Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plafonarea plăţilor directe

Publicat: 16 octombrie 2013 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul European, Consiliul de Miniştri UE şi Comisia Europeană au căzut de acord să taie minim 5% din plăţile directe care depăşesc 150.000 euro pe o singură fermă

Click pe poza pentru galerie!

Plafonarea subvenţiilor ar putea fi neglijată în statele ce aplică plăţile redistributive.
De asemenea, bugetele ţărilor cu plăţi directe sub 90% din media UE vor creşte treptat cu 1/3 din diferenţa dintre suma actuală şi 90% din media UE.

În plus, 15% din banii pentru plăţi directe vor putea fi transferaţi către dezvoltare rurală şi invers. Statele care primesc sub 90% din media UE a plăţilor directe pot transfera chiar şi 25% din fondurile de dezvoltare rurală către plăţi directe.

Totodată, rata maximă de co-finanţare UE va creşte la 85% în regiunile mai puţin dezvoltate.
România: Plăţi redistributive

„România a ales - şi cred că aceasta este varianta finală - ca 7,5% din alocarea financiară - de exemplu în 2015 va fi de 1,6 miliarde de euro - să meargă către plata redistributivă”, a declarat ministrul Agriculturii. Fermierii ar putea primi mai mult pentru primele 30 ha.

Plata redistributivă nu va fi aplicată celor care au sub 5 ha. „Plata redistributivă, pe simularea făcută, arată că punând în calcul şi ajutoarele naţionale de tranziţie şi sigur că un fermier care îndeplineşte şi condiţiile pentru înverzire poate să primească, în 2015, 175 de euro pentru primele 30 de hectare şi 150 de euro pentru hectarele care depăşesc această limită”, a precizat Daniel Constantin.

 

20% din spaţiul pieţei, doar pentru producători

Minim 20% din spaţiile de vânzare din toate pieţele agroalimentare din ţară vor fi rezervate exclusiv producătorilor agricoli, potrivit proiectului MADR pentru reglementarea pieţei produselor agricole. Atestatul de producător va cuprinde informaţii şi date privind numele producătorului, denumirea produselor şi suprafaţa exploatată, respectiv efectivele de animale din Registrul Agricol şi producţiile estimate destinate comercializării.

Carnetele de comercializare a produselor agricole vor fi tipărite de Consiliile Judeţene şi distribuite Primăriilor, care le vor elibera, la cerere, solicitanţilor.
Proiectul prevede amenzi între 1.000 şi 5.000 lei pentru comercianţi şi între 10.000 lei şi 15.000 lei pentru administratorii pieţelor.

Noile măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Proiectul nu va fi însă aprobat prin ordonanţă de urgenţă de către Guvern, ci va fi trimis spre aprobare Parlamentului, ne-a declarat secretarul de stat Daniel Botănoiu. Acesta a mai precizat că la finalul lunii septembrie proiectul era în avizare la Ministerul Finanţelor.

 

Camere agricole: fără buget

Legea camerelor agricole a fost amânată anul trecut pentru că exista sentimentul politizării acestor structuri, dar şi din motive de buget, a declarat ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, la finalul lunii septembrie 2013 existau 35 de Ordine de Prefect pentru constituirea comitetelor judeţene de iniţiativă şi doar câteva judeţe în care s-au organizat alegeri pentru înfiinţarea camerelor agricole. „Putem să îi ajutăm cu partea de organizare, cu partea de sedii, însă nu putem să îi ajutăm cu partea de buget şi cred că aici este marea problemă.

Recunosc, bugetul nu există pentru organizare. Atâta timp cât sunt ONG-uri ale fermierilor, cred că ar trebui să avem o mobilizare mult mai mare, cel puţin din partea fermierilor mari, pentru organizarea acestor structuri”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Ordonanţa care modifică Legea camerelor agricole 283/2010 este în Parlament şi poate fi modificată: „Nu s-a aprobat prin lege şi toţi cei care au intenţia de a aduce îmbunătăţiri sunt invitaţi să o facă, pentru că la nivelul Parlamentului se pot face acele adăugiri sau modificări pe care le consideraţi necesare pentru ca ele să funcţioneze aşa cum ne dorim şi cum vă doriţi: ONG-uri ale fermierilor pentru fermieri”, a precizat ministrul Agriculturii.

 

INFO

SAPS 2013
Plăţi pe suprafaţă: 139 euro/ha

Agricultorii ar putea primi 139 euro/ha în 2013 din bani europeni, potrivit unor calcule preliminare, a declarat ministrul Agriculturii. „În 2013, calculele preliminare - pentru că suntem în perioadă de control - arată că plata europeană, SAPS, va fi undeva la 139 de euro pe hectar şi sigur că pachetul de la bugetul de stat îl vom negocia chiar în aceste zile cu Ministerul de Finanţe”, a spus Daniel Constantin, la finalul lunii septembrie a.c..

Constantin a precizat că este important să avem un pachet apropiat de maximum, atât la plata pe suprafaţă, cât şi la plata pe cap de animal din bugetul naţional, şi că încearcă să explice Ministerului de Finanţe că în 2014 se poate aloca 100% din cât s-a alocat în 2013, iar în 2014 - 75% din cât s-a alocat în 2013.

SUBVENŢII
Motorina pe 2013, plătită în 2014

Subvenţia la motorină pe baza deconturilor pe care le au fermierii în 2013 ar putea fi plătită la începutul anului 2014, a anunţat ministrul Agriculturii. „Avem un proiect de Hotărâre de Guvern care este deja la Ministerul de Finanţe şi încercăm să trecem acest proiect de Hotărâre astfel încât, pe baza deconturilor pe care le au fermierii în 2013, să putem să plătim şi subvenţia la motorină la începutul anului 2014. Este un lucru pe care l-am discutat cu asociaţiile şi sper să reuşim să-l ducem la capăt”, a spus Daniel Constantin.

Vizualizat: 724 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ziarul Adevarul
|
10. 21, 2013. Monday 23:49
http://www.adevarul-anunturi.ro/
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?