Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pierderea apei din bob, obiectiv de cercetare la Fundulea

Publicat: 24 august 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Laboratorul de ameliorare pentru porumb din cadrul INCDA Fundulea și-a intensificat în ultimii ani activitatea, iar rezultatele sunt vizibile prin hibrizii de porumb propuși fermierilor. Una dintre direcțiile cercetărilor a vizat determinarea hibrizilor cu o capacitate sporită de pierdere a apei din bob și îmbunătățirea metodei de identificare a acestora. 

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii care au folosit hibrizii de porumb produși la INCDA Fundulea au constatat că aceștia pierd destul de greu apa din bob, motiv pentru care au și renunțat la utilizarea lor. Din 2015 însă cercetătorii de la INCDA Fundulea au început să-și extindă activitatea și în privința identificării unor hibrizi care au o capacitate ridicată de pierdere a apei din boabe. Ca un element de noutate, cercetările s-au extins și asupra materialului de ameliorare, iar în acest an au fost deja înscriși doi hibrizi de porumb care vin cu o capacitate mai mare de pierdere a apei din boabe. 

 

Măsurători succesive ale umidității boabelor după maturitatea fiziologică 

Rezultatele unui studiu cu măsurători în laborator au sugerat că viteza de pierdere a apei din boabe este o însușire ereditară. Identificarea hibrizilor cu o capacitate ridicată de pierdere a apei din boabe elimină procesele de uscare artificială, care consumă foarte mult combustibil fosil și energie. 

 „Determinarea vitezei de pierdere a apei din boabe se bazează pe măsurători succesive ale umidității boabelor după maturitatea fiziologică. Măsurarea umidității boabelor, precum și stabilirea cât mai exactă a maturității fiziologice sunt dificil de determinat în mod direct, din cauza metodelor distructive și laborioase. Cercetătorii au încercat pentru selecția genotipurilor cu viteză sporită folosirea unor corelații fenotipice sau genotipice dintre această însușire și însușiri legate de structura pănușilor, structura plantelor și a boabelor”, spune Horia Lucian Iordan, cercetător în cadrul INCDA Fundulea. 

 

Utilizarea instrumentului Voltcraft FM200

Studiile realizate la INCDA Fundulea au urmărit identificarea și implementarea unor metode alternative, nedistructive și rapide de determinare directă în câmp a umidității boabelor de porumb pe plante individuale.

În acest sens, a fost utilizat un umidometru din lemn portabil, de dimensiuni mici, pentru determinarea nedistructivă a umidității boabelor de porumb - Voltcraf FM200. Calibrarea acestuia a fost realizată prin compararea metodelor standard de determinare a umidității boabelor cu umidometrul Dickey-John GAC 2000. În procesul calibrării au fost utilizați 80 de hibrizi din culturi comparative de concurs într-o repetiție, în care s-au făcut determinări succesive ale umidității boabelor începând cu 50 de zile de la mătăsit, prin prelevarea la întâmplare de probe formate din 6 știuleți de pe plante consecutive. În trei săptămâni au fost făcute, în total, 12.800 de citiri ale valorilor umidității boabelor de porumb.

S-a calculat un indice de selecție pentru viteza de pierdere a apei din boabe pe baza a patru determinări succesive de umiditate, la un număr ridicat de hibrizi de porumb experimentați în culturi comparative de concurs și culturi comparative de reorientare. „Indicele de selecție a fost folosit, deși volumul datelor a fost redus, doar din 2015, pentru fundamentarea unor decizii în programul de ameliorare privind selecția hibrizilor cu viteză sporită de pierdere a apei”, spune reprezentantul INCDA Fundulea.

 

 

 

CONCLUZII DUPĂ MĂSURĂTORILE DIN LOTURILE CU CULTURI COMPARATIVE

„37% din hibrizii testați au avut o pierdere a apei din boabe între 2 și 3%. Experimentul a fost făcut în perioada august-septembrie, o perioadă foarte călduroasă, iar pierderea apei din bob a variat între 0,8 și 3,2%. Pentru culturile comparative de concurs, se observă că genotipurile au influențat cel mai mult indicele de pierdere a apei din bob. Interacțiunea dintre localități și genotipuri a fost nesemnificativă. Valoarea indice de heritabilitate de 78,77% arată că diferența dintre hibrizi este foarte mare. Pentru culturile comparative de reorientare se observă că 32% din hibrizi au avut un procent de pierdere a apei din bob între 1,2 și 3%. Toate rezultatele obținute în urma experimentelor au fost folosite în 2016 pentru obținerea unor hibrizi cu capacitate ridicată de pierdere a apei din bob”, a concluzionat Horia Lucian Iordan. 

Cercetările au demonstrat că utilizarea umidometrului Voltcraft FM200 este semnificativă, peste 83% din variația determinată prin metoda standard regăsindu-se în variația determinată cu acest instrument. În acest mod a fost identificată o metodă rapidă și eficientă, nedestructivă și care se poate folosi pe plante individuale. Este însă nevoie de perfecționarea calibrării prin folosirea metodei standard gravimetrice în experimente speciale.

De asemenea, indicele de selecție pentru pierderea apei din boabe determinat la INCDA Fundulea este eficient în determinarea genotipurilor superioare cu viteză sporită de pierdere a apei din boabele de porumb. 


 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 928 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?