Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pioneer Potfolio Farm în platforma de la Vâlcelele

Publicat: 30 august 2017 - 14:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DuPont Pioneer a continuat seria evenimentelor în câmp - acolo unde potențialul geneticii Pioneer poate fi cel mai bine observat de fermieri - cu platforma de la Vâlcelele. în ferma societății agricole Ildu SRL, pe 9 august 2017, Pioneer a prezentat oferta de hibrizi de porumb și de floarea-soarelui, dar și soiurile de soia, celor aproape două sute de fermieri prezenți.

 În ferma SC Ildu SRL din Călărași, dezvoltată de actualul președinte al Consiliului Județean, Vasile Iliuță, viitorul agricol este pe mâini bune.

pioneer-1_b

La Vâlcelele, Genetica Pioneer se împletește cu tinerețea fermierului

Claudiu Iliuță, fiul lui Vasile Iliuță, s-a “înșurubat” perfect pe domeniu, avându-i alături de el atât pe inginerul Tudor Stanciu (un oltean hâtru și foarte priceput în agronomie), tehnologul principal, cât și pe tatăl său. Claudiu Iliuță se ocupă de doi ani oficial de acest business agricol, dar, după spusele sale, are deja patru ani vechime în administrarea fermei. A absolvit Agronomia la USAMV București și se vede de la o poștă că îi place ceea ce face. Cum s-ar spune, îl cunoaște câmpul! Dar despre acest tânăr fermier, care stăpânește atât tehnologic, cât și managerial cele peste 4.500 hectare administrate, voi scrie în curând mai pe îndelete.

 c-iliuta-si-t-stanciu2_b

Cât privește platforma Potfolio Farm de la Vâlcelele, vorba directoarei de marketing DuPont Pioneer, Maria Cîrjă, „este o oază verde”. în deschiderea evenimentului, făcută cumva la umbră, în cortul special amenajat, Maria Cîrjă a ținut un discurs scurt și direct, subliniind importanța evenimentului.

E adevărat că atât porumbul, cât și floarea-soarelui sau soia arătau ca la o expoziție de culturi irigate, deși anul acesta la SC Ildu nu au pornit instalațiile de irigat. Asta pentru că precipitațiile au fost generoase în acest an.

Jean Ionescu, directorul comercial, dar și Valentin Mihai, directorul tehnic al companiei, au prezentat porumbul și floarea-soarelui. Semn că implicarea la cel mai înalt nivel este cuvântul de ordine la Pioneer!

valentin-mihai_b

 Genetica AQUAmax® - cei mai vânduți hibrizi din portofoliul Pioneer!

Desigur că la cota de piață a firmei Pioneer, această poziție înseamnă ceva. Majoritatea hibrizilor din această gamă sunt cei mai vânduți în România în grupele lor de maturitate. Ceea ce îi aduce în postura de lideri incontestabili pe piață (poate doar hibridul românesc Olt să mai fie peste hibrizii Pioneer, dar asta pentru că este prima variantă a fermierilor mici). De altfel, directorul comercial al DuPont Pioneer pentru Româmia și Republica Moldova, Jean Ionescu, a reiterat și la Vâlcelele rolul acestor hibrizi în condițiile în care schimbările climatice aduc din ce în ce mai des anii secetoși în fermele din România.

Jean Ionescu susține cultivarea în zonă a hibrizilor cu FAO peste 350 și la densități de minim 70.000 boabe germinabile/ha. Chiar primul hibrid cu FAO 350 prezentat la Vâlcelele a fost P9537, care cu viabilitatea polenului său (polenizează eficient până spre 38oC) poate fi o soluție pentru temperaturile ultimilor ani în perioada de polenizare.

Anul acesta, Claudiu Ioniță a semănat peste 1.300 ha cu porumb, din care 850 ha sunt acoperite cu hibrizi Pioneer. A marșat atât pe hibridul recomandat zonei P9903 (FAO 360), dar și pe un hibrid mai tardiv și, evident, cu o capacitate de producție mai ridicată, P9911 (FAO 410), dacă tot au posibilitatea de a iriga.

pioneer-3_b

 Vijeliile au culcat floarea-soarelui

La floarea-soarelui a optat pentru hibridul Express P64LE25, cel mai vândut hibrid de floarea-soarelui din România. Dar fiind un an cu creșteri vegetative mult peste normal, s-a confruntat cu căderea plantelor la vijelie. Fenomen semnalat de mai mulți fermieri. Mihai Valentin a explicat fenomenul ca fiind cauzat de condițiile climatice inedite din acest an (peste 150 l/mp numai în ultimele două luni, conform afirmațiilor tânărului fermier călărășean). Faptul că tulpinile s-au înălțat iar capitulul este încărcat cu rod și are diametrul destul de mare, a condus la fenomenul de cădere la vânt puternic. Dar, susține directorul tehnic DuPont Pioneer, nu aceasta este caracteristica acestui hibrid. Excepțiile climatice sunt totuși rare în zonă iar P64LE25 s-a comportat în anii trecuți foarte bine!

