Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Portfolio Farm tinde să devină o academie de câmp

Publicat: 18 august 2017 - 01:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conducerea companiei DuPont Pioneer crede că Portfolio Farm trebuie să evolueze alături de nevoile din ce în ce mai ridicate ale fermierilor. La evenimentul desfăşurat în Furculeşti, judeţul Teleorman, în ferma Băcanu Cosmin & Andreea Company, peste trei sute de fermieri au ţinut să vadă experienţele inedite ale DuPont Pioneer.

 

În câmpul prezentat în ferma Băcanu Cosmin & Andreea Company, principalele direcţii ale experienţelor au urmărit determinarea influenţelor asupra producţiei de porumb din perspectiva epocilor diferite de semănat. Însămânţarea s-a început cu 5 aprilie şi s-a mers din 7 în 7 zile, până pe 26 aprilie. Testele au vizat apoi viteza şi a adâncimea de semănat. De la 5 km/oră, apoi 10 km/oră şi în final 18 km/ oră. Adâncimile de plasare a boabelor au fost de 3, 5, 7 şi 9 cm. O altă importantă experienţă a privit buna folosire a erbicidelor hormonale. Printre cele mai interesante experimente din Portfolio Farm mi s-a părut simularea grindinei, dar şi aşa-numita „Roată a Norocului”, unde s-au semănat manual plante de porumb într-un cerc, din centru spre marginea cercului densităţiile evoluând de la 300.000 plante la 30.000 plante/ha.

Portfolio FarmClick pe poza pentru galerie!

„Cultivă rapiţă fără pierderi!”
Conform afirmaţiilor lui Jean Ionescu - Commercial Unit Manager RO&MD în cadrul DuPont Pioneer, la Furculeşti au participat peste trei sute de fermieri, „ceea ce ne-a bucurat, ţinând cont că fermierii din zonă sunt în plină campanie de recoltat”. La capitolul bucurii, pe lângă oferte tentante pentru seminţele de rapiţă, unde dacă fermierul cumpără peste 20 de saci cu seminţe de rapiţă, din cel puţin doi hibrizi Pioneer, accesează programul „Cultivă rapiţă fără pierderi”. Mai concret, subliniază Jean Ionescu, „dacă fermierii întorc în toamnă, până pe 20 octombrie, rapiţa semănată în epoca optimă din cauza secetei, nu vor mai plăti sămânţa”.

Semănatul timpuriu a securizat producţia de porumb
Valentin Mihai, product manager pentru România, a stat de vorbă pe îndelete cu presa. E adevărat că l-am incitat puţin. Aşa am putut afla argumentele pe baza cărora face recomandările zonale şi mai apoi cele naţionale. De la constatarea că din punct de vedere climatic România a alunecat definitiv în ultimul deceniu spre climatul temperat excesiv, de la acel temperat continental învăţat în şcoală. Aşa se face că semănatul timpuriu nu mai înseamnă finele lunii martie, ci începutul lui aprilie. Iar, anul acesta cel puţin, cine a semănat timpuriu, are cultura de porumb şi floarea la „scuteală”. Adică şi-au securizat o producţie care să le ofere un confort financiar pentru următoarea campanie.
La Furculeşti, cei patru hibrizi reprezentativi pentru zonă (P9911, P9903, P0023 şi P0216) în funcţie de cele patru perioade de semănat, au aplecat balanţa pentru semănatul timpuriu. Aşa se face că ştiuleţii din porumbul semănat pe 5 aprilie sunt deja scăpaţi de orice problemă, promiţând producţii bune spre foarte bune. Cu cât epoca de semănat s-a deplasat spre finele lunii aprilie, cu atât porumbul semănat s-a confruntat cu probleme de rodire (au prins şi temperaturi de aproape 40 grade Celsius la fecundare) sau cu atac de Ostrinia nubilalis - sfredelitorul porumbului. Mai ales a doua generaţie de Ostrinia atacă devastator lanul de porumb. Valentin Matei spune că Ostrinia este „un gândăcel pretenţios şi îi plac tulpinile fragede şi dulci”, iar porumbul semănat timpuriu nu a mai fost atractiv pentru gusturile insectei. Specialiştii de la Crop Protection sugerează folosirea capcanelor cu feromoni contra Ostrinia şi Helicoverpa.

