cu insecticidul Coragen (0,090 litri/ha) de la compania FMC.

De menţionat că la toate tratamentele fitosanitare s-au aplicat adjuvanţi: Spraygard produs de Nufarm (0,1 litri/ha) şi Trend, precum şi erbicidul Principal de la Corteva.

În tehnologia aplicată nu puteau lipsi udările de aprovizionare. În Insula Mare a Brăilei, în nici un an producţia de porumb nu a scăzut sub 12 tone de boabe pe hectar.

Ionut Mortu_b
UN ECHIPAMENT DE RECOLTARE UNIC ÎN LUME


„Veţi auzi de această tehnologie de semănat în Insulă. Când am trecut de la 70 cm distanţă între rânduri la 50 cm, a crescut producţia cu circa 1,5 tone/ha. Acum, la 37,5 cm vrem să obţinem în plus cel puţin 1.000 kg/ha şi în anii următori vom semăna în pătrat toată suprafaţa cultivată cu porumb. Nu putem trece dintr-odată, pentru că nu avem suficiente echipamente de recoltat!”, a declarat Ionuţ Mortu, directorul tehnic adjunct al Agricost la Ziua Câmpului desfăşurată la sfârşitul lunii mai. Acesta a precizat că pentru noua tehnologie s-a realizat un singur echipament în toată Europa de către firma Geringhoff şi asta la cererea Agricost, pe care îl vor avea în toamnă la recoltat.

 

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 5234 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?