Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ploaia picură speranţă

Publicat: 25 decembrie 2017 - 09:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima lună a toamnei, producătorii agricoli zoresc să încheie lucrările unui an agricol care le-a dat de furcă. Ploile căzute în ultima decadă a lui octombrie au întârziat recoltarea la unele culturi, precum porumb, sfeclă de zahăr, soia, dar şi pregătirea producţiei viitorului sezon agricol.

În paralel, agenda de lucrări a campaniei agricole cuprinde: arăturile adânci de toamnă, încorporarea îngrăşămintelor organice sub brazda reavănă şi fertilizarea cu îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor şi de potasiu.

semanat graun117_b

BOTOŞANI
Ploile au tras pe dreapta utilajele!
În ultima decadă a lunii trecute şi până la începutul lui noiembrie, cultivatorii botoşăneni au luat o pauză. „Am tras pe dreapta, că terenu-i ud. La însămânţări mai avem front de lucru pentru vreo 20 la sută din suprafaţa planificată. Încorporăm în sol doar grâu românesc pentru că sunt cele mai bune şi mai adaptate soiuri. Sunt producător de sămânţă creată la Fundulea. Am şi loturi de hibridare pe porumb. Luna trecută am avut un simpozion la Liveni, comuna Manoleasa, la care a venit toată conducerea Institutului de la Fundulea”, ne-a declarat Dumitru Avădănii, vicepreşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani. Aici, pe un hectar de teren, cultivatorul a prezentat noii hibrizi de porumb creaţi la Institut, cu potenţial productiv ridicat, toleranţi la secetă şi la arşiţă, rezistenţi la boli şi la dăunatori, cu însuşiri agronomice favorabile, capabili să valorifice eficient substanţele nutritive din sol.
Dumitru Avădănii a semănat până la 1 noiembrie 400 ha cu grâu. A înfiinţat şi 200 ha de rapiţă, cu hibrizi Bayer. Cultura este frumosă pentru că a prins o ploicică la momentul oportun. Fermierul din Botoşani mai avea de făcut ogoare de toamnă pe 1.200 ha.
Suprafaţa este mare, deoarece cu două luni în urmă a cumpărat 700 ha de la un danez. „Lucrez cu o formaţie de pluguri grele şi cu opt tractoare performante care dezvoltă o viteză apreciabilă de înaintare. Cred că înainte de sfârşitul lunii voi termina de arat. Terenul este avid după apă. La noi a fost o secetă prelungită, este un deficit foarte mare de apă în sol înregistrat în ultimii doi ani”, a susţinut Dumitru Avădănii.

„Vizita de lucru” a mistreţilor în păpuşoi!
Fermierul ne-a precizat că de câţiva ani buni, sălbăticiunile pădurii fac legea în lunca Prutului. În zonă s-au înmulţit mistreţii care vin clandestin, fără... „paşaport şi documente legale” în „vizită de lucru”, din Republica Moldova şi Ucraina. Au fost ani când turmele de porci au distrus până la jumătate din culturile de păpuşoi.

foto-pag10n117_b

TULCEA
A mai rămas de ogorât!
În podişul Babadagului a plouat suficient, peste şase „căldări” per mp. George Cristea, fermier ce lucrează aproape 300 ha în Topolog, comună aşezată în sud-vestul judeţului Tulcea, a suspendat ogorâtul. A semănat 110 ha cu păioase (orz şi grâu) şi vreo 30 ha de rapiţă. Cerealele s-au dezvoltat corespunzător. “Am cultivat Katarina, un soi de grâu nearistat, timpuriu, recomandat pentru zona noastră, a Dobrogei, soi cu calităţi bune de panificaţie şi cu peste 13 % proteină. La orz am folosit Laverda, un soi semitimpuriu şi foarte productiv. Cele două soiuri le-am avut în cultură şi în anii anteriori şi am fost mulţumit în ceea ce priveşte calitatea şi randamentul. Din păcate, mai bine de jumătate din suprafaţa însămânţată de rapiţă va trebui întoarsă la primăvară”, ne-a declarat George Cristea.

