Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Poluarea cu metale grele în Banat, subiect de studiu

Publicat: 03 aprilie 2022 - 17:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Banatul de Sud din Pancevo (Serbia), desfăşoară un proiect de cercetare în vederea determinării prezenţei substanţelor poluante în solurile agricole.

Florin_Crista-01_bProiectul transfrontalier în valoare de peste un milion de euro îşi propune să dezvăluie date importante cu privire la prezenţa metalelor grele în solurile şi apele din zonă. De asemenea, ar putea oferi şi anumite concluzii interesante legate de gradul de uzură al terenurilor agricole. "Marea majoritate a fermierilor, la ora actuală, fac doar analize de sol pentru a afla concentraţia de azot, forfor, potasiu şi valoarea PH-ului. Pe ei îi interesează să îşi facă un plan de fertilizare şi nimic mai mult. Noi, în schimb, am urmărit să aflăm care este gradul de poluare cu metale grele rezultat în urma aplicării de pesticide, erbicide, insecticide şi îngrăşăminte", afirmă Florin Crista, prodecan al Facultăţii de Agricultură, care este totodată şi managerul acestui proiect.

Date utile pentru fermieri

Florin_Crista_b"Pe noi ne interesează ce se întâmplă din punct de vedere agronomic. După cum ştim, la ora actuală, fermierul fertilzează în orb, aşa cum se spune. Adică merge pe o doză standard, ştie că trebuie să aplice 150 kg de azotat de amoniu sau 300 kg de îngrăşăminte complexe. Ori noi tocmai asta ne propunem, pe de o parte să stabilim gradul de poluare cu metale grele, şi pe de altă parte să oferim fermierilor date precise care i-ar putea ajuta poate să reducă încărcătura chimică şi să facă economii importante de bani, în condiţiile actuale în care tona de îngrăşământ a ajuns undeva la 1.000 de euro", explică reprezentantul universităţii timişorene.

Probele de sol şi apă au fost prelevate doar din judeţul Timiş, pe parcursul a 15 luni, iar rezultatele cercetării vor fi publicate într-un ghid care va include şi informaţiile partenerilor din Serbia, care au făcut determinări ce ţin de pesticide. Mai multe despre acest proiect veţi putea citi în revista Ferma!

USAMVBT-proiect-metale-grele_b

Vizualizat: 553 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?