Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PLOŞNIŢELE CEREALELOR, ultima încercare înaintea RECOLTATULUI!

Publicat: 06 iunie 2017 - 09:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTEJAŢI GRÂUL! În scurt timp începe campania de recoltare a grâului, iar fermierii îşi pun din nou speranţele într-o producţie mare şi mai ales la un preţ cât mai corect de valorificare.

Însă la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, cultivatorii de grâu trebuie să treacă de ultimul „hop” entomologic, şi anume să protejeze culturile de atacul ploşniţelor cerealelor (Eurygaster spp. şi Aelia spp.).

plosnita-cerealelor_b

Periculos pentru calitatea grânelor este atacul larvelor acestor dăunători, precum şi atacul adulţilor noii generaţii. În acest an, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în luna martie, adulţii hibernanţi au apărut mult mai timpuriu din locurile de iernare (păduri). (…)

Instabilitatea climatică face imprevizibil atacul ploşniţelor
În cazul în care condiţiile climatice sunt favorabile cerinţelor acestor insecte, şi anume zile calde, însorite, fără precipitaţii, atunci atât incubaţia, cât şi dezvoltarea larvară se desfăşoară într-un ritm mai alert. Din contră, dacă avem parte de ploi (sau furtuni), această perioadă este mai lungă. (…)
Totuşi, chiar dacă ploşniţele sunt ajutate de vreme, pot interveni factori biotici care duc la reducerea numărului de ouă viabile, cum ar fi paraziţii oofagi. Principalii duşmani naturali ai ploşniţelor cerealelor sunt nişte specii de viespi, de talie mică, care fac parte din două familii de himenoptere (Scelionidae şi Encytidae), fiind cel mai mare ajutor al fermierilor.

Pentru a proteja viitoarele recolte de atacul larvelor ploşniţelor cerealelor sau al adulţilor noii generaţii, este necesar să ştim nivelul populaţiei acestor dăunători din solele cu grâu dintr-o fermă sau dintr-o anumită zonă. Prin urmare, trebuie evaluată fiecare solă în parte, prin efectuarea sondajelor pe diagonala parcelei. Acestea trebuie făcute cu atenţie. La cea mai mică atingere, insectele aflate pe plantele de grâu pot cădea pe sol şi există riscul să nu fie înregistrate. (…)

Cum să evaluezi atacul de ploşniţe dar şi cum să alegi momentul oportun pentru tratament, află din revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Vizualizat: 2463 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?