Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PIAŢA PORUMBULUI: producţii bune, stocuri în scădere

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) a revizuit în scădere prognoza sa privind stocurile globale de porumb la sfârşitul sezonului 2017/2018, în ciuda faptului că se aşteaptă la producţii în creştere. Însă Consiliul a făcut o estimare mai mare pentru utilizarea industrială (etanol) a porumbului în China.

Conform ultimului raport IGC, stocul mondial de porumb la final de sezon este estimat la 203 milioane tone, nivel similar cu cel atins la sfârşitul sezonului 2013/2014. Această prognoză este cu 5 mil. tone mai mică decât în luna precedentă şi cu 32 mil. tone mai redusă decât în sezonul precedent. În schimb, estimarea privind producţia mondială de porumb a crescut cu 5 mil. tone (faţă de raportul precedent), până la 1,034 miliarde tone. În sezonul trecut, producţia mondială de porumb a fost apreciată la 1,079 mld tone.

Depozit de porumb_b
În Statele Unite, producţia de porumb este estimată în scădere în cea mai mare parte a statelor componente, în condiţiile în care campania de recoltat este în plină desfăşurare şi unde randamentele sunt bune, dar continuă să crească cererea.
În ceea ce priveşte consumul, IGC a majorat estimarea cu 9 milioane tone (faţă de raportul precedent), până la 1,067 miliarde tone în sezonul 2017/2018, în creştere cu 13 milioane tone faţă de nivelul record al sezonului trecut.
Consiliul a semnalat "utilizarea industrială mai mare a porumbului, mai ales în China, unde măsurile guvernamentale stimulează cererea pentru a stopa creşterea stocurilor". Într-adevăr, Beijingul a renunţat la un program de garantare a preţului la porumb pentru a încetini creşterea stocurilor deţinute de China, în acelaşi timp cu iniţierea de măsuri de stimulare a cererii, printre care şi un program naţional „E10” care prevede un nivel de 10% etanol amestec în benzină. Acest lucru implică o creştere semnificativă a cererii de etanol. Raportul USDA a evaluat consumul de etanol în China, în 2017, la 3,55 miliarde de litri, echivalentul a 2,2% din consumul total de benzină, estimat la 162,8 miliarde de litri. Raportul a indicat, de asemenea, că 70% din cantitatea totală de bioetanol este produsă din porumb, 25% din manioc şi 5% din melasă.
În acelaşi raport, IGC a menţinut estimările privind producţia mondială de grâu (748 milioane tone) în sezonul actual (2017/2018) şi prevede diminuarea stocurilor finale de cereale şi de oleaginoase cu 30 milioane tone faţă de sezonul trecut.


UCRAINA - campanie la final
Recoltarea culturilor de oleaginoase e aproape de final în Ucraina. Până la 23 octombrie a.c., fermierii au recoltat floarea-soarelui de pe 5442,6 mii ha (92% din totalul planificat de 5937,9 mii ha) cu o producţie de 10,6235 milioane tone şi un randament mediu de 1,95 tone/ha. Ritmul de recoltare este cu 8,8% mai avansat decât anul trecut, însă producţia a scăzut cu 11% faţă de 2016.
La aceeaşi dată, soia era recoltată de pe 1559,8 mii hectare (în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent), din totalul de 1991,6 mii hectare cultivate. Producţia raportată a fost de 2,9205 milioane tone (cu 9% mai mult faţă de anul precedent), cu un randament de 1,87 tone/ha (mai mic cu 13,8% faţă de 2016).
Campania de semănat rapiţă se apropie de final, până la 23 octombrie fiind însămânţate 839 mii ha, ceea ce reprezintă o creştere de 8% faţă de planificarea iniţială (776,7 mii ha). În toamna anului trecut, Ucraina a semănat rapiţă de iarnă pe 778 mii hectare.


Cu cine se bate Ucraina pe piaţa mondială a cerealelor?
Conform estimărilor USDA, în sezonul 2016/17, principalii importatori mondiali de porumb au scăzut achiziţiile cu 2% faţă de sezonul precedent, până la 137,1 milioane tone, în ciuda producţiei mari de porumb la nivel global.
Cu toate acestea, evaluând rezultatele din 2016/17, exporturile de porumb din Ucraina au crescut cu 26% faţă de sezonul precedent. După ce a înregistrat a doua cea mai mare recoltă de porumb, Ucraina a reuşit să livreze mai mult porumb tuturor destinaţiilor cheie, cu excepţia Chinei (care încearcă să-şi reducă stocurile). Prin urmare, în sezonul 2016/17, Ucraina a urcat pe locul al treilea în topul celor mai importanţi exportatori de porumb din lume, devansând astfel Brazilia.
În actualul sezon (2017/2018), este de aşteptat ca exportatorii ucraineni să întâmpine o concurenţă serioasă din partea Braziliei, unde sezonul de export al porumbului a început în luna iulie.
Cea mai importantă piaţă pentru exportul de porumb din Ucraina este Uniunea Europeană. Conform prognozei USDA, producţia de porumb a UE, în sezonul 2017/2018, va fi de 59,39 milioane tone, în scădere cu 2,8% faţă de anul trecut. Conform raportului USDA, importurile UE de porumb vor ajunge şi anul acesta la 16 milioane tone, foarte aproape de recordul din 2013/2014 (16,014 milioane tone). Din totalul importurilor UE de porumb, cel ucrainean deţine 68%, iar în acest sezon va creşte.

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 384 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?