Erbicidarea şi controlul dăunătorilor necesită o anumită stricteţe tehnologică
În Portfolio Farm s-au realizat teste în mai multe faze pentru aplicarea erbicidelor hormonale şi a insecticidelor. De aici s-au putut desprinde câteva recomandări. Erbicidele hormonale se aplică până în faza de patru frunze. Experienţele au mers până la zece frunze, iar rezultatele au arătat probleme de fitotoxicite destul de pregnante, mergând până la infertilitate totală. În experienţe s-a folosit Arigo - un erbicid flexibil, putând fi folosit şi în faze mai mari de 4 frunze (6-8 frunze maxim), dar recomandarea este stadiul de 4 frunze. Combate foarte bine atât dicotilele cât şi monocotilele perene prin cele trei substanţe din componenţa sa (mezotrione, nicosulfuron şi rimsulfuron). Următorul erbicid a fost Principal Plus, care are în componenţă şi dicamba, acesta fiind recomandat a se folosi până la maxim 6 frunze. Iar erbicidul Principal, până la 8 frunze.
De curând, DuPont a omologat insecticidul Coragen, acesta având eficienţă şi în condiţii de temperaturi ridicate (până la 32oC), fiind chiar iubitor de căldură. În plus, eficienţa lui este atât pe ou, cât şi pe fluture şi larvă. Pentru efect maxim, este recomandată o cantitate de apă de 250-300 l/ha, iar la generaţia a doua de Ostrinia este recomandată doza de 175 ml/ha.

Lideri de piaţă la floarea-soarelui şi la porumb
Hibrizii Optimum AQUAmax ocupă aproximativ 70 la sută din vânzările Pioneer, ceea ce indică, spune Valentin Mihai, „orientarea fermierilor spre produsele de top din portofoliul nostru”. Hibridul P9241 (FAO 330) este cel mai tolerant la secetă din portofoliul Pioneer şi este principala recomandare pentru zona Teleorman. Ca o a doua alegere, recomandată de Andrei Ionuţ Ciocoiu, în opinia lui Valentin Mihai „cel mai bun tehnic din zona de sud”, este hibridul P9537 (FAO 350), foarte productiv şi care poate poleniza şi în condiţii de stres termic (până la 37-38oC), iar pentru cei care pot şi operează cu tehnologii înalte, recomandarea este P9900 (FAO 360).
La floarea-soarelui, hibrizii cu tehnologia Express - P64LE25 şi P64LE99 - sunt vârfuri de lance incontestabile pe toată piaţa. De altfel, ei sunt cei mai cultivaţi în România.
Portfolio Farm tinde spre ceva mai mult. DuPont Pioneer vrea să transforme acest concept într-o reală academie a câmpului, de unde atât specialiştii lor, dar şi fermierii să poată culege informaţii importante pentru dezvoltarea afacerilor lor. Asta cu sprijinul tractoarelor şi a combinelor New Holland, comercializate prin AgroConcept, pot fi puse în practică. AgroConcept a expus la Furculeşti o combină CR 9.90 şi un utilaj T 8, de care era legat un combinator Kverneland TLG 600 F. Cu toate aceste utilaje şi inpturi de top, întotdeauna împreună, sunt convins că vor reuşi!

 

 JEAN IONESCU

SPORUL DE PRODUCŢIE NU STĂ ÎN ÎNĂLŢIMEA PLANTEI!
Cât priveşte faptul că anul acesta majoritatea hibrizilor sunt la peste 2,5 m înălţime, Jean Ionescu spune că înălţimea nu aduce sporuri de producţie, ci doar capacitatea hibridului de a dezvolta un al doilea ştiulete. Când această capacitate de a dezvolta şi un al doilea ştiulete trece de 20-30 la sută, atunci hibridul este foarte productiv.

Sotii Bacanu
INVITAŢIE LA RECOLTAT ÎN FERMA LUI COSMIN BĂCANU
„Declaraţiile mele de presă sunt deseori puse la îndoială de către colegii mei fermieri, de aceea invit pe toţi fermierii care vor să vadă cu ochii lor, dar şi presa, să asiste la recoltarea florii-soarelui şi a porumbului în ferma pe care o administrez. Cât priveşte rapiţa şi grâul, pentru cine nu crede în cifrele oferite de mine presei de specialitate, le pun la dispoziţie bonurile de cântar şi suprafaţa declarată la APIA şi nu au decât să împartă”, a ţinut să precizeze gazda Portfolio Farm din Furculeşti. Cosmin Băcanu este un fermier de toată isprava, „unul din cei mai buni fermieri din ţară” cum l-a numit colegul său din conducerea DuPont Pioneer, Valentin Mihai. Reamintesc aici că ferma din Furculeşti a realizat anul acesta aproape 6 t/ha la rapiţă pe 250 ha (cu hibrizii Pioneer - PT234 şi PT225 ), unde a avut şi 77,1 greutate hectolitrică, precum şi peste 8 t/ha la grâu pe 400 ha (cu soiurile româneşti Faur şi PC102, de la Procera).

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 14 (197) din 15-31 august 2017

Vizualizat: 1418 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?