Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PLOILE din ultima perioadă au ÎNTÂRZIAT recoltarea

Publicat: 04 noiembrie 2017 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima lună a toamnei, producătorii agricoli zoresc să încheie lucrările unui an agricol care le-a dat de furcă. Ploile căzute în ultima decadă a lui octombrie au întârziat recoltarea la unele culturi, precum porumb, sfeclă de zahăr, soia, dar și pregătirea producției viitorului sezon agricol.  

Redactorul Ferma Marian Mușat a sunat mai mulți fermieri din diferite zone ale țării pentru a afla dacă mai au de recoltat la porumb și cum stau cu însămânțările de toamnă.

În BOTOȘANI, ploile au tras pe dreapta utilajele!

În ultima decadă a lunii trecute și până la începutul lui noiembrie, cultivatorii botoșăneni au luat o pauză. „Am tras pe dreapta, că terenu-i ud. La însămânțări mai avem front de lucru pentru vreo 20 la sută din suprafața planificată. Încorporăm în sol doar grâu românesc pentru că sunt cele mai bune și mai adaptate soiuri. Sunt producător de sămânță creată la Fundulea. Am și loturi de hibridare pe porumb. Luna trecută am avut un simpozion la Liveni, comuna Manoleasa, la care a venit toată conducerea Institutului de la Fundulea”, ne-a declarat Dumitru Avădănii, vicepreședinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Botoșani. Aici, pe un hectar de teren, cultivatorul a prezentat noii hibrizi de porumb creați la Institut, cu potențial productiv ridicat, toleranți la secetă și la arșiță, rezistenți la boli și la dăunatori, cu însușiri agronomice favorabile, capabili să valorifice eficient substanțele nutritive din sol.

semanat-grau.jpg.2_b

Dumitru Avădănii a semănat până la 1 noiembrie 400 ha cu grâu. A înființat și 200 ha de rapiță, cu hibrizi Bayer. Cultura este frumosă pentru că a prins o ploicică la momentul oportun. Fermierul din Botoșani mai avea de făcut ogoare de toamnă pe 1.200 ha.
Suprafața este mare, deoarece cu două luni în urmă a cumpărat 700 ha de la un danez. „Lucrez cu o formație de pluguri grele și cu opt tractoare performante care dezvoltă o viteză apreciabilă de înaintare. Cred că înainte de sfârșitul lunii voi termina de arat. Terenul este avid după apă. La noi a fost o secetă prelungită, este un deficit foarte mare de apă în sol înregistrat în ultimii doi ani”, a susținut Dumitru Avădănii.

 Mai multe detalii despre cum se descurcă fermierii în celelalte județe aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie).

Un articol semnat de MARIAN MUȘAT.

Vizualizat: 751 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?