Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Poliţia Fitosanitară în acţiune! Ce verifică în ferme?

Publicat: 23 aprilie 2020 - 14:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai puţin vizibilă şi, deci, mai puţin cunoscută, Poliţia Fitosanitară acţionează în fiecare judeţ, unde controlează atât furnizorii de produse fitosanitare, cât şi utilizatorii acestora, adică pe fermieri.

 

O dovedeşte cu prisosinţă şi raportul înaintat de Oficiul Judeţean Buzău Prefecturii judeţului, anul trecut.

Precizez mai întâi că Poliţia Fitosanitară a fost înfiinţată în anul 2015, în baza Ordinului de ministru nr. 1898, şi este alcătuită din personalul specializat al Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF), împuternicit să efectueze controale, să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni conform legislaţiei în vigoare.

PesticideClick pe poza pentru galerie!

Cine sunt poliţiştii fitosanitari?

Totodată, personalul împuternicit din cadrul Laboratorului naţional fitosanitar şi Direcţiei fitosanitare, cu excepţia oficiilor fitosanitare judeţene, exercită atribuţii de Poliţie Fitosanitară pe întreg teritoriul României, iar personalul din cadrul oficiilor fitosanitare judeţene exercită atribuţii de Poliţie Fitosanitară numai în judeţele, respectiv punctele de trecere a frontierei de stat, după caz, pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea. Obiectivul Poliţiei Fitosanitare îl reprezintă controlul persoanelor fizice sau juridice care desfăşoară activităţi cu produse de protecţie a plantelor, prevenirea şi interzicerea comercializării şi utilizării pe teritoriul României a produselor de protecţie a plantelor (PPP) care se află în afara parametrilor de omologare şi a acelora care prezintă risc pentru sănătatea publică, siguranţa alimentelor şi mediul înconjurător.

Controale efectuate

• Ce anume au controlat fitosanitarii buzoieni în cazul comercianţilor de produse pentru protecţia plantelor?
Printre altele, au verificat dacă spaţiul este adecvat pentru comercializarea şi depozitarea produselor de protecţia plantelor, conform legislaţiei în vigoare (racordarea la sursa de apă, grup sanitar, canalizare sau fosă septică, sursă de curent electric, pardoseală din ciment sau gresie, sisteme pentru asigurarea condiţiilor optime de climatizare, sisteme de prevenire şi stingere a incediilor şi sisteme antiefracţie).
Au mai verificat dacă personalul este atestat prin certificat de atestare profesională pentru activităţi de comercializare a produselor de protecţie a plantelor şi, desigur, dacă aceste produse sunt în ambalaje originale, sigilate, cu etichetă care cuprinde numărul certificatului de omologare, denumirea comercială, substanţa activă, cultura pentru care este omologat, doza/ tonă/ha, instrucţiuni de utilizare, numărul lotului, data de fabricaţie şi termenul de valabilitate, informaţii pe care şi fermierii, la rândul lor, trebuie să le verifice.
• Controlul la utilizatori şi prestatori de servicii cu produse de protecţie a plantelor a constat, printre altele, în: verificarea autorizaţiei de utilizare a produselor din grupele T+ şi T şi a autorizaţiei pentru prestări de servicii cu produse de uz fitosanitar, verificarea documentelor şi a registrelor de evidenţă a tratamentelor, verificarea personalului atestat prin certificat de atestare profesională pentru activităţi de utilizare a produselor de protecţie a plantelor foarte toxice T+ şi toxice T, respectiv a personalului atestat profesional pentru prestări de servicii cu produse de protecţie a plantelor, verificarea măsurilor de igienă pentru operatori (folosirea echipamentelor de protecţie), verificarea condiţiilor tehnice ale echipamentelor de aplicare a produselor de protecţie a plantelor (duze, manometre, rezervoare etc), verificarea staţiilor de tratament la sămânţă, în vederea respectării normelor tehnice şi de protecţie a muncii şi PSI.
În urma controalelor efectuate de către inspectorii din cadrul Oficiului Fitosanitar Buzău la agenţii economici de pe raza judeţului care comercializează, utilizează şi prestează servicii cu produse de protecţia plantelor, s-au aplicat 8 avertismente scrise pentru neconformităţile găsite privind: nerespectarea condiţiilor de comercializare a pesticidelor pe categorii (fungicide, insecticide, erbicide), lipsa registrului de evidenţă a tratamentelor şi neafişarea certificatului de comercializare la sediul unităţii fitofarmaceutice.

Şase obligaţii ale utilizatorilor - fermieri

În anul 2019 a fost inspectat un număr de 157 producători agricoli cu privire la utilizarea produselor de protecţia plantelor şi a modului de implementare a Cerinţelor şi standardelor obligatorii care trebuie respectate de către fermieri (măsura SMR 10 - Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor). Fermierii care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor (PPP) au următoarele obligaţii:
1. Să utilizeze numai produse de protecţia plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza informatică de date PESTEXPERT.
2. Să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare.
3. Să se asigure că produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de către persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de Oficiul Fitosanitar Judeţean din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea,
4. Să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii.
5. Să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protecţie a plantelor în exploataţiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare şi depozitare a produselor de protecţie a plantelor.
6. Să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.

SCAPA_b
CE SCRIEŢI ÎN REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A TRATAMENTELOR?

În registrul în care ţineţi evidenţa produselor de protecţie a plantelor se va specifica:
- denumirea produsului de protecţie a plantelor;
- momentul aplicării;
- doza utilizată;
- zona şi cultura pentru care s-a folosit produsul de protecţie a plantelor.
La cerere, utilizatorii profesionişti pun la dispoziţia inspectorilor fitosanitari informaţiile relevante din evidenţele respective. Nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a prevederilor art. 67 alin.(1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009, privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 8000 lei la 10000 lei, conform Hotărârii 1230 din 12 decembrie 2012, Art. 3 alin. (1), litera i.

UNDE POT FI DUSE AMBALAJELE GOALE?

Conform legii, ambalajele goale sunt restituite comerciantului de unde a fost achiziţionat produsul. Este funcţional SISTEMUL de COLECTARE a AMBALAJELOR de PESTICIDE (SCAPA), o soluţie a Asociaţiei Industriei de Protecţie a Plantelor din România - AIPROM şi a companiilor membre asociaţiei. Această soluţie a apărut din necesitatea de a gestiona deşeurile provenite de la ambalajele produselor de protecţie a plantelor sub sloganul "SCAPA de ambalaje!" În prezent, SCAPA are centre de colectare la nivel naţional, organizate la sediile depozitelor celor mai importanţi distribuitori de PPP, unde preluarea abalajelor se face gratuit. În judeţul Buzău aceste centre se gasec la: S.C. Agrinvest la Mihăilesti, S.C. Agrisan la Verneşti şi S.C. Agro-Est Muntenia la Cioranca. Aici, de două ori pe an, se organizează campanii de colectare. De asemenea, se colectează direct de la sediul oricărei ferme care are mai mult de 30 metri cubi de ambalaje.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 2008 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?