Atenţie sporită la fertilizarea culturilor!
Cultivatorul tulcean a susţinut că a fertilizat culturile cu îngrăşăminte chimice complexe NPK 18;46;0 - 250 kg/ha - şi cu 150 kg/ha sulfat de amoniu. „Şi în acest an am folosit îngrăşământul Seed Sprint H5, concomitent cu încorporarea seminţei în brazdă, la toate semănăturile. Doza - 25 kg/ha, aşa cum a recomandat compania furnizoare Chemark Rom. De aceea răsăritul culturilor de toamnă este deosebit de uniform şi puternic, sistemul radicular al tinerelor plante s-a dezvoltat excelent, aştept ca şi vigoarea plantelor în vegetaţie să fie pe măsură!”, speră George Cristea. Au mai rămas nearate câteva parcele ce însumează 70 ha, dar cu trei pluguri trase de tractoare de mare capacitate poate termina lucrarea în prima decadă a lunii.

TIMIŞ
Ploaia, ca o binecuvântare pentru fermieri
Au venit şi ploile mult aşteptate de fermierii timişeni care au resimţit din plin efectele secetei. La sfârşitul lunii octombrie, în comuna Pietroasa, George Chendeş regla plugul pentru a pregăti arătura la viitoarea recoltă de cartof. „Am arat la 25 cm adâncime o solă la poalele dealului împădurit. Apoi voi fertiliza cu mai bine de trei tone de gunoi de grajd. Aur de 21 de carate, nu alta!”, ne-a declarat cu bucurie în glas fermierul timişean.
George Chendeş deţine o fermă mixtă vegetală şi de animale. Se trage din neamul unor vestiţi crescători năsăudeni de ovine. S-a stabilit aici în comuna Pietroasa după ce a lucrat un timp la pădure. Acum deţine 350 de oi. Încă de la sfârşitul lunii trecute a început să pregătească ferma pentru iernat. Undeva la munte, într-un spaţiu special amenajat, a zidit o sobă din teracotă pentru a încălzi cele câteva încăperi. „De curând am achiziţionat câţiva berbecuţi de rasă de la crescătorii de animale de pe Valea Bistriţei. Locul de iernat este bine pregătit pentru perioada sezonului rece, mai ales că se anunţă o iarnă deosebit de grea. A trebuit să reduc efectivele de animale cu vreo 50 de capete în această vară, pentru că am întâmpinat greutăţi cu bolile specifice ale ovinelor. Am făcut tratamentele necesare, chiar a fost nevoie să le şi repet”, a explicat producătorul agricol.
George Chendeş a avut vreo zece hectare cultivate cu porumb în apropiere de oraşul Făget. În total exploatează 30 de hectare de teren cu tot cu păşune. Dar pentru iarnă va trebui să mai cumpere furaje, de teamă că nu va scoate animalele din iarnă. Din vânzarea mieilor şi a laptelui, fermierul a reuşit să se doteze cu încă un tractor necesar pentru lucrările agricole. Bucuria lui este că până acum lupii i-au ocolit turma. Sălbăticiunile au făcut prăpăd în stânele altor ciobani!

VASLUI
Semănăturile, aproape de sfârşit!
Cu toate că au trecut printr-o perioadă de secetă, producătorii agricoli vasluieni au reuşit să se apropie de finalizarea semănăturilor de toamnă la cerealele păioase: orz şi grâu. „În ferma pe care o coordonez mi-am propus să însămânţez 550 hectare, am semănat 470 ha şi mi-au mai rămas 80 de hectare. În primele zile ale acestei luni (noiembrie) sper să termin, bineînţeles dacă mă va lăsa vremea care se anunţă a fi deosebit de ploioasă”, ne-a declarat Ion Nechifor, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Vaslui - zona Huşi.
Fermierul a susţinut că se prelucrează foarte greu terenul, mai mult din disc, de aceea a căutat cât mai mult să evite arătura. Unde nu a avut de ales, e drept, o suprafaţă ceva mai mică, a semănat şi în arătură.