 Tehnologiile folosite în platforma fermei Ildu

Planta premergătoare pentru cultura de porumb a fost soia. Claudiu Iliuță folosește aratul doar la cultura de porumb. Apoi a trecut cu un combinator de sol iar semănatul s-a făcut pe 11 aprilie 2017 la o densitate de 70.000 b.g./ha, conform indicațiilor specialiștilor DuPont Pioneer. înainte de semănat a venit cu 66 kg substanță activă de azot, iar în stadiul de 10-12 frunze s-a repetat procedura, cu aceeași cantitate.

Hibrizii de porumb prezentați fermierilor din zona Călărași în platformă au fost: P9074 - FAO 300, P9241 - FAO 330, P9486 - FAO 340, P9537 - FAO 350, P9903 - FAO 360, P9900 – FAO 360, P0023 - FAO 400, P9911 - FAO 410, P0216 - FAO 450, P0412 - FAO 480, P0933 - FAO 520, P0725 - FAO 520, P0937 - FAO 550.

Floarea-soarelui a semănat-o tot pe 11 aprile 2017, iar densitatea stabilită a fost de 65.000 b.g./ha. Evident că toată platforma a fost anterior arată și apoi discuită cu un combinator de sol. Hibrizii de floarea-soarelui prezentați fermierilor au fost celebrii P64LE25 și P64LE99, pretabili tehnologiei Express, dar și P64LL125, cu tehnologie Clearfield. „Toți aceștia sunt hibrizi cu un potențial ridicat de producție și cu o rezistență excelentă la arșiță și la secetă”, a precizat Valentin Mihai.

pioneer-2_b

Soia, cea de-a treia cultură din câmpul de la Vâlcelele, a fost prezentată de Andrei Ciocoiu. Acesta a trecut în revistă soiurile prezente în lotul demo, respectiv PR91M10, PR92M35, PR92B63 și ca noutate, P21T45. Fiecare în parte fiind soiuri convenționale. Din ce am putut vedea cu ochiul liber, PR92M35 avea talia cea mai înaltă. Cam cu 25% mai ridicată față de celelalte soiuri. Cât privește PR91M10 știu cel puțin trei fermieri care au trecut de 6 t/ha la producții în condiții de irigat. De altfel, soia este recomandată doar celor care au posibilitatea de a iriga.

Evident că toate aceste culturi au fost ținute departe de boli și de dăunători cu produsele DuPont.

Evenimentul de la Vâlcelele mi-a permis, pe lângă admirarea geneticii Pioneer, bucuria de a-l întâlni pe Claudiu Iliuță, un tânăr fermier care, cu certitudine, va scrie o pagină frumoasă în agricultura noastră!

O MIE DE HECTARE DE RAPIȚĂ ÎN CARE PREDOMINĂ GENETICA PIONEER

La finalul evenimentului, Maria Cîrjă a readus în atenția fermierilor rapița, care este de departe cea mai profitabilă cultură în asolamentul marilor fermieri, dar și o plantă cu nevoi speciale, care stă aproape un an pe sol până la recoltat.

Claudiu Iliuță a ales să cultive în acest an o mie de hectare cu rapiță. Din această suprafață, circa 60 la sută va fi ocupată cu hibrizi de la Pioneer. A început semănatul după 20 august. Hibrizii PT225, PT264 și PT271 au fost incluși în planul său de cultură, alături de alte variante alese anume pentru a-i asigura certitudinea profitului.


Maria-Cirja---Pioneer_b 

Maria Cîrjă: „Aici, în județul Călărași avem șansa să vedem rezultate extraordinare, iar fermierii au posibilitatea să se convingă care sunt cei mai performanți hibrizi adaptați arealului de cultură. Secretul este determinat de calitatea geneticii, de respectarea strictă a tehnologiei și, bineînțeles, de valoarea echipei de specialiști agronomi care lucrează pentru dumneavoastră, producătorii agricoli!”

Foto-Chenar-Jean-ionescu_b

Jean Ionescu: „Cei mai valoroși hibrizi din portofoliul 2017 sunt cei din gama AQUAmax. Avem aici un lot de porumb cu hibrizi AQUAmax și se poate observa avantajul pe care-l prezintă aceștia în comparație cu hibrizii convenționali. Toleranța la secetă este dată de sistemul radicular care are o capacitate de ramificare foarte mare și explorează un volum mult mai mare de sol. De asemenea, acești hibrizi au rezistență sporită la arșiță pentru că își manageriază singuri aparatul foliar”.

Articol publicat în revista Ferma nr. 15(198), 1-14 septembrie 2017

Vizualizat: 1893 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?