Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pioneer i-a făcut campioni

Publicat: 05 decembrie 2017 - 11:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Hibridul P64LE99 a fost alegerea perfectă pentru fermierii din judeţele Brăila şi Buzău care au cultivat genetică Pioneer, iar producţiile de peste 4 t/ha le-au asigurat titlul de campioni ai marilor recolte. Ce tehnologie de cultură au adoptat? Ce i-a mulţumit la acest hibrid? Îl vor semăna şi anul viitor? Iată răspunsurile!

Pioneer_b

• În localitatea Tătaru - Brăila, Ion Strâmbeanu a recoltat 4.700 kg/ha. Fermierul lucrează 300 ha, iar anul acesta a semănat floarea-soarelui pe 100 ha. A avut mai multe sole şi implicit mai multe culturi premergătoare - soia, porumb şi grâu. “Ar toamna, iar în primăvară efectuez o lucrare cu discul.

Ion StrâmbeanuClick pe poza pentru galerie!

 

Anul acesta am semănat la sfârşitul lunii martie - începutul lui aprilie şi am aplicat îngrăşăminte pe bază de sulf - 20.20.0, 200 kg/ha. Am aplicat o erbicidare în vegetaţie, un fungicid şi am prăşit o singură dată. Am recoltat la începutul lunii septembrie. Anul viitor este posibil să cultiv mai multe hectare cu floarea-soarelui, pentru că rapiţa nu s-a dezvoltat cum trebuie şi atunci vom resemăna pe acele sole”, a declarat fermierul brăilean.
• Cu producţia de 4.340 kg/ha, fermier campion a devenit şi Viorel Adrian Bălaşu din Poşta Câlnău, judeţul Buzău. “Lucrez 550 ha, iar pe 120 ha am semănat floarea-soarelui. Culturile premergătoare au fost grâul şi orzul. După recoltare, am dezmiriştit şi arat, după care am continuat în primăvară lucrările, respectiv trecere cu discul şi combinatorul. În toamnă am aplicat îngrăşăminte complexe 18.46.0, 180-200 kg/ha, şi în primăvară, pentru că solul are pH-ul aproape de 8, am aplicat îngrăşăminte cu sulf, tot circa 200 kg/ha. Am semănat la începutul lunii aprilie şi am aplicat doar erbicid postemergent. Nu am folosit fungicid anul acesta, pentru că nu ne-a permis timpul, am aplicat un tratament cu bor atunci când plantele aveau 8-9 frunze. Floarea-soarelui s-a comportat foarte bine, chiar şi pe solurile sărace. Media pe fermă a fost de 3.450 kg/ha, iar anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe aproximativ 120 ha”, a punctat fermierul buzoian.
Din seria producţiilor foarte bune nu puteau să lipsească fermele din Insula Mare a Brăilei.
• Ferma Pescăruş, condusă de Ionuţ Mortu, a obţinut 4.307 kg/ha. “Avem 2.208 ha, iar 294 ha cu floarea-soarelui, semănată după orz. După recoltare am intrat pe câmp cu un Joker, mai întâi la sfârşitul lunii iulie, iar în luna octombrie a avut loc a doua lucrare cu acelaşi utilaj. Am aplicat îngrăşământ starter, 250 kg/ha - 20.20.0, iar semănatul l-am început pe 23 martie, iar pe 29 martie am terminat. După semănat, pe teren negru, am aplicat 90 l/ha de îngrăşământ lichid. Acesta a fost tot îngrăşământul pe care l-am aplicat, în schimb am ţinut cultura curată de buruieni, de aceea am aplicat două erbicide. La cea de-a doua aplicare cu erbicid, am adăugat un fungicid - 1,2 l/ha. Am mai făcut un tratament cu fungicid - 0,4 kg/ha şi îngrăşământ foliar. Recoltatul a debutat pe 28 august şi s-a terminat pe 8 septembrie”, a declarat şeful de fermă.
• Tot în judeţul Brăila, la Valea Cânepii de această dată, Gina Drăgan a devenit fermier campion cu producţia de 4.025 kg/ha. A semănat în primăvară floarea-soarelui pe 200 ha. “Culturi premergătoare am avut porumb, grâu şi orz. Am arat în toamnă, iar în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul. La semănat, pe 20 aprilie, am aplicat şi îngrăşăminte complexe 20.20.0 - 200 kg/ha. Cultura a beneficiat de două erbicidări, la stadiul de 6-8 frunze şi apoi la 8-10 frunze, precum şi de un tratament cu fungicid şi foliar. Nu am prăşit, dar cultura s-a dezvoltat foarte bine în fiecare etapă. Am recoltat în jurul datei de 10 septembrie”, a punctat Gina Drăgan, care s-a declarat mulţumită mai ales de hibridul P64LE99, iar anul viitor intenţionează să cultive floarea-soarelui pe acelaşi număr de hectare.

Pioneer România

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (editia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 938 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?