Ultima lucrare - arăturile adânci de toamnă
În parcelele din lunca Prutului, s-a lucrat cu un modul format din şase utilaje agricole. Pe tractoare, la semănat, s-au aflat Constantin Matei şi Vasile Bordea, doi dintre cei mai experimentaţi mecanizatori pe care îi are Ion Nechifor. Sămânţa de grâu, genetică românească, produsă în fermă, a fost aşezată cu mare grijă sub brazdă. „Pe o solă de 50 de hectare, am încercat, pentru prima dată în ultimii ani, un soi austriac, să vedem cum se comportă în condiţiile de climă şi de sol ale zonei noastre”, a precizat fermierul.
Ion Nechifor s-a declarat nemulţumit de cultura de rapiţă. A semănat la sfârşitul lunii august 150 de hectare, dar va întoarce cultura în primăvară. Motivul? Nu a răsărit din lipsa precipitaţiilor!
„La ogoarele de toamnă avem un program de 260 de hectare. Probabil că vom termina lucrarea în jurul datei de 15 noiembrie. Avem în câmp două pluguri şi un scarificator, pentru că an de an afânăm adânc o suprafaţă de 300 hectare. La ogorit am planificat să se urce pe tractor mecanizatorii: Georgel Carp, Fănică Leahu şi Constantin Chiriţoi, fiecare dintre aceştia ştiu a face bine treaba”, a precizat cultivatorul din Huşi.

Un an agricol ”zăpăcit„ de preţuri
Ion Nechifor a apreciat că anul agricol recent încheiat a fost unul bunişor, însă preţurile au zăpăcit producătorii agricoli. „Am vândut toată recolta, mai puţin o parte din grâul de panificaţie, pe care l-am oprit pentru că avem o brutărie. Anul acesta nu am mai făcut investiţii, ca să îmi reven financiar. În 2015, am achiziţionat o combină şi două tractoare, de 280 şi 200 CP, toate produse de Case”, ne-a declarat Ion Nechifor, liderul Asociaţiei producătorilor agricoli vasluieni.
În zona Huşi, la sfârşitul lunii octombrie, a plouat puţin, cam 10 litri/mp. Pământul cere apă, e uscat până în profunzime. Cultivatorii vasluieni aşteptau ploile de toamnă anunţate de meteorologi, care să le picure speranţa că vor pune baze trainice într-un an agricol mai bun.

 

A CUMPĂRAT PĂMÂNTUL DANEZILOR. ÎN ROMÂNIA!
Dumitru Avădănii este unul dintre puţinii fermieri din România care au reuşit să întoarcă brazda de pământ în ţară. În urmă cu aproape două luni a “convins” un investitor danez să-i vândă ferma în suprafaţă de 700 de hectare pe care o avea jurul comunei Hăneşti, din partea estică a judeţului Botoşani. Tranzacţia, a cărei valoare nu e specificată, a fost “la pachet” cu maşinile şi utilajele agricole şi cu spaţiile de depozitare moderne având o capacitate de 10.000 tone, toate prevăzute cu uscător. Cu mare greutate, Dumitru Avădănii a reuşit să obţină un important credit de la CEC Bank Botoşani pentru a perfecta tranzacţia. Aşa cum a declarat, fermierul botoşănean doreşte să capitalizeze ferma preluată. Cu noua achiziţie de teren, suprafaţa lucrată a botoşăneanului a ajuns la 2.000 de hectare.
Dumitru Avădănii este administratorul SC Fodgard SRL din satul Liveni, comuna Manoleasa. Societatea a avut în 2016 o cifră de afaceri ce a depăşit 3,1 milioane de lei.

 

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 319 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?